22
Mayıs
2024
Çarşamba
TURİZM

Amasya'yı aşkın başkenti yapan dağ

Amasya'ya gelen yerli ve yabancı turistler en çok efsane aşık Ferhat'ın Şirin için deldiği dağları görmek istiyor.

Efsane aşkları ile dünya tarafından bilinen Ferhat ile Şirin, Amasya'da turizm sektöründe tanıtımın konularının en başında geliyor. Amasya'da yaşadıkları bilinen ve nakkaş olan Ferhat'ın sultanın kardeşi olan Şirin'e duyduğu aşk ve sultanın kardeşini Ferhat'a vermeden önce kente su getirmesi şartını koyması ile Ferhat'ın aşkı için dağları delerek kente su getirmesi esnasında aşkı ile birlikte aynı kaderi paylaşarak ölmelerini konu alan efsanenin en önemli unsurların birisi olan su kanalları günümüzde ziyaretçi akınına uğruyor.

Kültür turizminde son yıllarda önemli derecede tanınan ve merkez olma yolunda ilerleyen Amasya'ya gelen yerli ve yabancı turistlerin ilk olarak göstermek istedikleri yerlerin başında Ferhat'in Şirin'e kavuşabilmek için deldiği su kanalları geliyor. Yerli ve yabancı turistler, özellikle genç aşıklar bu yüzyıllardır konuşulan ve dilden dile anlatılan aşkın geçtiği yerleri görebilmek için kanallara tırmanıyorlar.

2006 yılında Amasya'ya 164 bin yerli ve yabancı turistin gelerek Kral Kaya Mezarları, Hazeranlar Konağı ve müzeyi ziyaret ettiğini belirten Kültür ve Turizm İl Müdürü Ahmet Kaya, 2007 yılında bu rakamın eylül ayı sonu itibariyle 191 bin 423'e yükseldiğini, Kral Kaya Mezarları, Hazeranlar Konağı ve müzeyi ziyaret eden ziyaretçilerin tamamının efsane aşık Ferhat'ın sevgilisi Şirin için dağları delerek açtığı su kanallarını ziyaret ettiklerini belirtti.

Ahmet Kaya, Amasya'ya gelen yerli ve yabancı turistlerin Amasya'nın tarihi ve doğal güzelliklerinin tamamını gezmeleri gerektiğini, bunun içinde en az 2 gece Amasya'da konaklanmasının çok daha iyi olacağını vurguladı.

iha
Yayın Tarihi : 15 Ekim 2007 Pazartesi 16:20:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?