19
Mayıs
2024
Pazar
TURİZM

Kızıldeniz’in yeni rakibi Saroz


Zengin canlı çeşitleriyle deniz biyologlarını ve sualtı gönüllülerini kendine çeken Saros Körfezi, dünyanın gözde dalış yeri Kızıldeniz’deki canlıların bir kısmına ev sahipliği yapıyor 

Denizlerimizdeki kirlenme günden güne artarken dünyanın kendi kendini temizleyen üç denizinden birine sahip olan Saros Körfezi, Akdeniz ve Güney Ege kıyılarının rakibi oldu. 243 tür deniz canlısının yaşadığı belirlenen körfez, içinde barındırdığı canlı çeşitleriyle deniz biyologlarını ve sualtı gönüllülerini kendine çekiyor. Bu özelliğiyle, tüm dünyanın gözde dalış yeri Kızıldeniz’in de rakibi olma yolunda ilerliyor.
Körfez, dünyada kendini temizleyen üç deniz arasına girerken sanayi tesislerine ve büyük kentlere uzak olmanın avantajını yaşıyor. Kuzey Ege Denizi’nin dipteki soğuk su akıntılarıyla yüzeydeki sıcak akıntıların buluşmasıyla Çanakkale’nin Güneyli Beldesi, onlarca tür balığın yanı sıra bitki türlerine ev sahipliği yapıyor. Kızıldeniz’e özgü mercan oluşumlarının bile 15 metre derinlikte rastlanması deniz biyologlarını ve sualtı gönüllülerini sevindiriyor. 

Türkiye’de sadece Ayvalık’ın derin sularında görülen nadir deniz oluşumu olan mercanlar Güneyli’de 15 metreden itibaren görülüyor. Mineral bakımından zengin mercanlar (Eunicella cavolini) akıntılı ve temiz suların habercisi olarak Kuzey Ege’yi zenginleştiriyor. 

Akdeniz’in sıcak sularında sıkça görülen benekli deniz tavşanı (Peltodoris atromaculata) ise sahil boyunca her yerde görülüyor. Mağara ve kovuklarda dalgıçların gözdesi olan nadir sünger (Aplysina cavernicola) ise balık türlerini kendine çekiyor. 

Kızıldeniz’de görülen Antias adlı kırmızı ve sarı renkli balık ile zebra desenli balık körfezde sıkça görülüyor.

Milliyet
Yayın Tarihi : 14 Temmuz 2008 Pazartesi 17:01:51
Güncelleme :14 Temmuz 2008 Pazartesi 17:08:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
asumanşencan IP: 195.174.105.xxx Tarih : 18.07.2008 15:27:32

çok güzel bir deniz, deniz seven herkese tavsiye ederim...Saroz mükemmel...