20
Mayıs
2024
Pazertesi
TURİZM

İspanya kıyıları kamulaşıyor

Türkiye’de TOKİ, kamuoyunda “İspanya modeli” olarak adlandırılan bir projeyle tatil yörelerinde yabancılar için villa kentler kurmayı planlarken, İspanya, kıyılarını kurtarma derdine düştü.

El Pais gazetesi, 1988’de kabul edilen Kıyı Koruma Kanunu gereğince, devletin sahillerdeki binlerce villa ve konutu kamulaştıracağını yazdı. Gazete, Başbakan Jose Luis Rodriguez Zapatero liderliğindeki sosyalist hükümetin, bu yasayı, kıyıları halka açmak ve betonlaşmanın önüne geçebilmek için kullanacağını kaydetti.

Öncelikle Kanarya adaları


Yasa, kıyıları kamulaştırırken, imara kapatılmasını da öngörüyor.
Kamulaştırma, yasanın yürürlüğe girmesinden önce yasal olarak inşa edilen villa ve binaları da kapsıyor.
Yasanın uygulanması halinde gayrimenkul sahipleri konutlarını 30 yıl boyunca kullanılabilecek. Süre, belirli şartlar dahilinde en fazla 60 yıla kadar uzatılabiliyor. Bu süre içinde gayrimenkulün satışı yasak. Tadilatlar ise ancak onaya bağlı. Yasanın ağırlıklı olarak betonlaşma ve kaçak yapılaşmanın görüldüğü Kanarya ve Balear adalarında uygulanacağı bildirildi. İspanyol yetkililerin şu an kıyılarda kamulaştırma işlemlerine başladığı, çalışmaların 2011 yılında tamamlanacağı açıklandı.

45 bin konut var!


Mağdurların kamulaştırma işlemlerine karşı kurduğu derneğin başkanı Carmen del Almo, “Şu anda 45 bin konut kamulaştırılabilir. Bu konutların yüzde 15’i yabancılara ait” dedi.

Milliyet
Yayın Tarihi : 23 Ekim 2008 Perşembe 18:23:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?