19
Mayıs
2024
Pazar
TURİZM

Doğu'da peribacası harikası

Burası da Vanadokya

Van'ın İran sınırındaki Elbak Vadisi'nde Ürgüp'teki Kapadokya'nın ikizi yükseliyor. Yöre halkı, doğal güzelliğiyle büyüleyen peribacalarının turizme kazandırılmasını bekliyor.

Burası da Doğu'nun Kapadokya'sı: Vanadokya

Turizm cenneti Türkiye'de Nevşehir-Ürgüp'teki Kapadokya'nın yeri bir başkadır. Ünlü peribacaları her yıl binlerce turisti ağırlar. Tarihî ve doğal güzellikleriyle büyüleyen Van'da Kapadokya'nın adeta ikizi yükseliyor: Vanadokya! Benzerliğiyle görenleri hayrete düşüren yeni doğa harikasının, kentin cazibesini artırması bekleniyor. Ortaçağ insanlarının yaşam merkezi olarak kullandığı bölge, Van'a 125 km uzaklıktaki İran sınırındaki Elbak Vadisi'nde yer alıyor. Terör sebebiyle bakir kalan yörenin, peribacaları ile gelişmesi hedefleniyor.

Başkale'ye bağlı Yavuzlar köyündeki Vanadokya'nın tanıtımı için seferberlik başladı bile. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Turizm Haftası sebebiyle yeni keşfedilen peribacalarına tanıtım gezisi düzenledi. Geziye Van Vali yardımcıları Ali İpek, Edremit Kaymakamı Mehmet Nuri Başaran, Gevaş Kaymakamı Tahsin Aksu, Başkale Kaymakamı Yunus Kalaycı, Gürpınar Kaymakamı Üzeyir Aziz Özeren, İl Kültür ve Turizm Müdürü Zeki Taştan, ildeki turizm acenteleri yetkilileri, rehberler, Turizm Meslek Yüksekokulu öğrencileri ve gazeteciler katıldı. Yavuzlar muhtarı Talat Akkaya ve köy halkı tarafından karşılanan grup, köyde bir süre dinlendikten sonra Elbak Vadisi'nde bulunan peribacalarını gezdi. İhtişamıyla büyüleyen peribacalarını görenler, hayranlığını gizleyemedi.

Kültür ve Turizm Müdürü Zeki Taştan, yöre halkının Vanadokya ismini verdiği peribacalarının turizme açılması için çalışma başlattıklarını belirterek, ihtişamlı görüntüsüyle Kapadokya'ya alternatif bir doğal güzellik merkezi olduğunu söyledi. Bu doğal güzelliğin turizme kazandırılmasının hiç de zor olmadığını ifade eden Taştan, bunun için ulaşım sorununun çözülmesi gerektiğini kaydetti. Taştan, "Vadinin güvenlik açısından bir sakıncasının bulunmaması da çok sevindirici. Bu bölge, insanlarımızın huzurla seyahat edebilecekleri mükemmel bir mekan." dedi. Muhtar Akkaya ise, peribacaları, kalesi ve mağaralarıyla doğal bir güzelliğe sahip olan köylerinde çok sayıda tarihî kalıntının olduğunu aktardı. Köyde hayvancılığın bitme noktasına geldiğini hatırlatan Akkaya, bölgenin turizme kazandırılmasını istedi.

 

Zaman
Yayın Tarihi : 19 Nisan 2009 Pazar 23:50:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?