28
Mayıs
2024
Salı
TURİZM

Kıyıların imar yetkisi

Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, Türkiye’nin kıyı turizminin gelişiminde potansiyel barındıran yerleşimlerdeki imar planlamalarının tek elden yürütülmesi ve bu bölgelerin Turizm Merkezi ya da Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi ilan edilerek belediyelerdeki imar yetkisinin kendilerine devredilmesi gerektiğini söyledi. 

CHP İzmir Milletvekili Erdal Karademir’in kıyı belediyelerindeki imar yetkisinin bakanlığa devredilmesiyle ilgili soru önergesini yanıtlayan Koç, Bodrum Yarımadası gibi gözde tatil beldelerinin Turizm Teşvik Yasası uyarınca değerlendirileceğini ifade etti. Koç, yasa çerçevesinde bu bölgelerin “Kültür Turizm Koruma ve Gelişim” veya “Turizm Merkezi” olarak ilan edilmesinin ardından, “Her ölçekteki planlama yetkisinin bakanlığıma devredilmesi daha doğru bir yaklaşım olarak değerlendirilmektedir” dedi. 

“TURİZM KULLANIMINA AYRILAN YERLERDE TAHSİS VAR” 

Koç, turizm kullanımı getirilmeden turizm amaçlı tahsis yapılmış herhangi bir kamu taşınmazının bulunmadığını belirtti. Koç, Turizm kullanımı getirilerek Turizm Bakanlığı tasarrufuna alınan kamu arazilerinin tahsis işlemlerinin de ilan yoluyla duyurularak yapıldığını söyledi. Bakan Koç, daha once basında yer alan "Şimdi biz tahsise çıktığımız yerlere imar izni verirsek daha önce alınmış yerlerde toptan inşaatlar başlayacak" yönündeki sözlerinin, “turizm kullanımına” açılmamış alanlarda bakanlık tarafından imar planlaması ve arazi tahsisi yapıldığı anlamına gelmediğini de ifade etti. 

ÖZEL TURİZM BÖLGELERİNDE BELEDİYELERE İMAR YETKİSİ YOK 

Koç, Turizm Merkezi ya da Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi olarak ilan edilen alanlarda ilçe veya belde belediyelerinin imar yetkisi olup olmadığına ilişkin soruyu da yanıtladı. Bu tip yerlerde her ölçekte plan yapma, yaptırma ve re’sen onama yetkisinin 2003 yılında yayınlanan yönetmelikle Turizm Bakanlığı’na verildiğini anımsatan Koç, “Bakanlığım dışında hiçbir kurum ve kuruluşun bu alanlarda plan onama yetkisi bulunmamaktadır” dedi.
ANKA
Yayın Tarihi : 27 Ağustos 2006 Pazar 11:37:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?