22
Mayıs
2024
Çarşamba
TURİZM

Ballı deveci müdür için 1500 imza

Havaalanında deve kestiren Şükrü Can'ın görevine iadesi için 1500 imza toplandı. Müdürü "İmzaları değerlendiririz" diyerek dönüşüne yeşil ışık yaktı. THY yönetimi tarafından ‘genel müdürlük emrine alınan’ Şükrü Can, asıl işi olan Londra Teknik Müdürlüğü’ne dönüş yaptı. Soruşturmanın başlamasının ardından Londra’ya giden Can, Londra’daki görev yerine haftada birkaç kez uğruyor. 

1500 imza

Apronda deve kesen Türk Hava Yolları Uçak Bakım Başkanı Şükrü Can'ın görevine iade kampanyası için 2 bin 475 personelden 1500 imza toplandı. THY Teknik A.Ş. Genel Müdürü İsmail Demir şöyle dedi: "Dürüst, çalışkan bir arkadaştı. Binlerce çalışanımız dönsün istiyorsa düşünürüz."

"MEDYA KURBANI OLDU" 

"Can çalışkan bir arkadaştı. RJ uçakları için çalışanlara 'Bunlardan kurtulalım. Deve keseceğim' demiş. Kurtulunca da, çalışanlar Can'a, sözlerini hatırlatıp apronda kesilmesini önermişler. Medya bunu büyütünce, deve ile birlikte Şükrü Can da kurban edildi."

HANGARLARI DOLAŞTI "DÖNECEĞİM" DEDİ 

Deve skandalının mucidi Şükrü Can'ın birkaç gün önce THY'deki hangarları dolaştığı ve çalışanlara "Bir süre sonra yanınızdayım" mesajı verdiği söyleniyor.

'Deveci Başkan dönsün' diye imza kampanyası

RJ uçaklarının devrini havaalanında deve kestirerek kutlayan THY Uçak Bakım Başkanı Şükrü Can'ın görevine dönmesi için THY Teknik A.Ş. bünyesinde kampanya başlatıldı.

Türk Hava Yolları'nın filosunda 13 yıldır bulunan ve bakım maliyeti yüksek olan RJ tipi uçakların İngilizlere devrinin ardından Atatürk Havalimanı apronunda deve keserek kutlama yaptığı için görevinden alınan THY Uçak Bakım Başkanı Şükrü Can'ın yeniden görevine dönmesi için imza kampanyası başlatıldı. Can, vekaleten görev yaptığı başkanlıktan alınmış, asıl kadrosunun bulunduğu Londra Teknik Müdürlüğü'ne geri gönderilmişti. Ancak, Can'ın görev yaptığı Uçak Bakım Başkanlığı'nın bağlı olduğu THY Teknik A.Ş. bünyesinde 10 gün önce ilginç bir kampanya başlatıldı ve Can'ın yeniden göreve dönmesi için imza toplanmaya başlandı. 2 bin 475 kişinin çalıştığı THY Teknik A.Ş. bünyesinde yapılan imza kampanyasının başını birim müdürleri ve şefleri çekiyor. Birkaç gün içerisinde THY Teknik A.Ş. Genel Müdürü İsmail Demir'e ulaştırılacak imzaların sayısının 1500'ü geçtiği öne sürülüyor.

'DEĞERLENDİRİRİZ' 

Can için başlatılan imza kampanyasını SABAH gazetesine doğrulayan Teknik A.Ş. Genel Müdürü İsmail Demir "Bu tamamen çalışanların inisiyatifi ile gerçekleştirilmiştir. İmzalar ulaşmadı. Gelince değerlendireceğiz. Dürüst, çalışkan bir arkadaştı. Bence medyanın kurbanı oldu. 'RJ'lerden kurtulunca deve keseceğim demiş' Arkadaşları espri olsun diye apronda kesilmesini önermişler. Durum bu kadar basitti ancak medya büyütünce, deve ile birlikte Can da kurban edildi" dedi. 

