25
Mayıs
2024
Cumartesi
TURİZM

KONGRE TURİZMİNE İSTANBUL ÖNCÜLÜK EDİYOR

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği TÜRSAB'ın Başkanı Başaran Ulusoy, Türkiye'nin kongre turizmi yatırımlarının geleceğini ve ülkemizin bu sektördeki yerini SABAH için değerlendirdi.

Türkiye kongre turizmi konusunda dünyanın neresinde?
- Uluslararası Kongre ve Toplantı Birliği'ne (ICCA) göre toplantı sayıları bazında Türkiye 28. ve şehir sıralamasında da İstanbul 15. sırada. İstanbul'da bu yıl devreye giren İstanbul Kongre Merkezi ve Sütlüce Kongre Merkezi ile kongre turizmi arzımız hatrı sayılır bir oranda artmıştır. Bu arza, içinde bulunduğumuz dönemde İstanbul'un konaklama kapasitesine eklenen ve eklenecek olan önemli bir yatak kapasitesi de var. Dolayısıyla özellikle İstanbul'un önümüzdeki yıllarda bu sıralamalarda çok daha yukarılarda olacağına inanıyoruz.

- Uluslararası kongrelerin Türkiye'yi tercih etme oranı nedir?
- 2000'li yıllardan itibaren Türkiye'nin küreselleşme rüzgârlarının göbeğine çekilmesi, Türkiye'yi kongre turizminde en dikkat çekici varış ülkelerinden birisi haline getirmekte. Bu durum, Türkiye özelinde kongre turizmine en hazır ilimiz olan İstanbul'un kongre turizmi çıtasını yükseltti. İstanbul şimdi 30 bin kişi kapasiteli kongrelerden bahsedebiliyor. Bu sayılar önümüzdeki yıllarda daha da artarak İstanbul'u hak ettiği noktaya ulaştıracaktır.

- Türkiye bu sektörden daha fazla pay alabilmek adına neler yapmalı?
- Gerek kongre merkezleri, gerekse de konaklama kapasitelerinin arttırılması İstanbul'un ev sahipliğini en iyi şekilde gerçekleştirebilmesi için oldukça önemli. İstanbul'un yanı sıra İzmir, Ankara, Antalya gibi kongreye uygun olan büyük şehirlerimiz ön plana çıkarılmalı. Bir kentte uluslararası kongre turizminin başarılı olabilmesi için o kente yönelik doğrudan uçuşların yoğunluğu da önemlidir. Bu açıdan ulusal havayolumuza bu alanda çok iş düşüyor. Örneğin Kapadokya olağanüstü doğal ve tarihsel turizm kaynaklarıyla kongre turizminde de uluslararası bir varış noktası olabilir ancak buraya olan uluslar arası uçuşların yokluğu bu konuda başlıca bir engel. Bu sorunları çözmemiz lazım.

- 2010 yılı için beklentileriniz hangi yönde?
- Türkiye, 2009'da yaşanan küresel ekonomik krize rağmen gerileme yaşamayan tek ülke oldu. Turizm sektöründe dünya genelinde yaşanan daralma, rakiplerimiz Yunanistan, İtalya ve İspanya'ya küçülme olarak yansırken, Türkiye'de Eylül sonu itibariyle yüzde 3.6 oranında bir artış kaydettik. Bu yıl gerçekleşen IMF ve Dünya Su Kongreleri de ülke tanıtımı açısından büyük fayda getirmiştir.

- Kongreler, yoğun çalışma kadar eğlence anlamına da geliyor. Yurtdışından kongreleri ülkemize çekerken, Türkiye bu konuda nasıl bir fark yaratabilir?
- Bir kentte alışveriş, sanat, kültür ve eğlence aktivitelerinin kalitesi ve bolluğu kongre turizmini destekleyen unsurlar. Bu alanda İstanbul'da olumlu gelişmeler var. İstanbul artık F1 yarışlarının organize edildiği, seneye FIBA Dünya Basketbol Şampiyona'sına ev sahipliği yapacak bir kenttir.İstanbul Bienali, İstanbul Film Festivali gibi etkinliklerimiz de artık ses getiriyor. İstanbul Modern, Sabancı, Rahmi Koç ve Pera Müzeleri gibi özel müzelerimiz ve sergi merkezlerimiz çok başarılı sergilere ev sahipliği yapıyorlar. Bu tür sanatkültür organizasyonları gerçekten de kongre turizmine çok olumlu yansıyor.

OTELLER

Türkiye kongre turizminde İstanbul otelleri lider konumda, Akdeniz ve Ege bölgeleri ise lüks tesisleriyle gözde. Bunlara alternatif ise Kapadokya

Ayrıcalıklı tecrübe
Ege Bölgesi'nin en büyük Toplantı ve Kongre Merkezi'ne sahip olan Sheraton Çeşme uluslararası kalitede hizmet anlayışı, İzmir'e direkt otoyol bağlantısıyla ayrıcalıklı bir tecrübe sunuyor. Botanica Thermal Spa'da yenilenme imkânı, konfor, teknik donanımla Sheraton Çeşme yüksek katılımlı kongrelere de ev sahipliği yapabilecek kapasitede. (www.sheratoncesme.com)

Kapadokya'da kongre
Kongreleri için doğa içinde bir ortam tercih etmek isteyenler, Anadolu'nun merkezinde, Uçhisar Kalesi'nin eteğinde yer alan CCR Hotels & Spa'yı seçebilir. Konuklarına, işle keyfi birleştiren bir hizmet sunan CCR Hotels & Spa, görüntülü konferanslar ve workshoplar için hazırlanmış konferans salonlarında konuklarına eksiksiz bir hizmet sunuyor. (0384 219 31 94-95-96 veya www.ccr-hotels.com)

2010 KONGRE TAKVİMİ

2010 yılında Türkiye birbirinden önemli kongrelere ev sahiğliği yapmaya hazırlanıyor. Avrupa Kültür Başkenti İstanbul, Asya ile Avrupa arasındaki köprü konumuyla bu kongrelerin çoğununun gerçekleştirileceği ilimiz. Kongrelerin Türkiye'ye çekeceği turist sayısının 500 bini bulacağı düşünülüyor.

