19
Mayıs
2024
Pazar
TURİZM

Balon kazası ilgiyi arttırdı

Balon kazası ilgiyi artırdı

Pilot Yasin Heseki, The Times’ın ‘ölmeden önce mutlaka yapılması gereken şeyler’ listesinde yer alan balon turuna ilginin, ölümlü kazadan sonra daha da arttığını söyledi

Kapadokya’da 29 Mayıs’ta bir sıcak hava balonu az önce havalanan bir diğer balonun sepetine çarparak düşmüş, bir İngiliz turist ölmüş, kaptan dahil 10 kişi yaralanmıştı.

Bu kaza, ölü ve yaralıların tamamının İngiliz olması nedeniyle İngiliz basınının büyük ilgisini çekmiş, telefona sarılan İngiliz gazeteciler bilgi almak amacıyla Milliyet Dış Haberler Servisi’nin telefonlarını kilitlemişti.
Bir süre önce The Times gazetesi “ölmeden önce mutlaka yapılması gereken şeyler” listesinde “Kapadokya’da balon turu yapmayı” da bir madde olarak önermişti. Kaza, Kapadokya yöresinin en özel aktivitelerinden balon turlarını hiç etkilememiş; her sabah yine onlarca balon onlarca kişiyle havalanarak kendini Kapadokya semalarında rüzgâra teslim ediyor.

Dayanışma ve merak
Sony’nin yeni çıkan ve panaromik fotoğraf çekme özelliği taşıyan “ileri amatör” fotoğraf makinesi Cyber-Shot HX1’i denemek için davetli olarak Göreme’de bulunan 10’a yakın gazeteci ve fotoğrafçı, Kapadokya’nın eşsiz doğasında makineyi test etti.
Etkinliğin doruk noktasıysa sabah 6’da başlayan ve yaklaşık bir saat süren balon turuydu. Yere konulduğunda yüzlerdeki huzur, Kapadokya’yı ayaklar altına seren turun kitlesel nirvanaya neden olduğunu kanıtlıyordu.
Kazanın işlerini artırdığını söyleyen balon pilotu Yasin Heseki, dayanışma ve merak amacıyla da çok sayıda insanın turlara katıldığını belirtti.
Kapadokya’da 20 yıldır balon turları yapılıyor ve son kaza, meydana gelen ikinci ölümlü balon kazası. Kaza yer ekibiyle pilot arasında bir iletişim kopukluğundan kaynaklanmış.

Kişi başına 150 euro
Her balon ekibi bir pilot ve yerde 5 kişiden oluşuyor. Balonların kapasitesi 24 kişiye kadar çıkıyor. Gazetecileri taşıyan balon o gün 700 metre yükselse de hava şartlarına göre 2 bin metreye kadar çıkıldığı da oluyor.
4 yıl ömrü olan bir balonun maliyeti yaklaşık 200 bin TL. Tur fiyatı kişi başı 150 euro. Rüzgâr uygun olduğu için yalnızca gündoğumu ve günbatımında gerçekleştirilen uçuşlar, 25 derecenin üzerinde hava sıcaklıklarında yapılmıyor
 

Milliyet
Yayın Tarihi : 8 Haziran 2009 Pazartesi 19:27:47
Güncelleme :8 Haziran 2009 Pazartesi 21:11:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?