18
Mayıs
2024
Cumartesi
TURİZM

Karagöl krater gölü büyülüyor

Çubuk ilçesine bağlı Karagöl'e giderek eşsiz bir manzara karşısında güzel bir gün geçirebilir, dönüşte ünlü Çubuk turşularından alabilirsiniz.

Çoğu kimse alışveriş merkezleri dışında sosyal etkinlik yapacak bir yer olmadığından yakınsa da Ankara, kendisini keşfetmek isteyenlere her köşesinde bir sürpriz saklıyor. Kent merkezine 68 kilometre uzaklıktaki Karagöl krater gölü, kendisine 1 gününüzü ayırırsanız, sizi büyülemeye yetecektir.

Turşularıyla ünlü Çubuk İlçesi sınırlarındaki Karagöl, Kavak Dağı ile Yıldırım Dağı eteğinde kendi dinginliğinde bir göl. 22 hektarlık küçük bir alanı kaplasa da, 45 çeşit bitki türü barındırıyor. Her iki tarafı yamaçlarla çevrili, çam ve dağ kavakları ile süslü ufacık gölün en derin yeri 80 metreye ulaşıyor.

Bugün bile çoğu Ankaralının bilmediği Karagöl’ün eşsiz doğasını ilk keşfedenlerden biri Atatürk. 16 Haziran 1935’te Başbakan İsmet İnönü ile birlikte şirin ilçeye bir gezi düzenleyen Atatürk, havası ve suyundan etkilendiği bölgede bir verem hastanesi yapılması gerektiğini söylemiş. Yine kendisinin talimatıyla Karagöl ve Aydos Yaylası arasında küçükbaş hayvancılığı geliştirmek amacıyla mandıra kurulmuş ama yıllarca Atatürk Orman Çiftliği’ne bağlı çalışan mandıra sonra gereken ilgiyi görememiş ve kapatılmış.

Rakınızı alın, buzu düşünmeyin

Göl kenarındaki ormanların içinden buz gibi kaynak suları çıkıyor. Öyle ki, buraya giderken yanınıza rakı almamanızın gerekçesi “buzsuz içmek zorunda kalırız” düşüncesi ise kesinlikle yanılıyorsunuz. Gölü çevreleyen sularla içilen rakının tadı bir başka... Efsane mi bilmiyoruz ama, bu suların ağustos ayında bile donabildiği ileri sürülüyor. Yaz aylarında zaman zaman gölü çevreleyen tepelerde kara rastlandığı belirtiliyor.

Kendi kartpostalınızı yapın!

Eğer fotoğrafa meraklıysanız, güzel bir açı yakalayın ve deklanşöre basın. Birkaç denemeden sonra kendi kartpostalınızı oluşturduğunuzu görebilirsiniz burada. Karagöl, yalnızca fotoğraf meraklıları için değil, dağcılar için de önemli uğrak noktalarından birisi.

Gölün çevresinde bir dizi piknik masası bulunuyor. Bu masaların kenarlarında mangal yapmak serbest, temiz havaya halâ doymadıysanız yürüyüş parkurunda ya da tepelerde kısa bir gezintiye çıkabilirsiniz.

Dönüşte turşu almayı unutmayın

Ruhunuzu dinlendirecek bir Karagöl gezisinden sonra mutlaka yapılması gereken son şey ise dönüşte yol güzergâhında bulunan turşuculara uğramak. Çeşit çeşit, tamamen ev yapımı turşular gayet makul fiyatlarla sizi bekliyor.

Ankara sanıldığı kadar gri değil aslında...

 

Fırat Kozok/Cumhuriyet
Yayın Tarihi : 14 Şubat 2012 Salı 01:22:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?