22
Mayıs
2024
Çarşamba
TURİZM

Bakan Koç: '2006'dan ders almalıyız'

Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, turizm sektöründeki herkesin 2006'dan ders alması gerektiğini söyleyerek, “Geçen yıl, turizmcilerin (öldük-bittik) dedikleri kadar da kötü geçmedi” dedi.

Bayram tatilini Antalya'da geçiren Kültür ve Turizm Bakanı Koç, eşi ve iki kızıyla birlikte Alanya'ya geldi.

Ailesi ile birlikte Alanya Kalesi ve Damlataş Mağarası'nı gezen Bakan Koç, Damlataş Restoran'da partililerle sohbet etti.
Gazetecilere 2006 yılını değerlendiren Kültür ve Turizm Bakanı Koç, bayramın ve yeni yılın herkese iyilik getirmesi dileğinde bulunarak, turizmin güncel sorunlarına değindi.

Alanya için iyi düşünceleri olduğunu belirten Koç, şunları kaydetti:
“Alanya için çok iyi düşüncelerimiz var ama gelecek döneme olacak. Bu dönem için değil. Alanya'nın önemli meselelerinden biri de hijyen meselesidir, atık meselesidir. Bununla ilgili çalışmaları geçen yıl başlattık ve devam ettiriyoruz. Nasıl ki 2006'da Antalya Lara bölgesi için yapıyorsak, 2007'de de bu bölgede yapacağız. Çünkü turizm için şimdiye kadar çok ihmal edilen bu altyapı meselesini özellikle bu bölgede çözmemiz lazım.”

Alanya ve çevresinin en büyük problemlerinden birinin Antalya Havaalanına çok uzak olması olduğuna işaret eden Koç, “Maalesef Gazipaşa Havaalanı'ndan istifade edemeyeceğimiz çok açık ve kesin belli olmuştur. O yüzden de fazla üzerinde durmanın alemi yok. İnşallah 2007-2008'den itibaren bu bölgeye top yekun ağırlık vereceğiz” dedi.

MERSİN TURİZM BÖLGESİ OLACAK

Turizmde yeni bölgeler yaratmaya çalıştıklarını da anlatan Bakan Koç, Mersin'i, çıkarılan tahsislerle turizm bölgesi yapacaklarını belirterek, ”Yaptığımız tahsislerle Mersin'de çok kısa sürede 20-30 bin yatak ortaya çıkacak. Bu ilk defa oluyor. Mersin'i bu yataklarla beraber Doğu Akdeniz Entegre Projesi içerisinde düşünüyoruz” diye konuştu. 

Turizmin gelişmesine katkı sağlamak için yeni bir yasa hazırlandığını da anlatan Bakan Koç, şöyle devam etti: 

“Perşembe günü, Anavatan Partisi ve CHP ile anlaşarak 32 maddelik bir kanun çıkardık. Bu kanunla hanutçuluk meselesi idari cezaya bağlanıyor. Bu yasa içerisinde yer alan maddelerden biri de Mahalli Turizm Birlikleri kurabilmeyi öngörüyor. Bu çok önemli bir meseledir. Mahalli İdareler Birlikleri gibi turizmci, belediye ve kaymakamlık veya valilik üçü ortaklaşa bir araya gelip birlik kurabilecek ve bölgesel altyapı ve tanıtım hizmetlerini yapabilecek bütçeyi oluşturacaklar.

Aynı yasada, Türkiye'den gelen turistlerin de Avrupalı turistler gibi sigortalı olması sağlanıyor. İnşallah bir iki ay içerisinde, yönetmelikleri de çıkarılarak yürürlüğe girer.”

120 MİLYON DOLARLIK TANITIM BÜTÇESİ

Kültür ve Turizm Bakanı Koç, 2007'de turizmdeki beklentiler üzerine yöneltilen bir soru üzerine de “Benim beklentilerim hiç bir zaman kötü olmadı. Ama bu sene fevkalade iyi olmasını bekliyoruz. 120 milyon dolarlık bir tanıtım bütçesiyle giriyoruz. Genel bir tanıtımla Türkiye'yi tanıtırken, bölgeleri de tanıtacağız. Bölgeler de bu arada katkı koyarlarsa bu katkıya karşılık tanıtımda o bölgelere destek vereceğiz. Bodrum ve Marmaris bölgesi 2,5 trilyon toplamışlar geldiler. Ben de o kadar koyayım dedim” diye konuştu.

