30
Mayıs
2024
Perşembe
TURİZM

Geceliiği 15 bin dolarlık oteller

Turizmin gelişmesiyle birbiri ardına devreye giren lüks tesisler, zengin turistleri ağırlamak için özel pazarlama ekibi oluşturuyor. VIP müşteriler özel uçakla Türkiye'ye gelerek tatilin keyfini çıkarıyor.
Turist sayısında son yıllarda meydana gelen artışa rağmen, yabancı ziyaretçilerin yeterince döviz bırakmaması üzerine turizmciler harekete geçti.



Kişi başı turizm gelirini artırmayı ve Türkiye'nin ucuz turizm ülkesi olmadığını kanıtlamayı hedefleyen tesisler, gözlerini Avrupalı ve Ortadoğulu milyarderlere çevirdi. Oteller, geceliği 4 bin dolardan başlayıp 15 bin dolara kadar çıkan özel villalarda, çocuk bakıcısından aşçıya, business center'dan özel saunaya kadar her türlü hizmeti vermeye başladı.

Zenginlere yönelik çalışma yapan işletmelerden biri de Özak Tekstil'in sahibi Ahmet Akbalık'a ait Belek'teki Ela Quality Resort Oteli. Dünyanın en zengin müşterileri için hazırladığı villa tipi konseptle Rusya, İsviçre, Almanya, Belçika, Hollanda ve Ortadoğu gibi ülkelerin zenginlerini çekmeyi başardı. Villa tipi odaların daha çok muhafazakar aileler tarafından tercih edildiğini belirten otelin İcra Kurulu Başkanı Vadi Karatopraklı, hedefleri içinde Türk müşteriler de olduğunu söyledi. Günlüğü 5 ile 10 bin dolar arasında değişen fiyatlarla turizme yeni bir tarz kattıklarını vurgulayan Karatopraklı, ortalama geceliği 7 bin 500 dolardan satılan bu villalar için özel pazarlama ekipleri kurduklarını dile getirdi. Rusya'dan Ukrayna'ya, İsviçre'den Ortadoğu ülkelerine kadar yoğun bir pazarlama çalışması yürüttüklerini belirten Karatopraklı, özel acenteler oluşturulduğunu kaydetti. Özel uçağı ile Türkiye'ye gelen VIP müşteriler şimdiden sezon süresince villaların yüzde 30'unu doldurdu. 2007 yılında sezonu açan Ela Quality ilk yıl yüzde 80 doluluk oranıyla iş yaparken, bu yıl fiyatlarını artırmasına karşılık doluluk oranının yüzde 90'a ulaşacağını tahmin ediyor. Geçen yıl 17 bin kişiyi ağırlayan ve 22 milyon dolarlık ciroya ulaşan otelin bu yılki hedefi 30 bin ziyaretçi ile 40 milyon dolarlık ciro. Geçen yıl yer bulmada sıkıntılar yaşadığı için özellikle Türkler, bu yıl erken rezervasyon oranı ile otelin yüzde 20'sini oluşturmuş. Oteldeki müşterilerin yüzde 50'si Rus, yüzde 30'unu Avrupalı turistler doldurmuş.

Hüseyin Sümer

Zaman
Yayın Tarihi : 28 Nisan 2008 Pazartesi 15:08:01
Güncelleme :28 Nisan 2008 Pazartesi 15:15:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?