22
Mayıs
2024
Çarşamba
TURİZM

Akdamar Kilisesi açıldı

Van Gölü üzerinde bulunan Akdamar adasındaki tarihi Ermeni kilisesi restore edildikten sonra bugün anıt müze olarak açıldı.

Açılışa Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, Ermenistan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gagik Gyurjyan, Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob Mutafyan, Van Valisi Özdemir Çatacak, bölge milletvekilleri, çok sayıda yabancı misafir katıldı.

Bakan Atilla Koç, Türkiye'nin tarihsel süreç içerisinde farklı kültürlerin yaşadığı bir coğrafya olduğunu belirterek, ülke üzerinde bulunan her türlü kültürel ve tarihsel varlıklara devlet olarak sahip çıktıklarını söyledi.

Hükümetin son 3 yılda binlerce tarihi ve kültürel varlığı restorasyona aldıklarını kaydeden Bakan Koç, bu kültür eserlerinin birinin de Akdamar kilisesi olduğunu ifade etti.

Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob Mutafyan ise kilisenin restore edilmesinde büyük memnuniyet duyduklarını kaydederek, kilisede 90 yıldan bu yana ibadet edilmediği ve bu yüzden harabeye döndüğünü dile getirdi.

Mutafyan, "Bizim, hükümetimizden talebimiz kilisede yılda bir kez dinsel ve kültürel bir ayinin yapılması ve ardından bir festival düzenlenmesidir. Hükümetimizin bunu uygun görmesi halinde yıllardan beri biraraya gelemeyen 2 toplumun arasındaki barışa katkıda bulunacaktır. Ve hükümetimizin buna izin vereceğine inanıyorum." dedi.

Yapılan konuşmalardan sonra açılış kurdelasını misafirleriyle birlikte kesen Bakan Atilla Koç, katılımcılara da teşekkür etti.

Açılıştan sonra kilisenin gezilmesi sırasında büyük bir izdiham yaşandı. Programı 170'den fazla yerli ve yabancı takip ettiği için zaman zaman zor anlar yaşandı.

Açılış programı sebebiyle Van Emniyet Müdürlüğü adada yoğun güvenlik tedbirleri aldı.


Akdamar Kilisesi'nin saat saat açılış haberi...

Saat: 13.15
Bakan Koç ve Ermeni Patriği II. Mesrob ile Ermenistan'dan gelen heyet kiliseyi geziyor ve restorasyonu inceliyor.
Ermenilere jest yaptık" 

Saat: 13.10
Kültür Bakanı Koç ve Ermeni Patriği II. Mesrob kurdelayı beraber keserek Anıt Müze'nin açılışını yaptı.

Saat: 13.05
Şu anda Kültür Bakanı Atilla Koç konuşuyor...

Saat: 12.40
Akdamar Adası'ndaki Anıt Müze'nin açılış töreni başladı.
Ermeni Kilisesi Patriği II. Mesrob açılışta bir konuşma yaptı.
II. Mesrob, kritik bir dönemde cesaru bir karar alarak bu restorasyona destek veren hükümeti kutladı ve teşekkür etti.
Patrik bu adanın önemli bir kültür ve inanç merkezi olabileceğini belirterek yılda bir kez festival düzenlenmesi önerisinde bulundu.
Bu festivalin "bir türlü arasındaki gerginliği aşarak diyaloğu gerçekleştirmeyen iki toplumu yaklaştıracağı" inancını taşıdığını söyledi.
Patrik, bu önerisine hükümetin destek verceğine kalben inandığını da belirterek konuşmasını tamamladı

Saat: 10.00
Akdamar Adası'ndaki Anıt Müze'nin açılışını protesto etmek amacıyla Gevaş ilçesindeki Akdamar Adası iskelesi önünde toplanan, Türk Kamu-Sen Van Şube Başkanı Önal Çavuşoğlu, Türk Eğitim-Sen Van Şube Başkanı Kutbettin Yıldız, Türk Büro-Sen Van Şube Başkanı Nedim Aysen ile Türk Sağlık-Sen Van Şube Başkanı Suat Sayıcı ve Türk Sağlık-Sen üyesi İbrahim Kılıç, Türk
Bayrağı, Atatürk posteri ve ellerinde taşıdıkları “Türk milleti asildir. Asla Soykırım Yapmaz” yazılı pankartla Akdamar Anıt Müzesi'nin açılışını protesto etti. 

Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alınan 5 kişi, Gevaş Emniyet Amirliğine getirildi.


AÇILIŞA PROTESTO

Van'da Akdamar Anıt Müzesi'nin açılışını protesto etmek isteyen ve aralarında Türk Kamu-Sen, Türk Eğitim-Sen ile Türk Sağlık-Sen Şube başkanlarının bulunduğu 5 kişi, gözaltına alındı. 

Akdamar Adası'ndaki Anıt Müze'nin açılışını protesto etmek amacıyla Gevaş ilçesindeki Akdamar Adası iskelesi önünde toplanan, Türkiye Kamu-Sen Van Şube Başkanı Önal Çavuşoğlu, Türk Eğitim-Sen Van Şube Başkanı Kutbettin Yıldız, Türk Büro-Sen Van Şube Başkanı Nedim Aysen ile Türk Sağlık-Sen Van Şube Başkanı Suat Sayıcı ve Türk Sağlık-Sen üyesi İbrahim Kılıç, Türk Bayrağı, Atatürk posteri ve ellerinde taşıdıkları "Türk milleti asildir. Asla Soykırım Yapmaz" yazılı pankartla Akdamar Anıt Müzesi'nin açılışını protesto etti.

Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alınan 5 kişi, Gevaş Emniyet Amirliğine getirildi. 

ÖNCEKİ HABER

Van'da Akdamar Adası’ndaki adayla aynı taşıyan ve Kültür Bakanlığı tarafından 2 milyon 600 bin YTL harcanarak restore edilen tarihi Ermeni Kilisesi, Akdamar Kilisesi Anıt Müzesi olarak törenle açılıyor. 

Açılıştan bir gün önce Van’a gelen Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob II, kilisenin restore edilip açılmasından mutlu olduklarını belirtti.

Mesrob II, "Bu projeyi tamamlayanları kutluyorum. Açılış konusunda Ermenistan’la bir görüşmemiz olmadı. Onlarla bir ilişkimiz yok. Biz özerk bir patriğiz" dedi.

GENİŞ KATILIM

Açılış için davetliler ve yerli ve yabancı gazeteci olmak üzere 356 kişi akreditasyon yaptırdı. Açılışa Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob II, ABD Los Angeles’den Başpiskoposlar Moushegh Mardirossian, Sempad Lapadjian, New York’dan Khajag Barsamian, Ermenistan’dan Kültür Bakan Yardımcısı Gagik Gyurjyan başkanlığında 20 kişilik heyet, 20 ülkeden, büyükelçiler, milletvekilleri, Ermeni cemaatinin önde gelenleri katılacak.

HAÇ KONMAYACAK

Akdamar Kilisesi’nin kubbesine Ermeni cemaatinden gelen talebe rağmen haç konulmayacak. Dışişleri Bakanlığı, Kültür Bakanlığı’na "İstanbul’daki Ayasofya müze konumunda olup ibadete açık değildir ve kubbesinde İslam dininin sembolü olan hilal bulunmamaktadır. Akdamar Kilisesi de aynı durumda olduğu için haç konulması uygun olmaz" görüşünü bildirmişti.

Kars hatırası

VAN’daki açılış için Ardahan Türkgözü Sınır Kapısı’ndan Türkiye’ye giriş yapan Ermenistan Kültür Bakan Yardımcısı Gagik Gyurjyan başkanlığındaki 20 kişilik Ermeni heyeti, geceyi Kars’ta geçirdi. Heyet sabah tarihi 12 Havariler Kilisesi’ni, Taş Köprü’yü ve tarihi evleri dolaştı, bol bol fotoğraf çekti.
Hürriyet İnternet / DHA/Turkish Daily News
Yayın Tarihi : 29 Mart 2007 Perşembe 11:00:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?