18
Mayıs
2024
Cumartesi
TURİZM

24 milyar $ yatırım hedefi

Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD) bölge toplantısı, Kuşadası Pine Bay Otel'de yapıldı.

TYD yönetimi, 2023 yılı hedeflerini anlatmak, turizm yatırımcılarının karşılaştığı sorunları tartışmak üzere İzmir ve Kuşadası'ndaki turizm yatırımcıları ve Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün ile bir araya geldi.

TYD Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Turgut Gür'ün başkanlığındaki toplantıya, İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdulaziz Ediz de katıldı. Basına kapalı gerçekleştirilen toplantı sonunda bir açıklama yapan TYD Başkanı Gür, Türkiye'nin uluslararası nitelikte 1 milyon yatağı ve tesisleriyle turizmde çok iddialı bir durumda olduğunu belirterek, "Cumhuriyetin kuruluşunun yüzüncü yılı olan 2023'e kadar 24 milyar dolarlık yatırımla, yatak sayısını 1,5 milyona çıkarmak ve 2023'te toplam 71 milyon turist, 85 milyar dolar gelire ulaşma hedefimiz var. Bu hedefe ulaşmamız için turizm yatırımcıları olarak hangi bölgeye yatırım yapılabilir, hangi yatırım desteklenebilir, yeni yatırım alanlarının açılması ve gelişmesi için neler yapılabilir gibi sorulara cevap bulmak için toplantılar yapıyoruz" dedi.

Bölgelerin özelliklerini ön plana çıkaran turizm türlerine ağırlık vereceklerini söyleyen Gür, kültür turizminin yanı sıra inanç turizminin de geliştirilmesi gerektiğini anlattı. Yoğun yatırım olan bölgelerdeki yatırımların artık durdurularak yatırım olmayan bölgelere kaydırmayı planladıklarını anlatan Turgut Gür, "Yatırımları çeşitlendireceğiz. Özellikle termal tesis yatırımları, sağlık turizmi yatırımları, spor ve eğlence yatırımlarını geliştiriyoruz, marina sayılarını çoğaltıyoruz" dedi.

İZMİR VE EGE BÖLGESİNİ MERCEK ALTINA ALDIK
Gür, konuşmasında Ege bölgesindeki yatırımlardan da bahsederek sözlerine şöyle devam etti: "Ege bölgesinde kültür turizmine, inanç turizmine önem veriyoruz. Nasıl milyonlarca müslüman hacı olmak için diğer ülkelere gidiyorsa, hıristiyan dünyasının en önemli yedi unsurundan üç tanesi Anadolu topraklarında olur da nasıl buraya milyonlarca turist gelmez? İnanç turizmi için önümüzdeki yıllarda Ege bölgesine, Kapadokya bölgesine ve Antakya bölgesine biz 10-15 milyon turistin bu maksatla geleceğini tahmin ediyoruz ve yatırımcılarımızı bu alanlara yönlendiriyoruz."

Ege Bölgesindeki termal tesisleri artıracaklarını, turizmin kalkınması için yeni yatırımlar yapacaklarını anlatan Gür, şunları söyledi: "İstanbul, Ege, Kapadokya, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'yu geliştiriyoruz. Bunların hepsini göz önünde bulundurursak büyük bir yatırım portföyü bizleri bekliyor."

İzmir ve Ege Bölgesini mercek altına aldıklarını söyleyen Gür, Kuşadası limanının kruvaziyer turizmi açısından Türkiye'nin kalbi olduğunu ve bu konuda alt yapı sorunlarını not aldıklarını ifade etti. Pamucak bölgesinin sorunlarını da dinlediklerini söyleyen Gür, Davutlar ve Şirince gibi önemli potansiyellerin ayağa kalkması için destek vereceklerini belirtti. Yeni marka olan İzmir'i dünyaya nasıl tanıtmak için ortak aklı dile getirdiklerini, İzmir Büyükşehir Belediyesinin su konuusnda çalışmalarını görüşeceklerini vurgulayan Turgut Gür, tespit ettikleri tüm sorunları Ankara'ya taşıyacaklarını ve hükümetten sorunların çözümü için destek isteyeceklerini sözlerine ekledi.

Toplantı sonunda TYD Başkanı Gür'ün elinden TYD Yönetim Kurulu Üyesi İsmet Güral tarafından özel olarak tasarlanan çini bir tabak hediye alan Kuşadası Belediye Başkanı M.Esat Altungün de, Ege Bölgesinde turizm yatırımlarının geliştirilmesi için fikir alışverişinde bulunulan toplantıda; özellikle Kuşadası ve civarında yatırımcıların 2023'e kadar yapacakları yatırımların tartışıldığını açıkladı. Altungün, "Özellikle ilçemiz için Türkiye'de ikinci konutların turizme kazandırılması yönünde konuştuk. Bunu Kuşadası'nda denemeye karar verdik" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 24 Temmuz 2010 Cumartesi 18:41:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?