22
Mayıs
2024
Çarşamba
TURİZM

11 bin THY çalışanı oylayacak

Türk Hava Yolları ile Hava-İş arasında görüşmeler kilitlenirken, sendikada örgütlü 11 bin THY çalışanı grev kararını oylayacak.

Türk Hava Yolları ile bu şirkette örgütlü Hava-İş Sendikası arasında yürütülen ve yaklaşık 11 bin kişiyi ilgilendiren 21. dönem toplu iş sözleşmesindeki kilitlenme ardından, THY çalışanları Hava-İş'in aldığı grev kararını oylamak üzere bugün sandık başına gidecek. THY işyerlerinde başlayacak grev oylaması 9 Ağustos Perşembe gününe kadar sürecek.

Sandıktan 'greve hayır' kararı çıkması halinde Türk Hava Yolları'nın uzlaşmaya hazır olduğunu söyleyen THY Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin, "Sandıktan grev kararı çıkmayacağına inanıyoruz" derken, lokavtın gündemlerinde bulunmadığını belirtti. Kanuna göre grevle ilgili oylamaya katılmayanların oyları da "evet" sayılıyor. Hava-İş Sendikası Başkanı Atilay Ayçin, İstanbul Valiliği'nin aldığı ve İstanbul Bölge Çalışma Müdürlüğü'nün kendilerine tebliğ ettiği grev oylamasına yönelik kararın yürütmesini durdurmak üzere bölge mahkemesine başvurmuştu.

THY'NİN TEKLİFİ YÜZDE 25

THY yönetimi geçen hafta yaptığı açıklamada, sendikanın isteği çerçevesinde zam verilmesi halinde şirket bütçesinin 77 milyon YTL açık vereceğini ifade etmişti. THY Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin, kendi tekliflerinde zam oranının yüzde 10.5 ile yüzde 25 arasında olacağını, sendikanın isteğinin bu oranı yüzde 50'lere çıkardığını kaydetmişti.
THY yönetimi sunduğu son teklifte, önceki teklifle önerilen sosyal yardım, iyileştirmeler ve ilk yıl için yüzde 10 ücret artışı aynen korunmuş, ikinci yıl için ise oluşacak enflasyon rakamının bir puan üzerinde ücret artışı öngörülmüştü. Bunlara ek olarak, intibak süreleri tamamlanmamış tüm çalışanlar için intibak süreleri tamamlanana kadar aylık 120 YTL'lik sosyal yardımın yanı sıra aylık brüt 100 YTL seyyanen ücret artışı teklif edilmişti.

TEPKİLER ARTIYOR

Türk Hava Yolları'nda yaşanabilecek bir grevin ülke ekonomisini ve turizm sektörünü olumsuz yönde etkilemesi bekleniyor. Geçen hafta THY greviyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, "THY başta olmak üzere turizm sektörümüz ve genel olarak ekonomimiz darbe alacak, küçülme sebebiyle çalışanlarımız işlerini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalabilecektir" demişti.

SATICI: KİMSE KAZANMAYACAK

Hükümet kanadından bu tepki gelirken, iş dünyası da THY grevinin yüksek sezondaki turizm sektörünü sekteye uğratabileceği, ekonomiyi kilitleyebileceği görüşündeler.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, THY’de yaşanan sürecin sadece bu kurumun değil, Türkiye’nin geleceğini de etkileyecek çok önemli bir süreç olduğuna dikkat çekerek, hem THY hem de Hava-İş nezdinde girişimlerde bulunduklarını, ancak Hava-İş'in sorunun çözümüne dönük iyi niyetli çabaları karşılıksız bıraktığını söyledi. Satıcı, "Hiçbir kuruluşun, THY çalışanlarını öne sürerek, kişisel menfaatlerini ülke ve toplum çıkarlarının önüne koymaya hakkı yoktur. İnatlaşmanın, kimseye sağlayacağı bir kazanım yoktur. Tam tersine, THY’yi büyük ölçüde yıpratacak, çalışanları işlerini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya bırakacak ve ekonomiye darbe vuracak bir sürece sürükleyenler, bunun sonuçlarının ağır sorumluluğunu da üstlenmiş olacaklardır" dedi.

TÜRSAB: DÜŞÜNEREK OY VERİN

Türkiye Seyahat ve Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy da, bugün başlayacak grev oylaması için THY çalışanlarına seslendi:
"Hesabınızı iyi yapın. Hem kendinizi hem THY’yi hem de Türkiye’yi düşünerek oy verin. Turizm sezonunun son derece yoğun bir biçimde devam ettiği bugünlerde, THY’ye yönelik alınacak bir grev kararı, Türkiye ekonomisine indirilmiş büyük bir darbe olacaktır. Olası bir grev halinde ülkenin ve turizm sektörünün içine düşeceği çıkmazın ve özellikle uluslararası boyutlardaki prestij kaybını gözönüne alarak, çalışanların hesabını iyi yapması lazım. Biz çalışanları seviyoruz ama grev olursa 5 yılın hesabını kim verecek. Türkiye’de hizmet sektörünün küsme hakkı yoktur."Türk Hava Yolları ile Hava-İş arasında görüşmeler kilitlenirken, sendikada örgütlü 11 bin THY çalışanı grev kararını oylayacak. 







Gazeteport
Yayın Tarihi : 6 Ağustos 2007 Pazartesi 15:49:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?