19
Mayıs
2024
Pazar
TURİZM

YABANCIYA SATILAN VİLLALAR "KORSAN OTEL" OLDU

Akdeniz'in küçük tatil kasabası Kalkan'da güneşli bir gün vardı. Çoğu işyeri kapalı, dar sokaklar ıssız, masmavi deniz pırıl pırıldı. Son yıllarda konut alıp yerleşen ve 'Hemşeri' olan İngilizler, Kalkan'ın dik sokaklarında evcil hayvanlarını dolaştırıyordu.

Halkın 'yabancı' hemşerileriyle birlikte yaşamaktan bir şikayeti yoktu ama sitemleri çoktu. Sayıları yerli nüfusun neredeyse yarısına ulaştığı İngilizler'in 700 kadar lüks villa ve konutlarını haftalığı 500 ila bin 500 Paunt arasında kiralayarak "Korsan otelcilik" yapmasından şikayet ediyorlar. Esnaf ve turizmciler bu durumdan olan mağduriyetlerini dile getirdiler.

Son yıllarda Kalkan'a yerleşen ve konut alan İngilizlerin sayısının 2 bine ulaşmış neredeyse. Kafede karşılaştığım ve 5 yıldır Kalkan'da ikamet eden İngiliz Gareth ve Carys Roberts çifti, "Epey kalabalık olduk buralarda" diye bilgi verdi. Emekliliğinin ardından ev alıp yerleşen yaşlı çift, güneşin tam karşısına oturmuş içkilerini yudumluyorlardı.

KİRALIK VİLLA

"Nasıl karar verdiniz Kalkan'a yerleşmeyi" diye sordum, "Hiç Türkiye'ye gelmemiştik. Yunanistan'a gitmiştik daha çok. Sonra Türkiye'yi keşfettik. Ve Kalkan'ı tanıdık sevdik. Broşürlerden inceledik, tur acentelerine sorduk. Ve 5 yıl önce ev aldık. Yılda 3 kez birer ay gelip kalıyoruz" karşılığını verdiler.Kullanmadıkları dönemlerde evlerini kiraya verip vermediklerini öğrenmek istedim, "Arkadaşlarımıza kiralıyoruz. Onlarda gelip kalıyorlar, tatil yapıyorlar" dedi.

Roberts çifti Kalkan'ı tercih etme nedenlerini, "Havası güzel bir kere. Doğası çok özel. Dostluklar, cana yakın arkadaşlıklar var. İnsanları güzel. Türk kültürünü de yaşıyoruz görüyoruz ve sevdik. Çocuklar ve torunlarımız da geliyorlar. 5 torunumuz var ve Kalkan'a aşıklar neredeyse" diye açıkladılar.

Likya kafede iki İngiliz arkadaş Linda Moore ile Wendy Ogden Starkel 'kahve' için buluşmuşlar. Kalkan'ın sahipsiz kedi ve köpekleri masanın etrafında dolaşıyordu. Özellikle kediler sevgisini kucaklarına atlayarak gösteriyordu. Moore, "Biz İngilizler çok şımarttık bu hayvanları" dedi. 9 yıl önce Kalkan'a tatile geldiğini sonra da Türk eşi Ertan Kör ile tanışıp 4 yıl önce de evlendiklerini anlattı. Türk yemeklerini yapmasını da öğrenmiş. İmam bayıldı, kuru fasulse menemen gibi yemekleri yapabiliyor ama dolma ve yaprak sarmasını yapamıyormuş. "Onları da eşimin annesi yapıyor" dedi gülerek. Kayınvalidesi ile ilişkilerini de "Very nice" diye açıkladı.
Çoğu İngiliz'in evlerini tatil için kiraladıklaklarını hatırlattım. Wendy Ogden Starkel, "Evet, biliyorum. Birçok arkadaşımız İngiltere'den tatil amaçlı kiraya veriyorlar. Ama biz daha yeni aldık evimizi, bir yıl oldu. Kiraya vermedik hiç. Ama misafirlerimiz oluyor" dedi.

TÜRK GİBİ YAŞIYORUZ

Starkel, yılın 3 ayını Kalkan'da geçirdiklerini söyledi. "Burası turist mekanı değil Türk mekanı olduğu için çok sevdik. Güvenli, herkes bir birini tanıyor ve saygılı davranıyorlar. Biz de Türk gibi yaşıyoruz ve çok da hoşumuza gidiyor" diye devam etti anlatmaya. Starkel, henüz Türk yemeklerini yapmayı öğrenememiş, "Ama ben yiyorum bol bol" dedi gülerek.

