18
Mayıs
2024
Cumartesi
TURİZM

60 ülke, 100 şehir şov yaptı

İstanbul'da başlayan turizm fuarı EMITT, turistleri kendilerine çekmek isteyen 60 ülke ile 100'ü aşkın şehir, ilçe ve beldenin renkli şovlarına sahne oldu. Fuarı açan Bakan Günay, konuk ülke Mısır'a vizeyi kaldırıp işbirliği önerdi.

Dünyanın 10 büyük turizm fuarından biri olan Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı (EMITT) 2010, ülke ve şehirlerin renkli şovlarına sahne oldu. Fuara ilk kez katılan Japonya davul gösterisi yaparken, Vanlılar şehirlerinin tanıtımını Van Kedisi1, Edirneliler de yağlı güreşle yaptı. Fuarın konuk ülkesi Mısır ise Türkiye'den turist çekebilmek için standını firavun motifleri ve küçük JDİramitlerle süsleyip halk danslan gösterisi yaptı.

Ekin Fuarcılık'ın Türkiye Otelciler Federasyopu (TÜROFED) ve Turizm Yatınmcılan Derneği (TYD) işbirliğiyle İstanbul TÜYAP'ta düzenlettiği ve 60 ülke ile 100'ü aşkın il, ilçe ve beldenin katıldığı 14. EMITT, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile Mısır Turizm Bakanı Zoheir Gananah tarafından birlikte açıldı.

Kriz döneminde EMlTT'in açılışının geniş bir katılımla yapılmasının Türkiye'nin turizm potansiyelinin önemini gösterdiğini kaydeden Günay, "Geçen yıl dünya turizmi yüzde 4 geriledi, gelirler ise yüzde 5 düştü. Türkiye böyle bir dönemde ilk 10 turizm ülkesi arasında, gelen turist sayısı açısından yılı artı ile kapatan tek ülke oldu" dedi. Günay, turizmin Türkiye için tekstil ve otomotivden daha önemli bir kaynak olduğunu savunarak, "Turizmin gelişmesinin de birçok şartı var; ama birinci şartı yurtta ve dünyada barıştır" diye konuştu.

Konuk ülke Mısır, başlattığı reklam kampanyasıyla Türk turisti ülkesine çekmeye çalışıyor. Ankara, İstanbul ve İzmir'de başlattıkları reklam kampanyasının 200 bin dolar bütçeli olduğunu söyleyen Mısır Turizm Bakanı Zoheir Garranah, 2009'da Mısır'ı ziyaret eden 12.5 milyon turistin yaklaşık 50 bininin Türkiye'den geldiğini ama bu rakamı daha da artırmak istediklerini söyledi. Garranah, "Türk turistleri eko turizm, golf turizmi, spa ve sağlık turizmi ile Mısır'a çekmek istiyoruz. 2010'da hedefimiz ise 25 milyon turisti ülkemize çekmek" dedi.

5 ülke fuara ilk kez bu yıl katıldı

Cezayir, Tanzanya, Tataristan, Japonya ve Bosna-Hersek gibi ilk kez katılanların yanı sıra Almanya, Arjantin, Azerbaycan, Bahreyn, Batı Afrika, Birleşik Arap Emirlikleri; Çek Cumhuriyeti, Dubai, Endonezya, Ermenistan, Fas, Filistin, Güney Afrika Cumhuriyeti, Hindistan, Hırvatistan, Hollanda, İngiltere, İtalya, Kavala, Kenya, Kıbrıs Rum Kesimi, Kosova, KKTC, Lübnan, Makedonya, Meksika, Mısır, Özbekistan, Peru, Rusya, Slovakya, Suriye, Tayland, Tunus, Ukrayna, Yemen ve Yunanistan gibi ülke ve bölgeler de temsilcilikleriyle EMITT'te yer aldı. EMITT'e aynca 3-500 firma katılıyor. Fuar 14 Şubat'ta sona erecek.

Bakan Günay, Mısır ile de vizeyi kaldırarak, iki ülke arasında ortak bir destinasyon yaratılabileceğini söyledi. Garranah ise Mısır'm turistik bir destinasyon olarak tanıtımı amacıyla, Türkiye, Çin ve Hindistan'da da çalışmalara başlandığını söyledi. EMITT 2010 Fuarı, İstanbul'da dün düzenlenen renkli törenlerle Kültür Bakanı Ertuğrul Günay tarafından açıldı.

BAKAN STANDLARA 'TADIMLIK' UĞRADI

Standları gezen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Hatay usulü tuzda tavuk pişirirken Fas ve Yemen standında kahve içti, Tataristan standmda mısır ve baldan yapılan "çak çak" tatlısını tadan Günay'a Japonlar kimono, Tunuslular ise gümüş İbrik hediye etti. Günay, KKTC standında da hindistancevizi suyu içip peynir yedi.
Tunus standında yerel el sanatlarından örnekler sergilendi. Suantenamena, Latin müziği ezgileri ile ziyaretçilerin ilgisini çekti. Fuarın konuk ülkesi Mısır'm standı oldukça kalabalıktı. Yeni anlaşmalar için görüşmelerin yapıldığı stand, firavun motifleri ve küçük piramitlerle süslenmişti.

2010 TÜRKİYE'DE JAPONYA YILI

Bu yıl ilk kez EMITT Fuarı'na katılan Japonya, U2010 Türkiye'de Japonya Yılı" için özel tasarlanmış 42 metrekarelik standda ziyaretçilerini karşıladı. Japon tur şirketlerinden H.I.S ve Travelworld'un yanı sıra Japonya Ulusal Turizm Organizasyonu (JNTO) ve Japonya Dış Ticaret Teşkilatı (JETRO), Japonya'ya seyahat etmek isteyen ziyaretçileri bilgilendirme amaçlı broşür dağıttı. Japonya Başkonsolosluğu tarafından tüm yıl gerçekleşecek etkinlikler hakkında bilgilerin verildiği standda, ziyaretçiler dünyaca ünlü Japon yeşil çayından tatma İmkânı da buldu.
 

.
Yayın Tarihi : 13 Şubat 2010 Cumartesi 21:43:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?