Kanserden Korunma Kongresi
Asya Pasifik ülkelerinin kanser konusunda çalışan üst düzey doktorlarının üye olduğu Asya Pasifik Kanser Önleme Organizasyonu (APOCP) iki yılda bir düzenlediği kongresini bu yıl İstanbul'da 3-7 Nisan 2010'da Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda yapıyor. Türkiye'de Nisan ayının ilk haftası kutlanmakta olan "Ulusal Kanser Haftası" ile aynı tarihlere gelen kongre, kanserde farkındalık konusunda yapılacak aktiviteler için büyük bir şans yaratacak. Katılım 2 bin ziyaretçiyi aşacak.

Uluslararası Destinasyon Expo - ASTA Kongresi
Dünyanın en büyük turizm örgütü Amerikan Seyahat Acenteleri Birliği (ASTA), "Uluslararası Destinasyon Expo Toplantısını" 2010 yılında İstanbul`da yapıyor. ASTA, syahat acenteleri, tur operatörleri, kruvaziyer şirketleri, otel ve oto kiralama şirketlerinden oluşan 20 bin üyesiyle dünyanın en büyük turizm örgütü. 19-22 Nisan tarihlerinde gerçekleşecek organizasyona en az 2 bin katılımcı bekleniyor.

ESPGHAN Kongresi 2010
Avrupa Pediatrik Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme Derneği'nin düzenlediği 43. ESPGHAN Kongresi 08-13 Haziran tarihleri arasında 2 binden fazla katılımcıyla İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleşecek. Çocukları etkileyen birçok hastalığın konuşulacağı kongrede katılımcılar, hasta ve hasta yakınlarına daha iyi hizmet vermenin nasıl mümkün olduğunu da tartışacak.

Dünya Yanık Kongresi
21-25 Haziran 2010 tarihlerinde İstanbul Swissotel'de gerçekleştirilecek kongre, 1500 kişi ağırlayacak. Daha önce yerinin değiştirilmesi gündeme gelen organizasyon Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın itirazları sonucu ülkemizde kalmıştı.

Erasmus Öğrenci Ağı Yıllık Genel Kongresi Mart 2010, İstanbul
Dünya Hidrojen Enerjisi, 14-18 Temmuz 2010, 600 kişinin katılımıyla gerçekleşecek. Uluslararası Görüntü Tanıma Konferansı, 23-26 Ağustos 2010, 1500 kişi İstanbul'a gelecek. Sualtı Hekimliği Konferansı 14-18 Eylül 2010, 750 kişi katılacak.. Neonatoloji ve Perinatoloji Kongresi, 15-17 Kasım 2010, bu kongreye de 2 binden fazla uzman katılacak.

Yedi ayrı salon var
Antalya havaalanından 20 km, Antalya-Lara'dan 15 km uzaklıkta bulunan WOW Kremlin Palace, kongre zamanında her şeyden uzaklaşmak için birebir. Otelin tek parça kullanıldığında, tiyatro düzeninde 3 bin kişi kapasitede olan salonu, tercihlere göre üç ayrı salona da dönüştürülebiliyor. Bu salon dışında yedi adet, farklı kapasitelere ayrılabilen workshop salonu da bulunan otel, son teknolojiyle konferanslar için hizmet veriyor. (wowhotels.com/wowkrem linpalace.asp)

Teknoloji ön planda
İş toplantıları, kongre ve organizasyonlar için İstanbul'un merkezindeki konumuyla dikkat çeken, Point Hotel Barbaros, Microsoft işbirliğiyle konukları için tüm gerekli teknolojileri seferber ediyor. Teknolojik altyapısından mimarisine tamamen Microsoft tarafından hazırlanan 25 metrekareden 230 metrekareye kadar 18 ayrı Microsoft Business Center'larda; video konferans sistemi, Windows 7, MSN telefonu gibi birçok teknolojiyle Point Hotel Barbaros, verimli toplantılar için elverişli bir ortam sunuyor. (www.pointhotel.com/barbaros)

Rahatalamak için SPA
2005 yılından bu yana Çeşme'de hizmet veren Ilıca Hotel, kongre turizmi konusunda fark edilir özellikleriyle dikkat çekiyor. 500 kişiden, 10 kişiye kadar olan grup ve firmalara hizmet veren Ilıca Hotel'in sunduğu "Spa & Termal & Toplantı" konsepti toplantıların ağırlığını hafifletmek için tasarlanmış. (www.ilicahotel.com)
 

Fırat Karadeniz - Sabah
Yayın Tarihi : 14 Kasım 2009 Cumartesi 18:40:08
Güncelleme :14 Kasım 2009 Cumartesi 18:45:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?