19
Mayıs
2024
Pazar
TURİZM

Bodrum'da isyan var!

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın turizm merkezlerindeki imar yetkisini kendi bünyesine almasından sonra Bodrum yarımadasında 5 kat izni veren planın bugün askıya çıkarılmasının ardından belediyeler, çevreciler, turizmciler, mimarlar ve sivil toplum örgütleri plana sert tepki gösterdi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Bodrum belediyelerini gönderilen ve yeni revize edilen Bodrum Yarımadası Çevre Düzeni Planı’nın Bodrum’da 5 kata izin verdiğinin ortaya çıkması belediye başkanları ve sivil toplum örgütlerini isyan ettirdi. Eşsiz güzellikteki koylara 5 katlı apartman yapma izni verildiğini söyleyen Bodrumlular aynı planın 2002 yılındada uygulamaya konulmak istendiğini ancak yapılan itirazlar ve açılan davalar sonucunda planın iptal edildiğini belirten Bodrum Yarımada Belediyeler Birliği Başkan Yardımcısı ve Gümüşlük Belediyesi’nin CHP’li Başkanı Mehmet Ülküm “Planlama yetkisi bakanlığa geçtikten sonra uygulamalar rant ve yağmaya yönelik yapılmaya başlandı. Altı yıl önce tüm Bodrumluların itiraz edip dava açarak iptal ettirdiği 5 kat izni yeniden önümüze getiriliyor. Sınırlarımız içinde 5 kata asla izin vermeyeceğiz. Bodrum‘un asırlar öncesinden günümüze gelen ve korunan kentsel kimliğini bozdurmayız. Planın yanlışlarını ve getireceği zararları içeren raporlarımızı bakanlığa ilettik. Birileri rant sağlayacak diye Bodrum‘un geleceğini betona teslim edemeyiz” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın turizm merkezlerindeki imar yetkisini kendi bünyesine almasından sonra 1/25000’lik plan çalışmaları tamamlayıp ardından Bodrum yarımadasında 5 kat izni veren planın bugün askıya çıkarılmasının ardından belediyeler, çevreciler, mimarlar , turizmciler ve sivil toplum örgütleri plana sert tepki gösterdi. Askıya çıkarılan plana en sert tepki, yerel yönetimlerden geldi. İmar planında belediye meclisinin devre dışı bırakıldığını belirten yerel yöneticiler bu uygulamanın antidemokratik olduğunu açıkladılar.

Bodrum‘un eşsiz güzellikteki bakir koylarını turizme açan ve ilk kez otellere 2 yerine 5 kat izni veren Bodrum Yarımadası Çevre Düzeni Planı Revizyonu sert tepki gördü. Yerel yöneticiler, çevreciler ve mimarlar, hatta otelciler planın Bodrum‘u katledeceği gerekçesiyle uygulanmamasını istedi. Geçmişte rant için kat artışı ve imar yoğunluğu isteyen yerel yöneticilerin aksine Bodrum Yarımadası‘ndaki belediye başkanlarının tümü plana tepki gösterip plana toplu halde itiraz etme kararı aldı. Bayındırlık Bakanlığı‘nca 1991 yılında hazırlanan ve 25 Şubat 1998 tarihinde revize edilen Bodrum Yarımadası Çevre Düzeni Planı, bakanlık tarafından yeniden detaylandırıldı. Yeni kırsal-kentsel yerleşme alanlarının düzenlenmesi amacıyla hazırlandığı açıklanan 1/25 bin ölçekli yeni plan, dün bakanlık tarafından belediyelere askıya çıkarılması için ulaştırıldı. Planın ‘Turizm Tesis Alanları’ bölümünde de turizm tesis alanlarında yer alacak yapılarda kat izni 2‘den 5‘e çıkarıldı, ‘‘Asma kat ve tesisat katı, kat adedinden sayılmaz’’ ifadesine yer verildi.

Halil Özyurt “Gelen turist bir daha gelmez”
Bodrum kimliğini kaybedecek
BODER (Bodrum Otelciler ve Turistik İşletmeciler Derneği Başkanı) Halil Özyurt Bodrum’un tipik Ege ve Akdeniz kentleri arasında en iyi korunmuş beyaz evleri, cennet koyları ile hala dünyanın jet sosyetesi ve ünlü isimleri tarafından cazibe merkezi halini koruduğunu belirterek “Bodrum‘un idam fermanı olarak değerlendirilen plan uygulamaya konulursa, bu cennet koylar yapılaşmayla yok olup gidecek. Bodrum Yarımadası‘nda tüm belediye başkanlarının, sivil toplum örgütlerinin hatta turizmcilerin bile karşı çıktığı planda, doğa harikası koylar ve tepeler apartman tipi otellerle dolacak. Bodrum‘u beton yığını haline getirecek plan uygulamaya konulmamalı. 5 katlı oteller yatak sayısını artıracak, ancak kalitesizliği de beraberinde getirecek. Bodrum‘a özgü kent kimliği kaybolursa Avrupa‘dan turist getirmekte zorlanırız. Yeni planla SİT alanları otellerle doldurulacak. Bu kararlar Bodrum‘un tarihi ve kültürel cazibesini yitirmesine neden olur. Çevre katliamının yanında tarih ve kültüre de darbe vurulmuş olur” dedi.

