22
Mayıs
2024
Çarşamba
TURİZM

Karadeniz Çin'e açılıyor

Dünyanın en kalabalık nüfusuna sahip ve değişik ülkelere milyonlarca turist gönderen Çin'de yayınlanan aylık 330 bin tirajlı Traveler Magazin Dergisi'nde görevli gazeteciler Wang Wei ve Lu Xıangyıan Karadeniz gezisine çıktı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Pekin Büyükelçisi Oktay Özüye aracılığıyla Türkiye'ye davet ettiği muhabirler Wang Wei ve Lu Xıangyıan, Karadeniz Bölgesi'ni çok beğendiklerini ancak sahil kesiminde yeterli turizm yatırımı göremediklerini söyledi. Çin'de doğup büyüyen 19 yıldır İstanbul'da yaşayan Kazak Türkü Nursan Nurbek'in rehberliğinde Samsun'a Çinli gazetecilere, Samsun Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün destekleriyle kentin tarihi ve turistik mekanları gezdirildi.

Samsun'da müzeleri gezen gazeteciler Wang Wei ve Lu Xıangyıan'a Samsun Müzesi'nde görevli arkeolog Salih Kurudere tarafından Amisos sikkeleri, yaklaşık 4 bin 500 yıl önce yaşamış insanlara ait henüz sırrı çözülemeyen "ameliyatlı kafatasları", Osmanlı ve Bizans döneminden kalma eserler ile Terme ilçesinde yaşadıkları varsayılan Amazon kadınları hakkında detaylı bilgiler verildi.

Artvin, Rize, Trabzon, Giresun, Ordu ve Amasya'dan sonra Samsun'a gelen Wang Wei ve Lu Xıangyıan, çalıştıkları derginin daha önce Akdeniz ve Ege'yi sayfalarında tanıttığını ve bu bölgelere yoğun bir şekilde Çinli turist akını yaşandığını söyleyerek, "Şimdi de Karadeniz Bölgesi'ne sayfalarımızı açacağız. Karadeniz Bölgesi çok güzel. Türk hükümeti Karadeniz Bölgesi'nin kalkınmasını, bu bölgeye turist gelmesini istiyor. Ama çok eksik var. Plaj yok, eğlenecek yer yok. Turistlerin ilgisini çekecek kıyafet ve el emeği eserlerin satıldığı yerleri göremedik. Halbuki potansiyeli var. Aslında, bölgenin merkezi olarak Samsun balkabı merkezi olmak üzere bir atılım yapılsa, oteller açılsa, eğlence merkezleri açılsa buraya çok Çinli turist gelir. Samsun'a, müthiş güzellikteki Amasya ile diğer iller yakın. Samsun, Karadeniz Bölgesi turizm hareketliliğinin başlangıç noktası olmalı ve acele edilmeli. Çünkü Çinliler gezmeyi çok seviyor ve Türkiye Çin'in çekim merkezinde bulunuyor. Gezilecek, görülecek o kadar çok güzelliği var ki anlatmakla bitmez. Siz müşteri çekebilirseniz biz hazırız" diye konuştu.

Karadeniz Bölgesi'ndeki 10 günlük gezilerini tamamladıktan sonra Çin'e dönecek olan Wang Wei ve Lu Xıangyıan, Türkiye'ye her yıl 1 milyon turist göndermek istediklerini ancak tarihi ve tabii güzelliklerinin yanı sıra turisti çekecek yatırımların yaygınlaştırılması gerektiğini sözlerine ekledi.

iha
Yayın Tarihi : 13 Temmuz 2007 Cuma 15:03:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
yasar can IP: 221.221.35.xxx Tarih : 15.07.2007 10:25:31
bazi cinliler turkiyeyi bile bilmiyorlar. cunku ulkemizi yeterince tanitamamissiz. ama partiler hergun kendilerini meydanlarda tanitmayi biliyorlar, bu tanitimi turkiye icin yapsaydilar. birak cinli yi kuutptaki adam bile gelir