27
Mayıs
2024
Pazertesi
TURİZM

Bakanlık, 'sahte yıldız' arıyor

Turizm Bakanlığı'ndan otellere 'sahte yıldız' avı

Kültür ve Turizm Bakanlığı, otelini çok yıldızlı göstererek turisti kandıran, yanıltıcı tanıtım yaparak sektöre darbe vuran turizm tesislerini yakın takibe aldı.

Özellikle Bakanlık'tan yıldız alamayan otel sahiplerinin 'yıldız' yerine, tanıtımlarında 'gülen adam', 'yarım ay', 'yaprak', 's', 'c' gibi simgeler kullandığı tespit edildi.

Valilik ve yerel yönetimlerle işbirliği yaparak, genelge hazırlayan Bakanlık, son zamanlarda bu şekilde artan tanıtım yöntemlerini kullanan konaklama tesislerinin takibe alınarak, kanıtları ile birlikte şikâyet edilmesini istedi. Genelgede, bazı internet sitelerindeki ilan ve reklamların, konaklama tesislerinin resmi tür ve sınıflarından farklı algılanmalarına yol açacak şekilde yapıldığı tespitine yer verildi.

Bu tür tanıtımlarla müşterilerin yanıltılmaları ve mağdur olmalarına, dolayısıyla ülke turizminin zedelenmesine yol açabileceği endişesine yer verilen genelge, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay imzası ile valilikler ve yerel yönetimlere gönderildi. Günay, bu tür asılsız tanıtım yapan tesislerin tespit edilmesini ve fotoğraf, broşür gibi kanıtları ile birlikte Sanayi Bakanlığı veya Kültür ve Turizm Bakanlığı'na şikâyet edilmesini istedi. Genelgede, mevzuat çerçevesinde 'yıldız' simgesinin yalnızca Kültür ve Turizm Bakanlığı belgeli tesisler tarafından kullanılabildiğine işaret edilerek, Belediye veya özel idare gibi diğer kamu kuruluşlarınca ruhsatlandırılmış olan tesislerin, tanıtım ve pazarlamalarında 'yıldız' simgesini kullanamadığı hatırlatıldı. Seyahat acentelerinin ve turizm işletmelerinin, kendi internet siteleri, satış katalogları, broşürleri, yazılı ve görsel basına verdikleri ilan ve reklamlarında, müşterilerini aldatıcı veya yanıltıcı reklam, ilan ve örtülü reklam yapamayacakları belirtildi. Ancak son zamanlarda, işletmenin sınıfının; 'gülen adam', 'yarım ay', 'yaprak', 's', 'c' gibi harfler ve benzeri simgeler kullanılarak belirtildiğine vurgu yapıldı.

 

Zaman
Yayın Tarihi : 25 Şubat 2009 Çarşamba 01:31:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?