15
Mayıs
2024
Çarşamba
TURİZM

Hamamcılar, 5 yıldızlı otellere karşı

Otellerdeki sauna ve hamamların, Türk kültürünü yansıtmadığından hareket eden hamamcılar, turistleri çekmek amacıyla CD ve 'sefa' turları atağıyla yeni bir tanıtım girişimi başlattı.

İzmir Hamamcılar Odası Başkanı Nafi Karaca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 5 yıldızlı otellerde bulunan hamam ve saunaların, Türk hamam kültürünü taşımadığını ve yok ettiğini savunarak, bu alanda bir tanıtım çalışması başlattıklarını bildirdi. Bu kapsamda Türk hamamlarına ilişkin hazırladıkları CD'leri, turizm bölgelerine dağıtacaklarını kaydeden Karaca, ''Bizim kültürümüzü, Avrupa ve Uzak Doğu ülkeleri kullanıyor'' dedi.

Karaca, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Uzak doğu ülkelerinde Türk hamamı adını taşıyan mekanlarda yapılan seks turizmi organizasyonları, bizleri son derece rahatsız etmektedir. Bu nedenle bir tanıtım filmi hazırladık. Kendi kültürümüzü tanıtan bu filmle doğruları anlatmak istiyoruz. 5 yıldızlı otellerdeki sauna ve hamamlar, Türk hamamı özelliğini taşımadığı için turistlere yanlış tanıtım yapılıyor. Marmaris'te bir bayan arkadaşımız, Hamamcılar Derneği kurarak, bu tanıtıma öncülük yapıyor.''

Nafi Karaca, hamamlarda turistlere yönelik ''sefa'' organizasyonları hazırları başlattıklarını, bunu da yakın zamanda uygulamaya koyacaklarını belirtti. Karaca, ''Bu şekilde turistin tüm gününü hamamda geçirmesini sağlayarak, Türk hamam kültürünü tanımalarını sağlayacağız. Eskiden olduğu gibi belirli günlerde hamamlar, turist gruplarına kapatılarak, eğlenceli, yemekli hamam sefaları yapacağız.

Türk hamamı taklidi olduğuna inandığımız sauna yerine bizim hamamları tercih edeceklerine inanıyoruz'' dedi. AB Fonu'ndan yararlanmak için ''Hamamlarda Sağlık'' konulu bir proje de hazırladıklarını, projeyi en kısa sürede devreye sokacaklarını anlatan Karaca, buradan elde edecekleri gelirle tanıtım çalışmalarını hızlandıracaklarını söyledi.

Rusya'dan gelen bazı bayanların, masaj salonlarında çalıştığını belirten Karaca, bu insanların genellikle eğitimli olduğunu, Türkiye'de ise buna yönelik bir eğitim programının bulunmadığını bildirdi. Karaca, Gençlik ve Spor müdürlüklerince masaj kursu açıldığını, ancak lise mezunu şartı nedeniyle kursun başarısızlıkla sonuçlandığını savundu. Karaca, ''Hamamlarda kesecilik yapacak kişide lise mezunu şartının aranması, yanlışlıktır. Biz eğitimden yanayız. Ama bunun için lise mezunu aranması doğru değildir'' dedi.

Şezlong üzerinde masaj yapılmasını doğru karşılamadıklarına da değinen Karaca, bu tür durumların Türk hamam kültürüne büyük darbe vurduğunu öne sürdü. Tıp çevrelerinde de bu konuda görüş ayrılığı olduğunu savunan Karaca, ''Bir doktor çıkıyor, (Kese insan sağlığına zararlıdır) diyor. Bir başkası yararlı olduğunu söylüyor. Bu tür söylemler bizim sektörümüze zarar veriyor'' diye konuştu.
AA
Yayın Tarihi : 15 Ağustos 2007 Çarşamba 17:48:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?