Bakan Koç, bir gazetecinin, “Şu kadar turist gelecek diye bir tahminde bulunabilir misiniz” şeklindeki sorusunu da “Hata bir kere yapılır” diye cevap verdi.

Turizm sezonunun geçen yıl turizmcilerin söylediği kadar kötü geçmediğini de vurgulayan Koç, şöyle devam etti:
“Geçen yıl, turizmcilerin (öldük-bittik) dedikleri kadar da kötü geçmedi. Akdeniz ve Ege belgesinden turist sayısında 500 bin düşüş oldu. Ama İstanbul'da da yüzde 11 artış oldu. Benim istediğim kadar iyi değil ama onların dediği kadar da kötü değil.

Antalya, Akdeniz sahillerinde tahsis edecek yer kalmadı. Ama tahsis verilenlerin inşaatları tamamlandığı zaman, en azından 100 bin yatak daha gelecek. Turist sayısı bu yıl artacak bir şekilde. Bu sayıyı 2006'ya göre değil, 2005'e göre kıyaslayacağım. Turist sayısı artsa da çok yatak devreye girdiği için doluluk oranlarında düşüş olabilir.”

Turizm sektöründeki herkesin 2006 yılından ders alması gerektiğine işaret eden Koç, “Mersin'in, Alanya'nın, Bodrum'un, Kuşadası'nın arıtma tesisi şimdiye kadar niye yoktu. Bana bunun hesabını birileri vermeyecek mi yani. 2006'da bu krizler olmasaydı belki bu eksiklerimizin bir çoğunun farkına varmayabilirdik yani. Hani bazen kahrın lütfü olur derler ya, o oldu yani” dedi.

PAZAR AĞI GENİŞLEYECEK

Türkiye'nin, turizmdeki pazar ağını genişletmesinin önemine de dikkati çeken Kültür ve Turizm Bakanı Koç, Avrupa'nın dışında neler yapılabileceğinin iyi hesaplanması gerektiğini bilirdi.

Bakan Koç, bu amaçla Hindistan'da, Suudi Arabistan'da, Güney Afrika'da ve Pakistan'da, Kültür ve Turizm Ataşeliği açacaklarını belirterek, “Çin'de ve Japonya'da var. Bunları yaparken hiç bir zaman Avrupa'ya verdiğimiz önemi azaltmayacağız. Ben ve Tanıtma Genel Müdürü, defalarca Hollanda, Almanya, Danimarka ve diğer Avrupa ülkelerine gittik. İsviçre'nin, futbol hadisesinden dolayı büyük tepki verdiğini gördük, Bütün bunları olumluya çevirmeye çalışıyoruz” diye konuştu.

Bir gazetecinin, “TÜRSAB Genel Başkanı Başaran Ulusoy, (Otel yapımları durdurulmalıdır. Otel yapan vatan hainidir) şeklinde açıklamalarda bulundu. Siz bunu nasıl değerlendiriyorsunuz” şeklindeki sorusunu yanıtlayan Koç, şunları kaydetti:
“Başaran Ulusoy öyle bir şey demedi. (Lara bölgesinde, ya da Alanya'da yatak yapan vatan hainidir) diyebilir. Ama benim Bodrum'da 100 bin yatağa, Çeşme'de 50 bin yatağa ihtiyacım var. Yaptığımız 2023 projesine göre Türkiye'de 50 milyon turist bekliyorsak, yeni otel yapılmaz mı?”

Turizm alanında yabancı yatırımlarla ilgili soru üzerine konuşan Koç, yabancı yatırımın yapılmasından yana olduğunu belirterek, buna Mısır örneğini verdi.

Koç, “Bizimle kıyaslanmayacak bir terör hadisesini Mısır hafif atlattı. Niye? Çünkü, olayın yaşandığı yerdeki bütün oteller yabancı tur operatörlerinindi. Bu nedenle olayı büyütmediler. Bizim de yapmamız lazım. Kendimiz zincir oteller yapmamız lazım. Öyle vatan hainliği falan,içi boş laflardır” dedi.

Turizmde ÖTV ve KDV indirimi konusundaki soruya “Çalışıyoruz”, Alanya'nın il yapılıp yapılmayacağı yolundaki soruya da, “Seçim süresine girildi. Böyle bir çalışma yok. Benim gönlümden geçer ama kesinlikle yok” diyen Bakan Koç, daha sonra Kleopatra Sahili'nde deniz manzarası seyrederek, kendisine ikram edilen nar suyunu içti.
A.A.
Yayın Tarihi : 2 Ocak 2007 Salı 21:43:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?