22
Mayıs
2024
Çarşamba
TURİZM

Kirlilik ayıbı 10 yılda kaldırıldı

MUĞLA'nın Marmaris İlçesi'ne bağlı Söğüt Köyü'nde, SİT alanına yapıldığı ve görüntü kirliliği yarattığı gerekçesiyle 10 yıl önce yıkılan beş katlı otel enkazının kaldırılmasına başlandı. Otelin yıkılmasının siyasi bir karar olduğunu savunan Ali Pala, enkazın kalkmasından sonra, tapulu arazisini bahçeye dönüştüreceğini söyledi.

Doğru Yol Partisi üyesi Ali Pala, 10 yıl önce Marmaris Söğüt Köyü'ndeki 2 bin 500 metrekarelik arsasına 800 bin dolar harcayarak, 270 yataklı otel inşa ettirdi. Time Dergisi, 1.5 kat imar izni olan SİT alanına 5 katlı olarak yapılan otelin, görüntü kirliliğine neden olduğunu yazdı. Dergideki bu haber yetkilileri harekete geçirdi. Kaba inşaatı tamamlanan otel önce 20 kilo dinamitle yıkılmak istendi. Yıkım başarılı olmayınca 425 kilo dinamit kullanılarak ikinci kez yıkım denemesi yapıldı.

Ancak otel yine devrilmedi ve yıkılan birinci katın üzerine oturdu. Bu sırada otelin yıkımına engel olmak isteyen 40 köylü jandarma tarafından gözaltına alındı. SİT alanına kaçak inşaat yaptığı iddiasıyla Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan Ali Pala ise 4.5 ay hapis cezası aldı. Otel enkazı kaderine terk edildi. Pala, 10 yıldır bekleyen enkazı kaldırma işini, çıkacak hurda demir karşılığında Niğde'den gelen beş kişilik ekibe verdi. Ekip elle çalışarak kilolarca dinamitin yapamadığını yaptı ve oteli yıkmayı başardı. Enkazdan 200 ton hurda demir çıkarmayı bekleyen yıkım ekibi, “Yaklaşık 35 ton demir çıkartabildik. Ancak masraflarımızı karşılarız. Bu işten zarar ettik” dedi.

OTELİN YERİNE BAHÇE YAPACAK

Pala, DYP'li olduğu için otelinin ANAP'lılar tarafından yıkıldığını ileri sürerek, “Benimle birlikte, devlet de zarar etti” dedi.

Otelin sadece boya işlerinin kaldığını anlatan Pala, “Bir ay içinde açılacak, hale gelecekti. O günün parasıyla 800 bin dolar harcadık. Nasip olmadı. Tapulu yerimiz. Şu anda kıyı kenar yasası nedeniyle bir şey yapamıyoruz. Enkazı temizletip, bahçe yapacağım. Otel olarak kalsaydı, çok kişiye ekmek verirdik, devletimize vergi öderdik. Teknecisi, taksicine de iş alanı yaratırdı. Köyün kalkınmasına da katkıda bulunurdu. Yıkım gerekçesi politik. O dönem Erbakan- Çiller hükümeti yerine gelen ANAP'lılar intikam almak için böyle bir karar aldılar. Marmaris'teki menfaatperest, beni çekemeyen kişiler, oteli yıkıp Ali Pala'yı batıralım dediler” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

Türkiye'deki binaların yüzde 65'inin kaçak olduğunu da iddia eden Pala, şöyle devam etti:

“Siyasi baskı sonunda Ağır Ceza'da yargılanıp Ula Cezaevi'nde hapis yattım. Sebep neymiş? SİT bölgesine otel yapmak. Bu inşaat devede kulak. Ama bununla ilgili, tek ben hapis yattım. Bunun ezikliğini hala yaşıyorum. Ülke için çalışan, çivi çakan kişilerdeniz. Yıkımdan önce dönemin Kaymakamı Fikret Deniz'e, buranın okul, hastane, sağlık ocağı yapılması için teklifte bulundum. Ancak kabul edilmedi.”
Hürriyet
Yayın Tarihi : 6 Şubat 2007 Salı 12:05:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?