Çevrecilerde tepkili:
Turmepa Yönetim Kurulu üyesi ve 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın danışmanı Can Pulak Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın almış olduğu kararın korkunç bir hata olduğunu belirterek “ Hükümetler gelir, gider ama Bodrum ve benzeri turizm merkezlerimiz giderse bir daha geri gelmez. Tüm güzelliklerimizi bitirmeyi, yağmalamayı adet haline getirdiler, lafta dinlemiyorlar, önerileride ciddiye almıyorlar. Ne yapacağımızı şaşırdık. Bu olaya sessiz ve tepkisiz kalamayız. Bunu sadece Bodrum için değil, tüm turizm merkezlerimiz için söylüyorum. Yazık ediyorlar Türkiye’ye. Giderayak görsel cinayet işliyorlar” dedi.


Mimarlar “Bodrum’da 5 değil on katın önü açıldı”
“Bodrum’un Kırıkkale’den farkı kalmaz”
Bodrum yarımadasının Kültür ve Turizm Bölgesi ilan edilerek plan yetkisinin bakanlığa verilmesinin ardından bölgede yapılan tüm planların rant ve yağmaya yönelik olduğunu , bu planlara 2002 yılından buyana sürekli itiraz edip dava açıp kazandıklarını belirten Bodrum Mimarlar Odası Temsilcisi Mahmut Yıldırım “Bodrum’da iki kat izninin 5 kata çıkarılması ile kent 5 bin yıllık kültür ve tarih kimliğini kaybedeceği, gibi bu plan hiçbir kamu yararı gözetmemektedir. Bu tamamen kişisel çıkar ve ranta yönelik hazırlanan bir plandır.Bodrum’ da 5 kata izin veren plan yamaçlarda kod farkından dolayı binaları en az on kata çıkaracak, Bodrum’un adeta Kırıkkale’den farkı kalmayacaktır. İnsanların tatil yapmak için koştuğu hayallerdeki Bodrum’u tamamen bitirecek olan planın daha ince detayları tehlikelerle doludur. Bu plana göre bakanlık örneğin kent merkezinde herhangi bir yeri turizm adına istimlak edebilecek, kamulaştırabilecek ve daha sonra bunu isterse 3 kişilere istediği gibi kiralayıp ve satabilecektir.Bu nedenle plana acil olarak itiraz edip gerekli hukuki müdahaleyi başlatacağız” dedi.

Bodrumu betona teslim etmeyiz
Plana Bodrum‘un kent kimliğini bozacağı ve bazı turizmcilere aşırı rant sağlayacağı gerekçesiyle büyük tepki gösterildi. Otellere 5 kat izni veren, doğal ve arkeolojik SİT alanlarını turizme açan yeni çevre düzeni planına tepki gösteren 11 belediye başkanı, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı‘na yazılı başvuruda bulunarak planın yeniden iptal edilmesini isteyeceğini belirten Bodrum Yarımadası Belediyeler Birliği Başkan Yardımcısı ve Gümüşlük Belediyesi’nin CHP’li Belediye Başkanı Mehmet Ülküm “Planlama yetkisi bakanlığa geçtikten sonra uygulamalar rant ve yağmaya yönelik yapılmaya başlandı. Altı yıl önce tüm Bodrumluların itiraz edip dava açarak iptal ettirdiği 5 kat izni yeniden önümüze getiriliyor. Sit alanı dışındaki turizm imarında 5 kat, sit alanlarındaki turistik tesislerde 4 kat izni verildi. Karar dün akşam bize ulaştı. Hukuki prosedüre göre tadilatlı plan 1 ay süreyle askıya çıkacak. Askı süresi içerisinde itirazlar yapılacak. Bodrum’da 5 kata asla izin vermeyeceğiz. Bodrum‘un asırlar öncesinden günümüze gelen ve korunan kentsel kimliğini bozdurmayız. Planın yanlışlarını ve getireceği zararları içeren raporlarımızı bakanlığa ilettik. Birileri rant sağlayacak diye Bodrum‘un geleceğini betona teslim edemeyiz, Bodrum’u bu plana teslim etmeyiz” dedi.

BHA
Yayın Tarihi : 8 Mayıs 2008 Perşembe 16:49:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?