29
Mayıs
2024
Çarşamba
TURİZM

Balon turlarına ilgi artıyor

Türk Hava Kurumu (THK) Balon İşletme Müdürü Hasan Aytekin Kapadokya'ya davet ettiği bir grup basın mensubuna THK'nın balon uçuşlarını tanıttı.

THK'nin balon uçuşlarına 1983 yılında Paraşüt Okulu bünyesinde başladığını ve 1995 yılından itibaren de Kapadokya'da faaliyette bulunduklarını söyledi.

Geçen yıla kadar başka firmalar adına uçuş yapan THK'nin bu yıl kendi bünyesinde yolcu uçurmaya başladığını ifade eden Aytekin, bünyelerindeki balonların, en iyi firmalar tarafından özel tasarımla yüksek kalitede kumaştan üretildiğini ve ekstra güvenlik ekipmanları ile donatıldığını belirtti.

THK Gökçen Havacılık bünyesinde toplam 94 yolcu kapasiteli 3 adet eğitim ve 5 adet yolcu balonu bulunduğunu anlatan Aytekin, alınacak 4 adet yeni balonla birlikte yolcu taşıma kapasitesinin 150'ye ulaşacağını belirtti.

Kapadokya'nın eşsiz güzelliğini görmenin en etkin yolunun balon turları olduğunu ifade eden Aytekin, sabahın ilk ışıklarıyla birlikte yavaş yavaş süzülen balon üzerinden doğanın muhteşem eserine tanıklık etmenin unutulmaz bir anı olduğunu kaydetti.

Balon turlarına olan ilginin artması ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün şirketlere en az 5 balon bulundurma şartı getirmesiyle, bölgedeki işletme ve balon sayısında patlama yaşandığını belirten Aytekin, ''Bölgede balon turları düzenleyen şirket ve balon sayılarında geçen yıla göre yüzde yüzden fazla artış oldu'' dedi.

Aytekin, balon uçuşları düzenleyen şirket sayısının bir yılda 8'den 18'e, balon sayısının da 60-70'lerden 120'ye ulaştığını ve bunlara her gün yenilerinin eklendiğini söyledi.

Bölgenin aynı anda en fazla 75 balon uçuşunu kaldırabileceğini, daha fazlasının ise bazı sorunlara yol açabileceğini vurgulayan Aytekin, ''Balonculuk faaliyetinin, ticari olarak dünyada en fazla yapıldığı yer Kapadokya'' diye konuştu.

Kapadokya'ya gelen turistlerin, yaklaşık yüzde 10'unun balon turlarına katıldığını ve 30 milyon lirayı bulan bir cironun söz konusu olduğunu anlatan Aytekin, ''THK olarak, balon turları ile geçen yıl 12 bin civarında yolcu taşıyarak, 2,2 gelir elde ettik. Bu yılın ilk 8 ayında ise 4 bin 500 civarında turiste balon turu yaptırdık'' dedi.

THK bünyesindeki balonların gün doğumuna göre her gün 06.00-07.00 saatleri arasında havalandığını ve yaklaşık 300 metre yüksekliğe çıkarak, güneşin doğuşu ve genel Kapadokya manzarasının seyredildiğini ifade eden Aytekin, fotoğraf çekimleri için vadilerin içine girildiğini ve balonların adeta peri bacalarına dokunurcasına mesafede seyrettiğini söyledi.

Aytekin, balon turlarına en yoğun ilginin Uzak Doğulu turistlerden geldiğini bunu, İspanyol, Fransız, Alman, İngiliz ve Çek turistlerin izlediğini kaydetti.
 

Balon turu ile evlilik teklifi

Balon turlarının 3 paket içerdiğini ''standart uçuş'' turunun yaklaşık 1 saat sürdüğünü ve kişi başına ücretin 175 avro olduğunu belirten Aytekin ''uzun uçuş'' paketinin ise 1,5-2 saat arasında değiştiğini kaydetti.

Aytekin, ''özel uçuş'' turlarının ise kişisel isteklere göre düzenlendiğini ve bu turlardaki en büyük talebin balonda nikah kıymak isteyenlerden veya evlik teklifinde bulunacaklardan geldiğini dile getirerek, bu tür uçuşlardaki fiyatın ise balonun büyüklüğüne göre bin avrodan başladığını ifade etti.

Türkiye'deki balonculuğun artık kabuğunu kırarak başka bölgelerde de faaliyette bulunması gerektiğini vurgulayan Aytekin, ''THK olarak bölgenin bizim için dar geleceğini düşünerek Afyon-Kütahya arasındaki Frigya Vadisi, Pamukkale veya başka yerler için arayış içindeyiz'' şeklinde konuştu.

Aytekin, Kapadokya'da 1997 yılında 1. Dünya Hava Oyunlarını düzenleyerek, Türkiye'yi başarıyla temsil eden THK'nin yakın bir zamanda Uluslararası Balon Festivali düzenlemek hedefinde olduğunu sözlerine ekledi.

 

AA
Yayın Tarihi : 16 Eylül 2011 Cuma 09:15:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?