22
Mayıs
2024
Çarşamba
TURİZM

Akdamar kilisesi açılışa hazırlanıyor

Van Gölü üzerindeki Akdamar Adası'nda bulunan Ermeni Kilisesi'nde, 29 Mart tarihindeki açılış töreni için son hazırlıklar yapılıyor.

Van Gölü üzerinde Kutsal Haç adına Vaspurakan Kralı 1. Gagik tarafından 915-921 yılları arasında Keşiş Manuel'e yaptırılan ve Ermeni mimarisinin önemli eserleri arasında yer alan kilise, Kültür ve Turizm Bakanlığının yaptığı ihaleyle Kartalkaya firması tarafından 2006'da başlayan çalışmayla restore edildi.

“KİLİSE ANIT MÜZE OLARAK YENİDEN ZİYARETE AÇILACAK”

Van Valisi Niyazi Tanılır, Akdamar Adası ve kilisesinde uzun bir dönemdir devam eden çalışmaların 29 Martta yapılacak açılışla sona ereceğini, kilisenin bir anıt müze olarak yeniden ziyarete açılacağını belirtti.

Kilisenin açılışı için uluslararası bir tören yapılacağına işaret eden Tanılır, Kültür ve Turizm Bakanlığının davetiyle bazı ülkelerin kültür bakanlarının, ulusal ve uluslararası medya kuruluş temsilcilerinin, dünyanın değişik yerlerindeki Ermeni cemaati temsilcileri ile Diyanet İşleri Başkanının ve azınlık cemaatlerinin dini liderlerinin açılış törenine katılmasını beklediklerini söyledi.

Törenle ilgili son hazırlıklarına başladıklarını ve çalışmaların büyük bir hızla sürdürüldüğünü anlatan Tanılır, “Akdamar Kilisesi'nin restore edilmesi, bir dünya kültür mirasının yaşatılması ve bizim kültürümüzde, tarihimizde var olan kültürler arası ve dinler arası hoşgörünün bir yansıması olarak önemli bir mesaj içermektedir” dedi.

ADADA TAVŞAN SAYISI ARTTI

Akdamar Adası'nda son yıllarda sayıları giderek azalan tavşan sayısında bu yıl artış olduğu bildirildi.

Çevre ve Orman Müdürü Hüseyin Avcil, geçen yıl bölgede görülen kuş gribinin ardından getirilen 12 aylık av yasağının, yaban hayatına olumlu şekilde yansıdığını kaydetti.

Doğal yaşamda sayıları giderek azalan yaban hayvanı sayısında, bu yıl artış gözlendiğine dikkati çeken Avcil, adadaki tavşan sayısının artmasının sevindirici olduğunu belirtti. 

A.A.
Yayın Tarihi : 7 Mart 2007 Çarşamba 11:33:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?