16
Mayıs
2024
Perşembe
TURİZM

Büyük Samsun'un tahliyesinde skandal

Büyük Samsun Oteli'nin işletmecisinin 22 bin 500 YTL'lik kira borcuna karşılık otelin haciz yoluyla tahliyesi sırasında bazı odalarda müşteri varken kapılar, polis ve icra memurunun gözetiminde Sivil Savunma Arama ve Kurtarma Birliği ekipleri tarafından kırılarak açıldı. İçeride aile bulunan odanın kırılarak açılmasının ardından gergin anlar yaşandı.

Edinilen bilgiye göre, Mülkiyeti İl Özel İdaresi'ne ait Büyük Samsun Oteli işletmecisi hakkında 2006 yılı mart ayında mahkeme tahliye kararı verdi. 2007 yılında encümen kararıyla otelin satışa çıkarılması kararlaştırıldı ama satılamadı. Kira başlangıcından bugüne kadar artış ve gecikme faizleriyle birlikte kira alacağı 22 bin 500 YTL olarak hesaplandı.

Otel işletmecisi ise otele yaptığı yatırımlar için açtığı davada 17 milyon YTL iyileştirme yatırımı belirledi, İl Özel İdaresi ise karşı dava açtı. Süreç devam ederken, Özel İdare, polis ve icra memurları gözetiminde 5 gündür icra işlemini sürdürüyor. Odaların bugünkü tahliye işlemi sırasında gergin anlar yaşandı.

Otelin diğer bölümlerinde tahliye işlemini tamamlayan icra memurları, odaların tahliyesine geçti. Polis ise odaların tahliyesi sırasında geniş güvenlik önlemi aldı. Polis, tahliyenin yapılacağı bölgeye geçişleri engelledi. Kapıların kilitli olması nedeniyle Sivil Savunma Arama ve Kurtarma Birliği ekipleri, arama ve kurtarmada kullandıkları aletlerle otele geldi. Odaların kapıları kırılarak açılmaya başlandı.

Odaların açılması sırasında birinci katta Türk ve yabancı uyruklu müşterilerin kaldığı oda polis, icra memuru gözetiminde kırıldı. Kırım işlemi sırasında balkonda bulunan Kutlu ailesi, görevlilerle karşılaştı. Aile şoke olarak gözyaşı dökerken, 1 yaşındaki bebekleri büyük korku yaşadı.

Ailesinin odasına zorla girildiği yönünde bilgi alan Zülküf Kutlu, otele geldi. Eşi Züleyha ve bebeğinin odasına gitmek isteyen Kutlu'yu, polisin odaya göndermek istememesi üzere tartışma çıktı. Zülküf Kutlu, ailesinin içeride gözyaşı döktüğünü ve onları alması gerektiğini belirtmesi üzerine geçişine izin verildi. Zülküf Kutlu, bebeğini ve eşini alarak dışarı çıkarttı. Gergin anlar lobi kısmında da devam etti.

Müşteriler İl Özel İdare Genel Sekreteri Aslan Karanfil ile görüşürken, otel İşletmecisi Mustafa Kurumahmutoğlu açıklama yapmak istedi. Polis ceketini çıkararak görüntü alınmasını engellemeye çalıştı. Odadan basın mensupları zorla çıkarıldı. Ailesi odada iken kapının kırılarak içeri girilmesine sert tepki gösteren Zülküf Kutlu, çocuğunun büyük korku yaşadığını, eşinin ve çocuk bakıcısının korkudan gözyaşı döktüğünü dile getirdi. Kiralanan bir odanın mülkiyetinin kendilerine ait olduğunu vurgulayan Kutlu, "Eşim ağlayarak beni aradı, çalışıyordum. İş yerinden otel yetkililerini aradım, kimse yardımcı olmadı. Korkuyla otele geldim, polis beni ailemin yanına göndermek istemedi. Böyle bir şey olmaz" dedi.

Açıklama yapan Mustafa Kurumahmutoğlu ise mahkeme kararına kimsenin karşı çıkmaya hakkı olmadığını, alınan yasal kararın uygulanması konusunda hiç bir itirazlarının bulunmadığını söyledi. Daha önce anlaşma yaptıklarını, otel satılana kadar işletmeciliğinin devam edeceği yönünde mutabakat olduğunu dile getiren Kurumahmutoğlu, "Bize otele müşteri alınmaması gerektiği tebliğ edildi. Biz de almadık. Daha önceden rezervasyon yapılan müşterilerin rezervasyonunu nasıl iptal edebilir veya odadan çıkartabiliriz? Biz yerli ve yabancı müşterileri odaları kiralamışız ve mülkiyeti çıkana kadar onlara aittir. Ama içinde insanlar varken kapıları Sivil Savunma ekiplerince kırılarak içeri girilmiştir. Bu bir turizme darbedir ve skandaldır" diye konuştu.

İl Özel İdare Genel Sekreteri Aslan Karanfil de her şeyin hukuki yollardan yapıldığını, alınan mahkeme kararının uygulandığını, otel işletmecisinin 10 yıldır borcunu ödememesi üzerine yargı kararı doğrultusunda tahliye yapıldığını ifade etti. Otele müşteri alınmaması konusunda tebliğ yapıldığını ve buna rağmen müşteri alındığını vurgulayan Aslan, "Odaların hepsi kontrol edilmiştir. İçinde müşterisi olan odaların kapıları kırılmamıştır. Boş odaların kilit kartları istenmiş icra memurlarına teslim edilmemiştir. Sürekli zorluk çıkarılmaktadır. Bu yüzden geniş güvenlik önlemi alınmaktadır. Sivil Savunma ve Arama Kurtarma Birliği ekipleri icra görevlilerin talebi doğrultusunda gelmiştir" şeklinde konuştu.

Otelde ise tahliye işlemi devam ediyor. Otelde rezervasyon yaptırılan yerli ve yabancı turistlere, kiralama süreleri bitene kadar hizmet verileceği belirtildi.

iha
Yayın Tarihi : 23 Ekim 2007 Salı 17:53:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?