25
Mayıs
2024
Cumartesi
TURİZM

Karadeniz'in farklılığı

Giresun Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Ersan Bocutoğlu, Doğu Karadeniz Bölgesel Gelişme Planı (DOKAP) ve Kalkınma Ajansı’nın yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Giresun Valiliği, Giresun Üniversitesi ve Giresun Belediyesi tarafından organize edilen ve 3 gün sürecek olan Uluslararası Doğu Karadeniz Turizm Sempozyumu başladı. Giresun Üniversitesi Güre Yerleşkesi Konferans Salonu’nda başlayan sempozyumun açılış konuşmasını Sempozyum Genel Koordinatörü Prof. Dr. Mustafa Türkmen yaptı. Teknolojik, sosyal ve kültürel gelişmeleri yakalamak ve daha ilerilere taşımak sorumluluğu bulunan üniversitelerin en önemli görevlerinden birinin de konulara göre yeni keşifler yapmak olduğunu belirten Prof. Türkmen “Uluslararası Doğu Karadeniz Sempozyumu bölgemizin mevcut turizm arz ve taleplerinin incelenmesi, yeni turistik ürünler geliştirilmesi, bölgenin güncel turizm sorunları ve turizm politikaları üzerinde durmayı amaçlayan, akademik sektörel ve bakanlık temsilcilerinin buluşmasının planlandığı bölgenin turizm alanındaki farklılıklarını ortaya koyan bir sempozyum olarak tasarlanmıştır” dedi.

Doğu Karadeniz Bölgesel Gelişme Planı (DOKAP) ve Kalkınma Ajansı’nın yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini belirten Giresun Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Ersan Bocutoğlu ise “Bir bölgenin gelişebilmesi için altyapı, eğitim, yabancı sermaye ve imaj çok önemlidir. Bugün Giresun, Trabzon ile Samsun arasına sıkışmış bir kenttir. Ne hava durumu raporlarında ne de karayolu tabelalarında yer almamaktadır. Bu nüfusla alakalı bir durumdur. Buradan anlıyoruz ki kentimizin nüfusunu ekonomik olarak çevrilmeyle kalmayıp en az 200 bin nüfusa ulaşılmalı ve geleceğe yönelik altyapı yapılması zaruri hale gelmelidir.Bunların yanında yabancı sermayenin çekilmesi güç meseledir.Ancak imaj her şeyden önemlidir.Bunun için Giresun kendine de bir imaj biçmelidir” diye konuştu.
DOKAP’ın istediği gibi yürümediğini, Kalkınma Ajansı’nın hazırlanmış taslağının da gözden geçirilmesi gerektiğini de kaydeden Prof. Bocutoğlu, “DOKAP’ın yapılan projelerle istenildiği gibi yürümediğini gördük. DOKAP’ın ardından Kalkınma Ajansı kuruldu. Ancak Kalkınma Ajansı’nın 350 sayfalık taslağında ise Giresun ve Ordu illeri için olmazsa olmazlarından OR-Gİ Havaalanı gibi bir proje yer almadı. En yakın zamanda kentin siyasileri,idarecileri ve sivil toplum kuruluşları bir araya gelerek 350 sayfalık Kalkınma Ajansı’nın taslağını gözden geçirmelidirler” şeklinde konuştu.

Prof. Bocutoğlu, çok güzel imkanları bulunan bölgenin bu imkanları güvenlik, yaylaların mülkiyet hakları göz önünde bulundurularak, kentsel dönüşüm ve yabancı sermayenin çekilmesiyle değerlendirileceğini sözlerine ekledi.
Giresun’da 9 Ekim tarihine kadar sürecek olan sempozyumun ikinci ve son günlerinde ise Giresun yaylalarında ve şehir içinde tarihi ve doğa güzellikleri için geziler tertipleneceği de kaydedildi.

İHA
Yayın Tarihi : 8 Ekim 2010 Cuma 15:43:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?