Deveci müdüre ballı tayin


Türk Hava Yolları, 12 Aralık 2006’da, apronda deve kestirerek adını duyuran Teknik A.Ş. Uçak Bakım Başkan Vekili Şükrü Can’ı adeta ödüllendirdi. RJ tipi uçakların iade edilmesini kutlamak için apronda deve kestiren Şükrü Can hakkında dünya basında yer alan haberler nedeniyle açığa soruşturma açılmış ve görevinden alınarak genel müdür emrine çekilmişti.

TEK KİŞİNİN MÜDÜRÜ

Ancak Şükrü Can’ın THY içindeki konumu ve tanınan ayrıcalıklar görevden almanın ceza değil, ödül olduğunu gösteriyor. Daha önce merkezi İngiltere’de olan Gamit Limited adlı şirkette müdür olarak görev yapan Can, Haziran 2005’te THY’de çalışmaya başladı. İngiltere’de oturma izni olan Can’ın bu hakkını kaybetmemesi için o güne kadar olmayan bir unvan oluşturuldu. Can, THY’de Londra Teknik Müdürü olarak görev yapmaya başladı. Ancak Londra’da sadece bir teknisyen vardı ve Can işte bu teknisyenin müdürü oldu. Can, bir kurumda iki görevi yapamayacağı için Teknik A.Ş. Uçak Bakım Başkanlığı’na vekaleten atandı.

THY Teknik A.Ş.’de görev yapan ve adı bizde saklı bir yetkili, “İlk kez böyle bir unvan oluşturuldu. Londra’da sadece bir teknisyen var. Zaten orada yapılacak iş de yok” sözleriyle yaşananların tuhaflığını anlatıyor. Havacılık çevreleri, Can’a sağlanan bu ayrıcalıkların ‘kıyak’ olduğunu belirtiyor.

KOTİL’İN ARKADAŞI

THY’nin ayrıcalıklı çalışanı olan olan Şükrü Can, THY Genel Müdürü Temel Kotil’in sınıf arkadaşı. Can ile Kotil, 1983’te İTÜ Uçak Mühendisliğinden mezun oldu. Adını açıklamak istemeyen bir diğer THY çalışanı, Can’ın Kotil’in okul arkadaşı olmasının yanı sıra AKP yöneticileriyle yakın ilişki içinde olduğunu, Şükrü Can’ın bu ayrıcalıklı konumunun kurum içinde bilindiğini belirtiyor.

İŞE UĞRAMIYOR

THY yönetimi tarafından ‘genel müdürlük emrine alınan’ Şükrü Can, asıl işi olan Londra Teknik Müdürlüğü’ne dönüş yaptı. Soruşturmanın başlamasının ardından Londra’ya giden Can, Londra’daki görev yerine haftada birkaç kez uğruyor. THY’nin Londra, Heathrow ve Stansted Havaalanları’nda görev yapan THY personeli Şükrü Can’a her gelen telefonda tedirginlik yaşıyor. Arayanlara “nereden arıyorsunuz, neden arıyorsunuz, bilmiyorum” yanıtlarını veren çalışanlar ısrarımız karşısında Londra’da olduğunu kabul edip işe ‘ara sıra’ geldiğini söylediler. Can, yurtdışında çalışıyor olması nedeniyle lojman ve aracı THY tarafından karşılanıyor, maaşını da sterlin olarak alıyor.

İNGİLİZLER BOZULDU

APRONDA deve kesilmesi ve bunun dünya basınına yansıması İngiltere ile Türkiye arasında diplomatik soruna da yol açmıştı. İade edilen RJ tipi uçakların İngiliz Avro şirketinin olması İngiltere ve Türkiye arasında küçük çaplı bir gerilim yaratmıştı. RJ uçaklarıyla ilgili THY’nin “Bunlardan kurtulduk” açıklamaları ve kurban kesilmesinden İngilizler rahatsız olmuş ve bu durumu Ankara’ya iletmişlerdi.



SEVİLAY YÜKSELİR /Sabah/Esin GEDİK/Akşam
Yayın Tarihi : 12 Ocak 2007 Cuma 09:55:24
Güncelleme :12 Ocak 2007 Cuma 10:26:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?