22
Mayıs
2024
Çarşamba
TURİZM

Dalaman Dış Hatlar Terminali'ne ödül

DÜNYANIN en önemli mimarlık ödüllerinden biri olarak kabul edilen 'AR Awards for Emerging Architecture'u, Türkiye'de ilk kez bu yıl çevreye duyarlılıktaki başarısı nedeniyle ATM Dalaman Dış Hatlar Terminali'ne verildi.

Türkiye'nin yolcu sayısı bakımından 3'üncü büyük terminali ATM Dalaman Dış Hatlar Terminali, dünyanın en önemli mimarlık ödüllerinden biri olarak kabul edilen ‘AR Awards for Emerging Architecture’ ödülünü Türkiye'de kazanan ilk proje oldu. 1999 yılında verilmeye başlanan ve sekizincisi düzenlenen ödül için, bu yıl 53 farklı ülkeden toplam 462 proje ve tasarımcı yarıştı.

Ödül, terminalin mimarlarından Emre Arolat'a geçen hafta Londra'da törenle verildi. Bu yıl Temmuz ayında kullanıma açılan Dalaman Dış Hatlar Terminali, yapısında göstermiş olduğu çevreye duyarlı yaklaşım ve getirdiği klişelerden uzak çözümlerle bu ödüle layık bulundu.

ÇEVREYE DUYARLI TERMİNAL

Mimar Emre Arolat ve Bünyamin Derman'ın imzalarını taşıyan terminal, çevreye duyarlı bir yapıda tasarlandı. Terminalin en önemli mimari özelliklerinden birisi, binanın çelik kafes yaklaşımı ile güneş kırıcı sistemle örtülmesi ve oluşturulan doğal hava sirkülasyonunun bina içerisindeki iklimlendirmeye olumlu katkıda bulunması. Bina içinde yerel bitkilerin kullanıldığı peyzaj alanları da havaalanı içinde doğal bir atmosfer yaratmayı amaçlıyor.

‘TÜRKİYE GURUR DUYMALI’

ATM Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arslan ödülle ilgili yaptığı açıklamada, “Mimarlık dünyasında çok saygın ve uluslararası öneme sahip bu ödülün Türkiye'de ilk kez ATM Dalaman Dış Hatlar Terminali'ne verilmiş olması ülkemize dünya standartlarının üstünde bir terminal kazandırdığımızın en büyük kanıtıdır” dedi. Arslan, “Bugüne kadar terminalimizi ziyaret eden yabancı misafirler mimari açıdan ne kadar farklı, modern çizgilere sahip ve Dalaman bölgesine yakışan bir terminal olduğunu bizlerle paylaşarak memnuniyetlerini dile getirdiler. Bu ödül hem şirketimiz için hem ülkemiz için gurur kaynağı olmuştur” diye konuştu.

‘MİMARLIK SOSYAL SORUMLULUK GEREKTİRİR’

Londra'da yapılan ödül törenine katılan Emre Arolat ise, “Aldığımız ödülün bizim için önemli yanı çevreye duyarlılık kriterinden dolayı verilmiş olmasıdır. Terminali tasarlarken başlıca amacımız, doğal kaynakları minimum seviyede tüketen, az enerji harcayan bir yapı ortaya çıkarmaktı” dedi.

ATM Dalaman Dış Hatlar Terminali'ni de kapsayan ve ödül alan tüm yapıların yer aldığı sergi İngiliz Mimarları Kraliyet Enstitüsü'nün (Royal Institute of British Architects-RIBA) Londra'daki binasında 2007 yılı Şubat ayı sonuna kadar açık olacak.
Hürriyet
Yayın Tarihi : 4 Ocak 2007 Perşembe 13:02:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?