16
Mayıs
2024
Perşembe
TURİZM

Hava-İş'ten rest

Hava-İş Genel Başkanı Atilay Ayçin, THY’deki greve ilişkin Bakanlar Kurulu’ndan çıkacak bir grev erteleme kararının "tamamen siyasi bir karar" olacağını söyledi. Ayçin, "Böylesi siyasi bir karar alınırsa cevabı çok sert olur. Yapamazsınız, yaptırtmam. Bir tek uçağı tarifesinde kaldıramazlar" dedi.

Atilay Ayçin, Hava-İş Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Ayçin, "Bakanlar Kurulu, grev erteleme kararı alırsa, buna tepkiniz ne olur?" sorusu üzerine, hükümetin vereceği böylesi bir kararın "tamamen siyasi bir karar" olacağını vurguladı. Ayçin’in yasanın çok açık olduğunu, grev kararının ertelenebilmesi için Türkiye’de genel sağlık ve genel güvenlik açısından tehdit şartlarının oluşması gerektiğine işaret ederek, "Ama ülkemizde bu şartların hiçbirisi yok. Bunun için de mutluyuz. Erteleme ancak siyasi bir hesaplaşma mantığı ile olur. 91’de aynı lafı Özal da söylemişti. ’Atın hepsini, şirketin kapısına kilidi asın’ demişti. Bunlar da onların soyundan gelme. Bunlar da aynı anlayışın devamı" diye konuştu. Turizm sezonunda seferlerin zamanında ve kaliteli yapılmasının esas olduğuna dikkat çeken Ayçin, "Böylesi siyasi bir karar alınırsa cevabı çok sert olur. Yapamazsınız, yaptırtmam. Bir tek uçağı tarifesinde kaldıramazlar" dedi. Ayçin’in bu sözleri üzerine toplantı salonunda bulunan bir grup THY çalışanı, alkışlarla "Sözleşme hakkımız, söke söke alırız" şeklinde slogan attı.

"ERTELEME KARARI, GREV HAKKIMIZI ORTADAN KALDIRIR"
Gelinen noktada, yapılacak tek şeyin uzlaşmak olduğunun altını çizen Ayçin, şöyle konuştu: "Baskıyı sürdürürlerse, bu sektör yapısal konumu itibari ile bu kadar baskıyı kaldırmaz. Eğer demokratik ve yasal bir grev kararını anti demokratik bir siyasi tercihle taçlandırırsanız bunun bedeli ağır olur, altında kalırsınız, kalkamazsınız. Grev ertelemesinin erteleme değil, grev hakkımızı ortadan kaldırdığını biliyoruz. Grevin 60 gün ertelenmesi durumunda biz bir daha greve çıkamıyoruz. Eğer anlaşamazsak, toplu sözleşmemiz Yüksek Hakem Kurulu’na gidecek. Biz orda yokuz. Yüksek Hakem Kurulu, anti demokratik bir kuruluştur. Oradan hukuka, insana saygılı bir karar çıkmayacağını biliyoruz. Bu süreci düşünmek dahi istemiyoruz. Takdir kendilerinin, bir tarafta uzlaşı, barış öbür tarafta kavga. Hangisine varlarsa, ikisine de varım." Öte yandan, Ayçin’in düzenlediği basın toplantısı öncesinde, Hava-İş’in Bakırköy’de bulunan genel merkezinin çevresinin polislerle çevrilmesi dikkat çekti. Hava-İş Başkanı Ayçin, ANKA’nın "Basın toplantınız öncesinde polisler neden geldi?" sorusuna, "Neden burada olduklarını bilmiyorum. Bize bir bildirimde bulunmadılar. Sanırım basın açıklamamız için gelmişler" yanıtını verdi.

anka
Yayın Tarihi : 11 Ağustos 2007 Cumartesi 15:51:41
Güncelleme :11 Ağustos 2007 Cumartesi 15:58:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?