19
Mayıs
2024
Pazar
TURİZM

Gay'ler hala kızgın

2001 yılında getirdiği 833 gay yolcusu Kuşadası'na alınmayan Olimpic Voyager isimli geminin tur operatörü, aradan geçen yıllara rağmen kendilerine reva görülen muameleyi unutmadı.

2 bin 852 yolcu kapasiteli Celebrity Solstice isimli lüks yolcu gemisi ile 2 bin 750 eşcinsele Akdeniz turu düzenleyen tur operatörü, Kuşadası'nı son anda programdan çıkartarak onun yerine Mikonos Adası'nda 2 gün fazladan kalınacağını duyurdu.

Bilindiği gibi, Kaliforniya merkezli RNS gay kulübünün organizasyonuyla 2001 yılında Akdeniz’e gelen eşcinseller, Atina’dan Yunan bandıralı Olimpic Voyager gemisiyle Kuşadası limanına gelmişti. Gay turistler gemiden inerek otobüslerle Efes antik kentine gitmek için yola çıktıktan kısa bir süre sonra, kentin çıkışında polis tarafından durdurulan 10 otobüs gay limana geri götürülmüş ve Türkiye’ye girmelerine izin verilmemişti. Efes’e ulaşan 8 otobüs ise yine polis eşliğinde geri çevrilmiş, gemide kalan 350 eşcinselin kente inme girişimi de polis tarafından engellenmişti. Dönemin Kuşadası Belediye Başkanı Fuat Akdoğan ise olaya sert tepki göstererek gemiye girmiş ve gemideki gay turistlerden özür dilemişti.

Daha sonra olayın dönemin iktidar ortağı bir siyasi partinin ilçe başkanının İçişleri Bakanlığı’nda çalışan bir bürokratı araması ve söz konusu bürokratın hazırladığı yönetmelik yüzünden gerçekleştiği anlaşılmış, devreye dönemin ABD Dışişleri Bakanı Collin Powell’ın girmesiyle ertesi gün Kuşadası'ndan İstanbul'a giden geminin gay yolcuları Salıpazarı rıhtımında kırmızı halı ile karşılanmışlardı.

Aradan geçen 8 yılda Kuşadası’nda yaşadıkları skandalı unutmayan Kaliforniye merkezli RNS isimli gay kulübü, bu seneki tur kapsamında Kuşadası'ndan rövanşı aldı. 2 bin 852 yolcu kapasiteli Celebrity Solstice yolcu gemisini kiralayan organizatör, 2 bin 750 gay müşteriye bilet sattı. Kuşadası'nın tur programında gösteren organizatör, limana gelmeden bir gün önce Kuşadası'nı programdan çıkartarak, onun yerine Yunanistan'ın Mikonos Adası'nda iki gün fazladan kalacağını duyurdu. Kuşadası limanının iptali çarşı esnafında büyük hayal kırıklığı oluştururdu. 2001 yılındaki iptalin, o dönem iktidar ortağı olan bir siyasi partinin halıcılıkla uğraşan ilçe başkanının kendi dükkanına müşteri verilmediği için Ankara'yı aramasından kaynaklandığını iddia eden çarşı esnafı, "Yıllar önce yapılan bir aymazlığın faturası, yıllar sonra ödenmeye devam ediyor. Kuşadası'nın bu işten zararı, alışveriş ve liman harçları toplandığında 1 milyon doları buluyor" dediler.

 

iha
Yayın Tarihi : 3 Eylül 2009 Perşembe 21:02:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?