30
Mayıs
2024
Perşembe
TURİZM

Gizli zam turizmcileri kızdırdı

Kültür ve Turizm Bakanlığı, müze ve ören yerlerinin giriş ücretlerine 1 Ağustos’tan geçerli olarak yüzde 400’e varan oranlarda gizlice zam yaptı.

Her yıl 1 Ocak'ta fiyat belirleyen ve bir yıl boyunca da zam yapmayan bakanlığın, aniden aldığı bu karar turizm sektöründe şok etkisi yarattı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın önceki ücret tarifesinde 1 Ocak 2008- 31 Aralık 2008 tarihleri arasında müze ve ören yerleri bilet ücretlerini belirlemesine rağmen sezonun ortasında yapılan zam turizmcileri kızdırdı.

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği'nin (TÜRSAB) onayı ile turizm sezonu ortasında zam yapılmasına, başta rehberler ve seyahat acentaları olmak değişik çevrelerden tepki geldi.

Bakanlık, 1 Ağustos'dan itibaren geçerli olan zam kararını, 31 Temmuz akşamı internet sitesine koyduğu açıklamayla duyurdu.

Rehberler, bakanlığın zam kararını ören yerlerinin kapısında öğrendi. Yapılan zammın ardından Denizli Hierapolis Ören Yeri’ne (Pamukkale) girişler 5 YTL’den 20 YTL’ye, İstanbul'da Topkapı Sarayı Müzesi’ne girişler 10 YTL’den 20 YTL’ye, İzmir Bergama Akropolü 10 YTL’den 20 YTL’ye, Demre’de Myra Ören yeri ile Noel Baba Müzesi 5 YTL’den 10 YTL’ye çıkarıldı.

Antalya'da faaliyet gösteren bazı seyahat acentaları, zam kararının TÜRSAB'ın çıkarları doğrultusunda yapıldığını iddia etti. Sezon başında TÜRSAB'ın toplu ören yerine giriş bileti aldığını ve bunu acentalara sattığını belirten turizmciler, “Küçün acentalar, ören yeri kapısında zamlı fiyattan içeriye girerken, TÜRSAB elindeki zamsız biletleri satmaya devam edecek. Çünkü o biletler, yılbaşına kadar geçerli. Birlik hem elindeki bütün biletlerini tüketecek, hem de bilet satışından kendine gelir elde edecek” diye konuştu.

ÖGER PROGRAMDAN ÇIKARDI

Öger Tur Genel Müdürü Recep Yavuz, zammın zamanlamasına tepki göstererek, “Biz erken rezervasyon yaptıran misafirlerimize sırf ülke tanıtımına katkı olsun diye hediye olarak verdiğimiz Pamukkale turlarını programdan çıkardık” dedi.

Sezonun başında 2.5 euro olan Pamukkale girişinin, sezonun ortasında 10 euroya çıktığını belirten Yavuz, “Bir kişinin girişinde 7.5 euro fark oldu. Bu zararı nasıl telafi edeceğiz?” dedi.

Daha önce tur içerisinde gösterilen bir yerin programdan çıkarılmasının sakıncalarını anlatan Yavuz, “Misafire ‘buraya zam geldi programdan çıkardık’ demek çok güç. Dünya harikası Pamukkale’nin girişi 50 YTL de olabilir ama sezon ortasında zam yapılırsa bu herkesi zora sokar. Bakanlık 31 Temmuz’da zam yapıp 1 Ağustos’ta zammı uygulamaya koyunca biz çok zor durumda kalıyoruz. Ben TÜRSAB’ın üyesiyim ama bize fikir sorulmadı” diye konuştu.

REHBERLERDEN TEPKİ

Antalya Rehberler Odası Başkanı Osman Özbuldu, turizm sektörünün maliyetler açısından ayakta zor durduğu bir dönemde yüzde 100’leri aşan oranda zam yapılmasının “nefes kestiğini” söyledi.

Özbuldu, “Bu zam nedeniyle Pamukkale gibi yerlere düzenlenen turlar iptal edilmeye başlandı. Özellikle yüzde 100 oranında zam yapılan ören yerlerine daha önce planlanan turlar iptal ediliyor. Çünkü maliyeti kurtarmıyor” diye konuştu.

Sezon ortasında zam yapılmasını da eleştiren Özbuldu, tüm acentaların eski fiyatlara göre maliyet hesabı çıkardığını şimdi maliyetlerde inanılmaz artışların olacağını belirtti. Özbuldu, “Bu zam yapılacaksa yılbaşında yapılmalıydı” dedi.

Milliyet
Yayın Tarihi : 6 Ağustos 2008 Çarşamba 12:47:55
Güncelleme :6 Ağustos 2008 Çarşamba 12:57:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?