30
Mayıs
2024
Perşembe
TURİZM

Çevreci turizmcilere Beyaz Yıldız

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) tarafından hayata geçirilen "Beyaz Yıldız" projesi ile turistik işletmelerde kullanılan su, elektirik, enerji, kimyasal ve katı atık miktarı kontrol altına alınması hedefleniyor. Böylelikle bu projeyle turistik işletmelerin çevreye duyarlı hale getirilmesi de amaçlanıyor.

TÜROFED tarafından hayata geçirilen ve turistik işletmeleri "çevreye duyarlı" olmaya davet eden "Beyaz Yıldız" projesinin tanıtım toplantısı Ankara'da yapıldı.

Turistik işletmelerde kullanılan suyun, elektriğin ve katı atık miktarının daha fazla kontrol altına alınmasını, çevreye ve doğal kaynaklara yönelik olası zararın en aza indirgenmesini, su kullanımında verimliliği yükselterek, konfordan vaz geçmeden tasarruf sağlayarak turist işletmelerdeki giderlerin azaltılmasını amaçlayan proje, gönüllülük esasına dayanıyor.

TÜROFED şemsiyesi altındaki tüm turistik işletmeleri, isteğe bağlı olarak kapsayan proje, birer yıllık iki aşamadan ve enerji, su, tehlikeli kimyasallar, deterjan ve dezenfektanlar, atık, yönetim ile diğer servisleri kapsayan 55 kriterden meydana geliyor.

Proje katılımcısı tesislerden, birinci yıl çevreyi korumaya yönelik kriterlerden 25'ini, ikinci yıl ise 30 adedinin yerine getirilmesi bekleniyor. Gerekli kriterleri yerine getiren işletmeler "çevreci" olduklarını gösteren "Beyaz Yıldız" almaya hak kazanıyorlar.

"Beyaz Yıldız"ı olan tesisler aynı zamanda Avrupa Birliği ekolojik etiketleme kriterlerini de yerine getirmiş oluyorlar. Projede ayrıca tesislerin konforundan taviz vermeden, misafirlerinin de bu çevresel duyarlılığa katılımcı olmalarının sağlanmaları amaçlanıyor.

"DÜNYA TURİZMİNDE ÇEVRECİ OLARAK BİZ DE VARIZ"

TÜROFED Başkanı Seçim Aydın, yaptığı konuşmada, "Beyaz Yıldız" projesinin, "Türk turizmcileri olarak dünyada biz de varız" diyebilme düşüncesinden doğduğunu söyledi.

Böyle bir projenin çevreyle ilgi olması gerektiğini düşündüklerini ifade eden Aydın, şöyle dedi:

"Beyaz Yıldız projesi ile Türkiye, dünya turizminde 'çevreci olarak biz de varız' diyecek. 2009 yılında birçok tesisimizin, normal yıldızlarının yanında 'beyaz yıldız' da alacaklarını ümit ediyoruz. Böylece dünyadaki tanıtımları çok farklı olmuş olacak. Biz de TÜROFED olarak tüm tanıtım faaliyetlerimizde beyaz yıldızlı tesislerin vurgulanmasını sağlayacağız".

TÜRK TURİZMİNİN İMAJINA OLUMLU KATKI

Proje ortaklarından, JohnsonDiversey Consulting İş Birimi Direktörü Kürşat Ulus ise sektöre, çevreye ve ülke ekonomisine çok önemli artılar getirecek "Beyaz Yıldız" projesine katılacak turistik işletmelerin, proje kriterlerini yerine getirdikleri takdirde Türk turizminin imajına olumlu katkıda bulunacaklarını söyledi.

Projeye dahil olacak tesislerin yaptıkları yatırıma göre yüzde 90'a kadar tasarruf sağlayabileceklerini belirten Ulus, alınabilecek tedbirlerin özelliklerine göre uzmalar tarafından çeşitlendirilip, öneri paketi halinde sunulacağını belirtti.

ANKA
Yayın Tarihi : 15 Ekim 2008 Çarşamba 17:50:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?