25
Mayıs
2024
Cumartesi
TURİZM

Karadeniz'e 'yayla' formülü

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "Doğu Karadeniz'de büyük bir yapılaşma tahribatı var. Yol bütün kıyı şeridine girdiği için Doğu Karadeniz'e yaylalar üzerinden yeni bir turizm destinasyonu düşünüyoruz" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "Doğu Karadeniz'de büyük bir yapılaşma tahribatı var. Yol bütün kıyı şeridine girdiği için Doğu Karadeniz'e yaylalar üzerinden yeni bir turizm destinasyonu düşünüyoruz" dedi.

Habertürk'te yayınlanan habere göre; temasları sırasında, "Sinop'un gerçekten çok kısa bir süre içinde Türkiye'nin kültür turizm haritası alanında önemli adımlar atmış olması beni çok sevindirdi" diyen Günay, şöyle konuştu:

"Tarihi Sinop Cezaevi'nde, çok değerli kültür ve bilim insanı arkadaşlarımızın öncülüğünde, Sinop'a çok yakışan bir bienal gerçekleştiriyorlar. Bu eski kalenin ve cezaevinin restorasyonu ile ilgili işleri daha da hızlandırmaya çalışacağız. Dünyanın bildiği 'mavi yolculuk' güzergahına yeni bir rota katmaya çalışıyoruz, 'yeşil yolculuk' rotasını. Bu bölge de bu yolculuğun en güzel duraklarından birisi olacaktır diye düşünüyorum.

Türkiye'nin güzel şeyler yapmaya ihtiyacı var. Şimdiye kadar yapılanlarla yetinemeyiz. Yapılan bazı yanlışlar var geçmiş yıllarda. Bugün tarihi mekanları gezerken nice güzel yapının yerine son derece estetik yoksunu, son derece tarih duyarsızlığı ile sakatlanmış yapı olduğunu gördük. Bunların ortadan kalkması ve tarih dokusunun ortaya çıkması konusunda, doğanın tabii ki iyi korunması konusunda ortak bir çalışmayı beraberce sergileyeceğiz."

Türkiye turizmini yeni alanlara doğru geliştirmeyi düşündüklerini vurgulayan Günay, Karadeniz'e gelen turist sayısını artırmak için yeni bir çalışmanın içine girdiklerini söyledi.

Batı Karadeniz'in bozulmamış doğal yapısı, kıyı şeridi ile büyük bir turizm potansiyeline sahip olduğunu belirten Günay, şöyle devam etti:

"Doğu Karadeniz'de büyük bir yapılaşma tahribatı var. Yol bütün kıyı şeridine girdiği için Doğu Karadeniz'e yaylalar üzerinden yeni bir turizm destinasyonu düşünüyoruz. Fakat Batı Karadeniz'de kıyı odaklı aynı zamanda hem yayla hem doğa sunumunu içine katan ama kıyı odaklı bir turizm konsepti geliştirilebilir diye düşünüyorum.

Tabii bu Antalya'da olduğu gibi olmaz. Daha küçük ölçekli fakat doğayla daha iç içe, damak tadı ile yerel el ürünleri, el sanatları ile daha iç içe farklı bir kültür destinasyonu olabilir. Karadeniz'de tüm kıyı boyunca küçük kasabalar göç almadığı için aynı doğal doku korunmuş birçok yerde. Arkadaşlarımla bu konuyu önümüzdeki dönemde çok ciddi bir şekilde çalışacağız. Batı Karadeniz'in doğasını bozmadan Türkiye'nin turizm zenginliğinin içine nasıl katabiliriz, bunu özel olarak çalışmak istiyorum."
 

.
Yayın Tarihi : 21 Ağustos 2010 Cumartesi 12:50:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?