"Sizler kuralları katı bir toplumdan geldiniz. Burayı nasıl buluyorsunuz" diye sordum, Moore hemen karşılık verdi: "Evet çok disiplin vardır bizde. Burada çekindiğimiz tek şey trafik. Çok korkuyorum trafikten. Korku tüneli gibi her an her yerden bir araç çıkabiliyor."

PANSİYONCULUK BİTTİ

İşletmeci Ramazan Ateş Kalkan'ın durumunu, "Burası tamamen İngilizlere hizmet veren bir tatil yöresi oldu diyebiliriz. Türk ziyaretci sayısı her yıl azalıyor. İster istemez pahalı bir yer haline geldi Kalkan. Konutu olan İngilizler, tüm ihtiyaçlarını evlerinde karşılıyor ister istemez. Kalkan esnafına bıraktıkları, market, manav gibi sınırlı kalıyor. Pansiyonculuk öldü bitti. Şimdi de duydum İngiliz ürünlerinin satılacağı bir market açacaklarmış. Ekonomik zararı olur Kalkan'a bu tür girişimler" diye anlattı.

Market sahibi Satılmış Övet, Ahmet Demir'in berber koltuğundan seslendi; "Arkadaş öyle değil. Açtılar marketlerini filan. Resmi olarak Türk biri görünüyor tabi ama açtılar. Şimdi de kuyumculuk işine gireceklermiş. Öyle duyum aldım."

KAYIP 3 MİLYON EURO

Övet, "Kalkan'da tren kaçtı" diye söylenmeye devam etti. Otel yatırımının yetersiz olduğunu, ingilizlere konut satılacağına 5 tane 5 yıldızlı otel yapılarak, ekonomiye daha büyük katkısı olacağını vurguladı. Övet devam etti: "Nüfusları arttı iyice yarıyarıya geldik sayılır. Muhtar bile seçilirlerse bir 10 yıl sonra şaşma."

Sokak ortasında toplanmış esnaf ve işçi ile kaba bir hesap yaptık ayak üstü. 700 konutun 500'ü ortalama yılda 100 gün kiraya verilse. Her konutta 4'er kişinin kaldığını varsayarsak, karşımıza 200 bin geceleme çıktı. En küçük değerle kişi başı 15 Euro oda fiyatı diye düşünülürse sadece Kalkan'daki konaklama ücreti kaybı 3 milyon Euro'ya ulaşıtığını gördük. Kimden geldi bilmiyorum ama, "Ben daha ne diyeyim" diye bir ses yükseldi.

BERBER AHMET

Koltuğu, aynası, traş fırcası, usturası, bekleme kanepesiyle 29 yıldır aynı köşedeki Berber Dükkanı'nda müşterilerini traş eden Berber Ahmet, eskilerden bahsetti biraz. "45 yıldır bu mesleğin içindeyim. Buraya kimler geldi kimler gitti. Hepsi de Kalkan'ı çok sevdi, sevdalandı. Bülent Ersoy'da geldi, Vehbi Koç'da. Sonra oğlu Rahmi geldi, müşterim oldular" diye anlattı.

"Çok İngiliz müşterilerim var şimdilerde" dedi Berber Ahmet ve hemen hemen hepsinin klasik Türk traşı tercih ettiklerini ve herkese de Türk Kahvesi ikram ettiğini söyledi.

Yat limanı Kalkan'ın en turistik yeri sayılıyor. İsmi Aubergine olan yani Türkçesi Patlıcan olan işletmenin çalışanlarından Hüseyin Temiz, "Abi Türkiye varlık içinde batan bir ülke" diye seslendi. O gün tüm ülke karlar altındaydı, Kalkan'da ise güneş neredeyse yakıyordu. Temiz devam etti: "Dubai ne ki. Şuraya bak. İngilizler buraya boşuna mı geliyor sanki. Biliyorlar tabi güzeli güzelliği. Bizim yapamadığımı onlar yapıyor. Alıyorlar bir ev, villa neyse. Sonra kendileri müşteri gönderiyorlar buraya. 4-5 yıl içinde satın aldıkları evleri bedavaya geliyor."

Bülent Ecevit - Kenthaber
Yayın Tarihi : 4 Mart 2008 Salı 15:55:22
Güncelleme :4 Mart 2008 Salı 16:11:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?