16
Mayıs
2024
Perşembe
TURİZM

İran kadınlarından korkuyor

Vatandaşlarının, Marmaris, Bodrum, Antalya gibi tatil bölgelerine doğrudan uçmalarına izin vermeyen İran Hükümeti, bu kez de Türkiye’ye tanıtım yasağı koydu. 

İran, son bir aydır bilboardlarda, meydanlardaki televizyonlarda, sinemalarda, gazetelerde, metrolarda ve diğer tanıtım mecralarında Türkiye’nin reklam vermesine izin vermiyor.

SÖZLEŞME İSTEDİLER: Türkiye’nin Tahran Kültür ve Tanıtma eski Müşaviri Mehmet Kaya, 2.5 yıldır İran’da düzenli olarak reklam verdiklerini aktararak, "Ancak eylül ayında bize bir yazı göndererek, ’Aramızda iki ülkenin rahatça karşılıklı olarak reklam verebilmelerini içeren bir sözleşme imzalanmazsa sizin reklamlarınızı durduracağız. Biz de Türkiye’de İran’ın reklamlarını vermek istiyoruz’ dediler. Israrla karşılıklı reklam verilebilme konusunda küçük bir sözleşme istiyorlar" dedi.

1 MİLYON TURİST: Bu yıl İran’dan Türkiye’ye gelen turist sayısının 400 binlerden bir milyona yükseldiğini kaydeden Kaya, şunları söyledi: "Bu büyük bir başarı. Reklam sözleşmesi bizim için bir engel ve hemen aşılması gerekiyor. Aramızda üç aylık vizeden muafiyetlik anlaşması var. Vatandaşlar üç ay vize almadan her iki ülke arasında dolaşabiliyor. Bu büyük bir kolaylık sağlıyor. Burada diğer ülkelerdeki gibi istediğimiz şekilde reklam veremiyoruz. İçinde insan olmayan boş sahilleri gösteriyoruz. Üstü başı açık olmayacak. Denizin ve sahillerin reklamlarına ağırlık veriyoruz."

ATAMA YAPILMADI: Türkiye’nin Tahran Kültür ve Tanıtma eski Müşaviri Mehmet Kaya, bir ay kadar önce Ankara’ya alınmıştı. Tahran Kültür ve Tanıtma müşavirliğine henüz atama yapılmadı. İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad, daha önce de Türkiye’nin sahil şeridindeki illerine uçak seferlerini yasaklamıştı. İran’ın, Türkiye’nin Bodrum, Antalya ve Marmaris gibi güney sahillerine gelen vatandaşlarına getirdiği yasak, yakın illerdeki havaalanları kullanılarak deliniyor. İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad’ın talimatıyla 2005 yılında Tahran-Bodrum ve Tahran-Antalya seferlerinin yasaklanması üzerine turizm şirketleri İranlı turistleri farklı yollardan Türkiye’ye taşıyor. İranlı turistlerin Türkiye’ye taşınması sırasında üç ayrı güzergah takip ediliyor. Tahran’dan alınan İranlı turistler önce Adana’ya getiriliyor, burada bir saat bekletilen yolcular aynı uçakla Antalya’ya götürülüyor. Antalya’ya gitmek için ikinci yol ise Isparta üzerinden karayolu güzergahı. Bu yolla Antalya’ya gitmek isteyen turistler, uçakla Isparta’ya indikten sonra yaklaşık 3 saat süren yolculuk sonrasında tatil yörelerine ulaştırılıyor. Bodrum ve Marmaris gibi tatil yörelerine gitmek isteyen turistler ise İzmir üzerinden karayoluyla bu bölgelere taşınıyor.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 27 Kasım 2007 Salı 16:11:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?