31
Mayıs
2024
Cuma
TURİZM

Kamhi'nin marinasına talipli çok

Cefi Kamhi'nin Bodrum'daki marinasına talipli çok. İlk teklifi Doğuş Holding'in patronu Ferit Şahenk verdi.


TÜRKİYE'NİN en büyük marinalarından Port Bodrum Yalıkavak Marina satılıyor. Profilo Holding'in veliahtlarından Cefi Kamhi'nin sahibi olduğu marinaya halen 5-6 talipli olduğu belirtiliyor. Talipliler arasında Kuveyt Emiri El Sabah ve Doğuş Holding'in patronu Ferit Şahenk de bulunuyor.

Geçen hafta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün davetlisi olarak Ankara'ya gelen ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le görüşen Kuveyt Emiri El Sabah'ın özel jetle Bodrum Yalıkavak'a gitmesi de bu söylentiyi doğruluyor. Hatta El Sabah'ın ekibine Yalıkavak'ın değeriyle ilgili bir hesaplama yaptırdığı da belirtiliyor.


Para dergisine açıklamalarda bulunan Cefi Kamhi, taliplilerin kim olduğunu açıklamasa da görüşmelere başladıklarını söylüyor. Kamhi, “Bizim güzele talip çıktı ama belki de satmam” demeyi de ihmal etmiyor.

İLK TEKLİFİ DOĞUŞ YAPTI


Cefi Kamhi'nin Port Bodrum Yalıkavak Marina'yı ne zorluklarla kurduğu düşünülürse, satış konusunda neden nazlandığını anlamak mümkün. Marinanın inşaatı, 7 yılı izin alma süresi olmak üzere tam 10 yılda tamamlanabildi. Dile kolay, Kamhi inşaata başlayabilmek için 17 bakanlıktan 12 bin 208 adet imza almış! Eylül 2003'te hizmete açılan Port Bodrum Yalıkavak için 50 milyon doların üzerinde para harcamış...

Peki Cefi Kamhi, babası Jak Kamhi'nin kurduğu Profilo Holding'den bağımsız olarak hayata geçirdiği ve gözü gibi baktığı marinayı neden satılığa çıkardı?

Aslında Kamhi, Port Bodrum Yalıkavak Marina'yı kendisi satışa çıkarmamış. Doğuş Holding'in patronu Ferit Şahenk, marinayı almak için teklifte bulununca, bunu duyan diğer talipliler de birer ikişer Kamhi'nin kapısını çalmaya başlamış. Ummadığı bir ilgiyle karşılaşan Kamhi de taliplilerle görüşme yetkisini Finansinvest'e vermiş.

Finansinvest gelen teklifleri değerlendirip, ilk etapta 5'e kadar eleyecek. Bu elemenin 1-1.5 aylık bir süreç alması bekleniyor. Daha sonra da Kamhi bu 5 talipliyle teker teker masaya oturacak.

YETKİ FİNANSINVEST'TE


Cefi Kamhi “Ben marinamı satmak için bir arayışa girmedim. Talep gelince değerlendirmeye başladım” diyor. Tekliflerin içeriğini sorduğumuz da şu yanıtı veriyor: “Henüz kimseyle el sıkışmadık. Finansinvest teklifleri değerlendiriyor. Teklifler arasında ortaklık da var stratejik işbirliği de. Sadece marinanın işletmesine talip olanlar da var. Kısacası kimi hissedar kimi de işletmeci olmak istiyor. Ben her alternatife açığım.”

Cefi Kamhi'yi bu süreçte en çok üzense, Profilo Telra'da yaşanan mali sıkıntılardan dolayı marinanın satışa çıkarıldığı söylentisi olmuş. Kamhi, “Bu yorumlar beni üzdü. Port Bodrum benim özel projem. Ben hayatımda hiç sanayici olmadım. Aileden farklı olarak yatırım yapan biriyim. Marinayla ilgili gelişmelerin Profilo Telra'yla ilgisi yok” diyor.

450 yat kapasitesi var


Port Bodrum Yalıkavak, Eylül 2003'te açıldı. Cefi Kamhi'nin 10 yılda hayata geçirebildiği marina, 400 dönüm arazi üzerine kurulu. Proje, 450 yat kapasiteli marina, bir butik otel, amfitiyatro ve Osmanlı mimarisiyle inşa edilen 60 dükkanı kapsıyor. Cefi Kamhi, yap-işlet modeliyle hayata geçiren marinasının farklılıklarını şöyle açıklıyor:

“Benim marinamın diğerlerinden üstün yönleri var. 49 yıllık kiralama iznim var. Diğerleri yap-işlet-devlet modeliyle yapıldı ve kiralama süreleri 20 yıl. Ayrıca benim projemde yapılaşma hakkı yüzde 20, diğerlerinde yüzde 7.”

Rahime Baş Uçar/para
Yayın Tarihi : 14 Nisan 2008 Pazartesi 10:10:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?