19
Mayıs
2024
Pazar
TURİZM

24 milyar dolar gerekiyor

24 milyar dolar yatırırsak, dünyanın dördüncü büyük turizm ülkesi oluruz

Türkiye’nin 2023 yılına kadar 24 milyar dolarlık yatırım yapması halinde dünyanın en büyük dördüncü turizm ülkesi olacağını söyleyen TYD Başkanı Turgut Gür, “İstanbul ve Marmara Bölgesi’ne 5 milyar 310 milyon dolar, Akdeniz’e 5 milyar 85 milyon dolar, Ege Bölgesi’ne 4 milyar dolar, Anadolu ve Karadeniz’e de 3 milyar 580 milyon dolar turizm yatırımı yapılması gerekiyor” dedi.

TURİZM Yatırımcıları Derneği (TYD), “2023’e Doğru Türkiye Turizminde Yatırım Hamlesi” başlıklı raporunda, 13 yılda 24 milyar dolarlık yatırım yapılması halinde Türkiye’nin dünyada dördüncü büyük turizm ülkesi haline gelebileceğini açıkladı. TYD Başkanı Turgut Gür, turizmin otuz yıl içinde Türkiye’deki gelişimi hakkında bilgi vererek, dünya turizminde Türkiye’nin şu anda yedinci büyük ülke durumunda bulunduğunu hatırlattı. Gür, “Türkiye’nin dünya turizminden aldığı pay yüzde 2.5. Bu payı yüzde 4’e çıkartmak için yeni vizyon, yeni bakış gerekiyor. Bu nedenle ‘2023’e Doğru Türkiye Turizminde Yatırım Hamlesi’ni açıklıyoruz. Bu hamleye uyulursa dünyadaki dördüncü büyük turizm ülkesi haline geliriz” dedi.

Marmara’ya 5 milyar dolar
2010-2023 yılları arasında hangi bölgede ne kadar yatırım yapılması gerektiğini de açıklayan Gür, dört bölgede konaklama, marina sayısı, yat bağlama kapasitesi, golf tesisi, uçak sayısı, uçak koltuk kapasitesi, kongre, fuar merkezi, liman, spor tesisi alanlarında yatırımlar yapılması gerektiğini kaydetti. Turgut Gür, yatırım tutarlarıyla ilgili şu öngörülerde bulundu: “İstanbul ve Marmara Bölgesi’ne 5 milyar 310 milyon dolar yatırım gerekiyor. Bu da 300 otel, yedi marina, dört golf sahası, yedi kongre ve fuar merkezini içeriyor. Akdeniz’e 5 milyar 85 milyon dolar yatırım öngörülüyor. Bu da 290 oteli, altı marinayı içeriyor. Ege Bölgesi’ne 4 milyar 50 milyon dolar yatırım gerekiyor. Anadolu ve Karadeniz için de 3 milyar 580 milyon dolar yatırım lazım.”

13 yılda 655 milyon turist
2023 hedefleri çerçevesinde turist sayısı ve geliriyle ilgili öngörülerde de bulunan Gür, “13 yılda 655 milyon turist, 640 milyar dolar dış turizm geliri, 160 milyar dolar iç turizm geliri, toplamda ise 800 milyar dolarlık gelir, 158 milyar dolarlık da vergisel destek öngörüyoruz. 2023 yılında ise 71 milyon turist 84 milyar dolar ise gelir hedefliyoruz” bilgisini verdi.
Payı yüzde 4’e çıkarırız
Turgut Gür, TYD’nin 2023 yılına doğru vizyonunu da, “Sürdürülebilir turizm anlayışına sahip çıkarak, turizmin 12 aya yayılmasını sağlamak. Türk turizm yatırımcılarını dünyaya daha fazla açmak. Kamuyla işbirliği ve uyum içinde yatırımcıya sağlanacak yeni teşviklerle ülkemizde yeni bir turizm ve yatırım hamlesine öncülük yapmak. Dünya turizmindeki payımızı yüzde 2.5’dan, yüzde 4’e çıkarmak” şeklinde açıkladı.

Hükümet beş konuda destek sözü verdi

TURGUT Gür, TYD’nin 2023 perspektifini, Ekonomik Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısında Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile de paylaştıklarını söyledi. Toplantıda hükümetin KDV indirimine sıcak bakmadığını anlatan Gür, şunları kaydetti: “Kriz nedeniyle bütçe 30 milyar lira açık verdi. Bu nedenle KDV indirimini kabul etmediler ve kendilerini anlayışla karşılamamızı istediler. Buna karşın, bütçe imkanları çerçevesinde turizm tanıtımına daha fazla kaynak ayrılması, KDV iadesi yerine mahsuplaşmaya gidilmesi, enerji desteğinin yeniden düzenleme yapılarak sürdürülmesi konularında destek sözü verdi.”

24 milyar dolar yatırım nerelere yapılacak

TURGUT Gür, 2023 yılına kadar turizm sektöründe yapılması gereken yeni yatırım hamlesinin hangi alanlarda olacağıyla ilgili şu bilgileri verdi:
Şu anki 1 milyon yatağa 500 bin ilave edilmesi için 14 milyar dolar yatırım gerekiyor.
25 olan marina sayısının 2023’e kadar 65 olması için 2 milyar dolar.
10 bin olan yat bağlama kapasitesinin 30 bine çıkarılması gerekiyor.
Golf tesisi sayısı 15. Bunun 50’ye çıkması için 525 milyon dolar yatırım gerekiyor.
250 olan uçak sayısına 250 tane daha eklenmesi için 6 milyar dolar yatırım lazım.
45 bin olan uçak koltuk kapasitesinin 55 bine çıkarılması gerekiyor.
Kongre, fuar, eğlence, spor tesisleri için de 1 milyar 250 milyon dolar yatırım lazım.

Turizmin döviz geliri ihracat geliri sayılsın

TURİZM yatırımcıları olarak hükümetten beklentileri olduğunu da anlatan Turgut Gür, şöyle konuştu: “Teşvik kapsamındaki dört bölgede 2010 yılına kadar başlanacak yeni turizm yatırımlarında kriz nedeniyle 2010 tarihinin birkaç yıl uzatılması. Turizm döviz gelirlerinin ihracat geliri sayılması ve teşviklerden yararlanması. Orta ve uzun vadeli düşük faizli yatırım kredisi kullanımına imkan sağlanması. 12 ay açık kalmak isteyen otellerde vergi ve SSK yükünün hafifletilmesi. Tur operatörleri ve havayolu taşımacılarının Türkiye’ye getirdikleri turist sayısına göre teşvik primiyle desteklenmesi. Ecrimisil konusunda pürüzlerin giderilmesi.”





 

Hürriyet
Yayın Tarihi : 12 Ağustos 2009 Çarşamba 19:43:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?