20
Mayıs
2024
Pazertesi
TURİZM

Hadi bu mevsimde kayağa


Bursa denize hayli uzak ama su kayağı yapılabiliyor. Önce 45 bin tonluk bir havuz yapıldı. Bu havuzun etrafına 300 bin Euro’ya özel telesiyej kuruldu. Dünyanın 156’ncı kablolu su kayağı parkı şimdilik hayrına dönüyor ama ileride 5 lira olacak. Tutunup kayıyorsunuz. Mayonu, havlunu al git.

Bursa’nın Arap turistlerinin gözü dönmüş. Ne Kültürpark, ne Kozahan, ne Çekirge, ne kaplıcalar... Yıllardır içinden çıkmadıkları yerleri unuttular, sabahtan akşama kadar Sukay Park’talar. Şehrin İstanbul girişine üç hafta önce kurulan yapay su kayağı parkı sadece turistlerin değil, kız-erkek Bursalı gençlerin de gözdesi. Wakebaord denilen kayak tahtasını kapan sabahın 10’undan akşamın dokuzuna kadar kayıyor. Bir de ustalaşmışlar, havuza yerleştirilen yükseltmelerden aşırtıyor, takla falan gibi çeşitli artizliklerle, benim gibi acemilerin sinirini bozuyorlar.

Bozmayın efendim sinirinizi. Hiç kayak yapmadıysanız bile öğrenmesi yarım saat. Kıvanç Hoca gibi hocalar var, ne yapmanız gerektiğini önce karada anlatıyorlar. Alışmak için havuzdaki ilk birkaç turu dizlerinizin üstünde atacaksınız. Sonra da dikilmece denemeleri.

EVREN KADAR OLAMADIM

Havuzdaki her tur 500 metre ve 1 dakikada tamamlanıyor. Başa dönünce ister ipi bırakıp durursunuz, ister devam. Kontrol panelinin olduğu iskelede yerinizi alıyorsunuz. Wakeboard’ın üstüne yerleşip emniyet kemerinizi sıkıyorsunuz. Sizi çekecek olan kablo elinizde, hazır mısın diye soruyorlar. Hazırım derseniz vitese takıyorlar, boşta duran kablonuz yukarıda dönen halatla birlikte dönmeye ve sizi birden çekmeye başlıyor. İlk hızlı çıkışta dengenizi kaybetmezseniz, gerisi kolay. Ben kaybettim. Kös kös kenara yüzüp tekrar sıranın sonuna geçtim. Bu öyle büyük bir başarısızlık ki, Var Mısın Yok Musun Yarışması’ndaki Evren bile düşmeden iki tur atmış.

NASIL İŞLİYOR?

Sistem için öncelikle bir göl gerekiyor. Bursa’da belediye bu işi kuyudan çekilen suyla yapay bir gölde halletmiş. 250 metreye 50 metre büyüklüğündeki bu göl 45 bin ton su alıyor ama havuz gibi ilaçlandığı için senede sadece bir kez değiştiriliyor. Gölün etrafında suya doğru yatık direkler var. Bu direklerin ucundaki makaralardan bir halat geçiyor. Halat bir motor tarafından saatte 28-32 kilometre hızla çevriliyor. Sarkan kollardan birine tutunup siz de halatla birlikte gölde tur atıyorsunuz. Aynı anda 6 kişi tur atabiliyor. Diyelim ki düştünüz. Derinlik 170 santim. Yüzerek ya da yürüyerek kıyıya çıkıyorsunuz. Sürekli tur atan bir golf arabası sizi başlangıç noktasına getiriyor.

TÜM GÜN UCUZA EĞLENCE

Sukay Park Bursa’nın İstanbul girişinde. Özdilek’ten çevre yoluna sapınca Botanik Park’ın yanında. Bol bol tabela var. İstanbul’dan yola çıkın, makul bir sürüşle 3 saat sonra kayağın üstündesiniz. Giriş ya da otopark ücreti yok. Bilmeyenler için bir kereye mahsus özel ders 20 lira. Kayacak kayak takımınız ya da wakeboard’unuz yoksa buradan kiralayabilirsiniz, 2 saati 10 lira. Oturacak izleyecek yerleri de var, kafeteryasında tost 3, çay 1 lira. Bursa Sukay Park’ta temmuz sonunda Türkiye, 17-19 Ekim’de ise Avrupa şampiyonası yapılacak. (224) 211 27 07.

