18
Mayıs
2024
Cumartesi
TURİZM

Kar keyfi cep yakıyor

Kar yağışlarıyla birlikte kayak merkezlerindeki doluluk oranları yüzde 100'e ulaşırken bu yerlerde tatil yapmak için önemli bir bütçe ayırmak gerekiyor

"Her şey dahil" konseptinin yaygınlaşması ve erken rezervasyonun sağladığı avantajlarla yaz aylarında sahil bandındaki otellerde tatil yapmak eskisi gibi pahalı olmuyor.

Deniz kıyısında 4 ve 5 yıldızlı otellerin kişi başı fiyatları, bu dönemde erken rezervasyon yaptırırsanız 90 liradan başlıyor ve bütçenize göre artabiliyor. Bu fiyatı bugünden verenler, "her şey dahil" olduğu için oteldeki havuza, yemeğe, eğlenceye, plaja hiç ücret ödemeden, bütçesini aşmadan tatilini yapıp dönebiliyor. Fiyatlardaki gerilemede, sahil bandındaki otel sayısı ve yatak kapasitesinin yükselmesinin de etkisi bulunuyor.

Kış aylarında özellikle kayak merkezlerini tercih eden tatilciler ise ilave etkinliklere harcayacaklarıyla birlikte önemli bir bütçeyi ayırmaları gerekiyor.
Öncelikle, kış turizminin önemli merkezlerinden olan Uludağ, diğer benzeri bölgelerde olduğu gibi kış aylarında fazla talep alıyor. Talebin de etkisiyle Uludağ’da konaklamanın bedeli günlük kişi başı 120 liradan başlıyor ve 300 liraya kadar çıkabiliyor. Hafta sonu için ise fiyatlar 150 ile 350 lira arasında değişiyor.

Tam pansiyon bile olsa Uludağ’a giden bir çift, günlüğü en az 240 lira olarak hesapladığı tatil bütçesinin dışına çıkabiliyor. Henüz Uludağ’a çıkarken eğer özel aracınız yoksa kent merkezinde binilecek taksiye 100 lira, Yenişehir Havaalanı’ndan ise 250 lira veriyorsunuz.

-40 kar motoru hafta sonunda boş durmuyor-

Uludağ’da son yıllarda büyük talep gören kar motoru, saati 150 liradan kiralanıyor. Rehber eşliğinde kar motoruyla gezinti yapan tatilciler, gidiş-dönüş toplam 14 kilometreyi bulan gezinti için 150 lirayı gözden çıkarması gerekiyor ki bazıları için bu fiyat konaklamadan bile pahalıya geliyor.

Oteller Bölgesi’nde toplam 40 motoru bulunuyor ve özellikle hafta sonlarında, gezinti için kiralanan bu araçları boş bulmak neredeyse imkansız oluyor. Her birinin günde 8 saat çalıştığı hesap edildiğinde 40 kar motoruna günde ödenen toplam 48 bin lira, bölgede bu konuda adeta bir sektör oluştuğunu ortaya koyuyor.

Tam pansiyon konaklansa bile kayak takımı kiralamanız gerekiyor. Kayak takımları ve snowboard günlüğü 25, kızaklar ise 10 liraya kiralanıyor. Çiftler, günlük 50 lira, 5 günlük tatil için de 250 lirayı kayak takımı için gözden çıkarmak zorunda kalıyor.

-Fotoğraf makinenizi unutmayın-

Kayağa başlanacak noktaya ulaşımı sağlayan telesiyej için kişi başı günlük 50 lira ödemeniz gerekiyor. Çiftler, her gün kayak yapmak için 5 günde toplam 500 lira ödemek zorunda kalıyor.

Tatile çıkarken özellikle Uludağ’a fotoğraf makinenizi ihmal etmeyin. Çünkü, bölgede çektirdiğiniz her bir fotoğrafın 15x21 santimetre baskısına 10 lira ödüyorsunuz. Manzaraya hayran kalıp 10 fotoğraf çektirseniz, 100 lira da buna harcıyorsunuz.

Kayak giysisi için kişi başı 30 lira ödendiği ele alındığında, belirli saatlerde dışında eğlence merkezlerinin de eğlenilmesi durumunda ilave verilecek ücretlerle birlikte kış turizminin önemli bir merkezini tercih etmek, biraz pahalıya mal olabiliyor.

 

AA
Yayın Tarihi : 17 Ocak 2012 Salı 19:31:15
Güncelleme :18 Ocak 2012 Çarşamba 09:39:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?