15
Mayıs
2024
Çarşamba
TURİZM

Balatlar Kilisesi turizme kazandırılıyor

Bizanslılar tarafından M.S. 660 yılında Sinop'ta yapılan Balatlar Kilisesi, gerçekleştirilecek kazı ve onarım çalışmaları sonrası turizme kazandırılacak. 

Balatlar Kilisesi'nin geniş çaplı kazı programı sonrası Trabzon'daki Meryem Ana Manastırı'nı turist potansiyeli bakımından geride bırakacağı ve Hıristiyanlar'ın hac görevleri için en önemli nokta haline geleceği belirtiliyor. İl Kültür ve Turizm Müdürü Hikmet Tosun, Balatlar'ın sadece bir kilise değil eski bir manastır olma özelliğine sahip olduğunu belirterek, şu anki kalıntılar altında gün ışığına çıkmayı bekleyen eşsiz bir tarih mirasının yattığını söyledi. 

Hikmet Tosun, "Balatlar Kilisesi bizim için potansiyel bir değer. Bu alan kiliseden öte bir manastır ve bir Hıristiyan kültür merkezi. Alanda kazı çalışması için çalışması yapılması konusunda bir karar aldık. Kazı çalışması bakanlığımız tarafından yapılacak. Çok önemli bulguların çıkacağına inanıyoruz. Karadeniz'e gelen turist gemileri Trabzon'a gidiş nedenlerini Meryem Ana'ya bağlıyorlar. 

Balatlar Kilisesi ve Manastırı, Meryem Ana'dan daha önemli ve öncelikli hale gelecek. Biz turizm fuarlarına gittiğimizde çok sayıda yabancı Sinoplu olduğumuzu duyunca hemen Balatlar Kilisesi'ni sormakta. 3-4 medeniyeti kapsayan bu yapı Hıristiyan aleminin mezhep çatışmalarında zarar görmüş, altında eşsiz bir tarihi mirasın olduğuna inanıyoruz. En eski kiliselerden bir tanesi. Biz bu alanı çalışmalarımız sonrası ayağa kaldırıp turizme kazandıracağız" dedi.
iha
Yayın Tarihi : 1 Şubat 2007 Perşembe 16:32:53
Güncelleme :1 Şubat 2007 Perşembe 16:41:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?