DENİZ MAHSULÜ SEVENLERE

Mürekkepbalığı çorbası


İstanbul bu yaz deniz mahsulleri konusunda Michelin yıldızlı bir mutfak sihirbazını ağırlıyor: Yunanlı şef Lefteris Lazarou’nun dünyaca meşhur Varoulko’su. Varoulko, Atina’dan sonra ilk şubesini İstanbul-Reina’da açtı ama şimdiden kışlık yer baktıklarına göre burayı pek sevdiler. Özelliği, deniz mahsullerini klasik Yunan mutfağının çok ötesinde sunumlarla servis etmesi. Eğer balığınızı ızgaradan tabağa seviyorsanız, gerçekten çok şaşıracaksınız. İki temel mönü var: Acropolis ve Lycabettus. Her ikisi de 95 lira. Ama bu mönülerden değiş tokuş yapabiliyorsunuz. Hangisini tercih ederseniz edin şunları mutlaka deneyin: 1. Mürekkepbalığı çorbası: Simsiyah bir çorba, lagos yanığı ve kuşkonmazla yapılıyor, koyu rengini balığın mürekkebinden alıyor. 2. Pesto soslu kıvırcık kalamar: Baharatlarla birlikte kalamar kokoreci gibi oluyor. Günün balığı olarak kalkan zamanını kaçırdınız. Çupra, lagos, fener ya da ıstakoz var. Tatlı olarak sorbeyi boşverin, eğer seviyorsanız çikolata kremalı meyve tatlısını deneyin. (212) 296 95 55.

BODRUM’DA BU HAFTA

Yeşil Kabare, Magic Life’ta

Ali Poyrazoğlu ile birlikte Uğur Yücel, Huysuz Virjin, Müjdat Gezen, Demet Akbağ, Sakıp Sabancı, Hülya Avşar, Sezen Aksu, Zeki Müren gibi pekçok ünlü simanın sahne aldığı bir zamanların kahkaha makinesi Yeşil Kabare yıllar sonra Akyarlar- Magic Life’ta. Deniz Akkaya’nın da rol aldığı Kabare’ye, otel dışından da geliniyor. Biletler Biletix’te 84 lira. (252) 391 80 01.

ÇEŞME’DE BU HAFTA

North Collective Alaçatı’da


Kuzey Meksika’nın en ateşli, en eğlenceli ekibi yarın akşam Alaçatı Babylon’da. 2 DJ, 1 VJ ve dört müzisyenden oluşan North Collective grubu elektronik müzik üzerine fıkır fıkır dans parçaları döşüyor. Sponsor Mariachi’nin de yeni Black serisinin tanıtımı yapılacağı gecede Meksika ateşi içinizi yakacak. Geceye biletler kapıdan 30 lira. (232) 716 67 07.

DANS ETMEYİ SEVENLERE

Electronica 2008 ilk sessiz diskoyu kuruyor


Global Gathering Electronica Festival bu yıl ikiye bölündü: Global’i ağustosa kaldı, Electronica’sı bu hafta sonu. 20 bin elektronikseverin toplanacağı adres Maslak-Parkorman. Festivalin headliner’ı David Guetta. Bugün onunla birlikte Etienne De Crecy, Felix Da Housecat yarın ise Tiga, Trentemöller, Deadmau5 çıkacak. Onlara Bedük, Sagopa Kajmer gibi şarkıcılarla Ufuk, Sertouch gibi memleketin en başarılı DJ’leri ev sahipliği yapıyor. Kombine biletler 100, tek günlükler 60-45 lira. Biletix ve kapıdan edinebilirsiniz. www.elektronicafest.com

Kime sorsanız Etienne De Crecy, David Guetta, Tiga gibi isimler gerçekten tam isabet seçimler ama festivalin bu yılki en büyük sürprizi sessiz diskosu olacak. 2 ana sahneye ek olarak 500 kişilik bir silent disco sahnesi kuruluyor. Kimlik karşılığında özel kulaklıklar dağıtılacak. Bu kulaklıktan telsiz yayınla Birol Giray (Beegee), Murat Uncuoğlu gibi DJ’ler canlı ve özel setler yayınlayacak.

KİM KİMDİR?

DAVID GUETTA: Organizatör Birol Giray’a göre son yılların en başarılısı. Paris’te Stade de France’ta Carl Cox’la verdiği son konserine 40 bin kişi katıldı.

ETIENNE DE CRECY: Duft Punk’ın 2007’deki konserinden sonra en iyi şov. Eski tarz modernin temsilcisi, MPC1000, TB303 gibi efekt makineleriyle geliyor.

TIGA: Kendine has bir kitlesi var. Daha önce iki kez gelecekti, yok köpek ısırdı, yok kılım döndü derken kısmet Electronica’yaymış. Parkorman’da da kene ısırmasın da!

DEADMAU5: Daha yeni yılın prodüktörü seçildi. Deep Dish’ten tutun da, Tiesto’ya kadar aklınıza kim gelirse, şu anda herkes onun plağını çalıyor.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 11 Temmuz 2008 Cuma 12:48:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?