25
Mayıs
2024
Cumartesi
TURİZM

2 BİN FRANSIZ'I EVLERİNE ULAŞTIRDILAR

Evlerine dönmek isteyen turistler havaalanlarında mahsur kaldı. Fransız Başkonsolosu Hervè Magro ve yardımcısı Thierry Klockenbering’in kurduğu kriz masası ise 2 bin Fransız turisti sağsalim evine göndermeyi başardı.

Geçtiğimiz hafta İzlanda’daki volkan patlaması sonrası tüm dünyada hava sahaları kapatıldı ve uçuşlar iptal oldu. Ülkelerine dönmek isteyen 40 binin üzerinde turist İstanbul’da mahsur kaldı. Hâl böyle olunca da evlerine dönemeyen turistler için konsolosluklar alarma geçti. Türkiye’de mahsur kalan 2 bin Fransız turistin imdadına ise Fransa’nın İstanbul Başkonsolosluğu yetişti. Başkonsolos Hervè Magro yönetiminde hafta sonu bir kriz masası kuruldu. Ve ekip büyük titizlikle 4 gün, geceli gündüzlü çalıştı.

Fransa Başkonsolosluğu’nun 20 kişilik kriz masası, birçok vatandaşını İspanya üzerinden Fransa’ya ulaştırdı. Sürekli Fransa Dışişleri Bakanlığı ile kontakt halinde olan ekip, yine Türkiye’de mahsur kalan iki Fransız delegasyonunu da aynı süreçte başarıyla Paris’e yolladı. Bazılarını ise Sofya ve Budapeşte üzerinden tren ve otobüslerle yolcu etti.

Avrupa’da 17 bin uçuş iptal edildi

* İzlanda’daki yanardağda meydana gelen ikinci patlamanın ardından ortaya çıkan kül bulutunun görüş mesafesini engellemesi nedeniyle İzlanda, İngiltere, Norveç ve İsveç hava sahası uçak seferlerine kapatıldı.

* Toz bulutları nedeniyle Türk Hava Yolları 570 sefer iptal etti.

* Birçok ülkede yaklaşık olarak 17 bin uçuş iptal edildi. Avrupa’da hava trafiğini kontrol eden Eurocontrol adlı kuruluş, yapılması planlanan 28 bin uçuştan yalnızca 11 bininin gerçekleştirilebildiğini açıkladı.

* Uçak seferlerinin iptal edilmesi nedeniyle günlerdir mahsur kalan yolcular tur firmaları ile İstanbul-Bulgaristan seferini yapan otobüsleri tercih ederek ülkelerine döndü.

Kara ve demir yolları da devreye girdi

Başkonsolos Hervè Magro ve yardımcısı Thierry Klockenbring’in önderliğindeki kriz masası geçen Cumartesi oluşturuldu. Antalya’dan arayan Fransızlara Ankara’daki Fransız Büyükelçiliği yardımcı oldu. İzmir ve Bodrum’da bulunan 600 Fransız, 4 gün içerisinde vize problemleri çözülerek Fransa’nın güney bölgelerindeki havaalanlarına gönderildi. Ayrıca Edirne’den 4 otobüs kaldırıldı bunlar Yunanistan üzerinden Avrupa’ya dağıldı. 80 yolcu ise Devlet Demir Yolları sayesinde Fransa’daki evlerine ulaştırıldı.

Fransızca bilen doktorlar bulundu

20 kişilik ekibin bir bölümü ülkelerine geri dönüş için bilet bulamayanlara Fransız vakıfları ile irtibata geçerek kalacak yer imkanı sağladı. Bazı hasta olan yolculara da Fransızca bilen doktorlar sayesinde yardım edildi.

Ülkenin her yerindeki turistlere ulaşıldı

Koordineli çalışan ekip, ikiye ayrıldı. Bir grup konsolosluğa gelip sığınmak isteyen Fransız vatandaşlarına yardımcı oldu. Diğer grup ise Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden Fransa’ya dönmek isteyenleri telefonlarla yönlendirdi. Telefonlara cevap veren ekip mahsur kalanların otel ve kimlik bilgilerini aldıktan sonra onlara THY ve Air France üzerinden Fransa’ya yakın ülkelere uçak bileti ayarladı. Yaşlılara, çocuklara ve hastalara öncelik verildi.

Havaalanında pazu bantlı görevliler çalıştı

İstanbul’da havaalanına giden yolculara yardım amacıyla havaalanında Fransızca bilen özel bir karşılama ekibi kuruldu. 4 kişilik ekiptekilerin her biri, fark edilmeleri kolay olsun diye Fransız bayraklı pazu bantları taşıyordu. Başkonsolosluk, İstanbul’daki Fransız dernekleriyle de irtibata geçerek kalacak yerleri olmayanlara ücretsiz konaklama imkanı sağladı. Mali sorunlarla karşılaşanlar içinse Western Union sistemi sayesinde kısa sürede para sağlanan özel fonlar açıldı.

.
Yayın Tarihi : 25 Nisan 2010 Pazar 16:45:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?