22
Mayıs
2024
Çarşamba
TURİZM

KKTC'ye direkt uçuşlar

İngiltere Başbakanı Tony Blair'in KKTC'ye doğrudan uçuşlar konusunda verdiği umutlar yarım kaldı. 

İngiltere'nin Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakanı Geoff Hoon, "Kıbrıs Cumhuriyeti hükümetinin (Rum yönetimi) rızası olmadan direkt uçuşlara yetki vermemizin mümkün olmayacağı neticesine vardık." dedi. Avam Kamarası'nda geçtiğimiz hafta içinde Muhafazakar Parti grup başkan vekillerinden Ann Winterton'un KKTC'ye direkt uçuşlarla ilgili sorusuyla karşı karşıya kalan İşçi Partili Bakan Hoon'dan Türkiye'nin beklentilerinin tersinde bir cevap geldi. Winterton'un, "Kuzey Kıbrıs'a direkt uçuşlar hakkında görüşünüz nedir? Uçuşlar, çıkmazdan kurtulmanın bir yolu olamaz mı?" şeklindeki sorusunu İngiliz Bakan Hoon şöyle cevapladı: "(Direkt uçuşlar) muhakkak Kıbrıslı Türklerin izolasyonuna kısmen de olsa son verirdi; ancak uluslararası kurallar ve direkt uçuşların tabi olduğu mevzuat var. İngiltere hükümeti için konunun hukuki tarafını dikkatlice incelemek önemlidir. Şu an itibarıyla; Kıbrıs Cumhuriyeti (Rum yönetimi) hükümetinin rızası olmadan direkt uçuşlara yetki vermemizin mümkün olmayacağı neticesine vardık. İngiliz hükümetinin uluslararası hukuku hiçbir şekilde çiğnemeyeceği açıktır."

Kıbrıs sorununun çözümünün İngiliz hükümeti için bir öncelik olduğunu belirten Geoff Hoon, Ada'da iki toplum arasında güven oluşturulması ve iyi ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğini kaydetti. "Biz, hükümet, AB, sivil toplum örgütleri ve BM projeleriyle iki toplum arasındaki diyaloğu teşvik etmeyi sürdüreceğiz." diyen İngiliz bakan, çözüme ulaşılması için asıl çabanın Türk ve Rum liderlerden gelmesi gerektiğini vurguladı. Kıbrıs meselesinin çözümünün adresi olarak Birleşmiş Milletler'i işaret eden Hoon, "İki tarafın liderleri, BM ile temas kurmaya ve kendi aralarında çözüm yolunu araştırmaya hazır olduğunu göstermeliler." ifadesini kullandı.

Ankara, fazla umutlu değildi

AB'nin geçtiğimiz yıl Türkiye ile 8 başlıkta müzakereleri askıya aldığı zirveden sonra Ankara'ya gelen İngiltere Başbakanı Blair, "Eğer hukuki engel yoksa KKTC'ye doğrudan uçuş başlatabiliriz." demişti. Ancak Ankara'daki diplomatik kulislerde, "Ercan'a doğrudan uçuşlar için Rumların uluslararası sivil havacılık kurumuna yaptığı itirazı geri çekmesi gerekiyor. Çektikleri takdirde Kıbrıs'ın kuzeyindeki varlığı kabul etmiş konumuna düşeceklerinden endişe ediyorlar. İtirazlarını geri almazlar." yorumları yapılıyordu. Bu sebeple İngiliz bakanın bu açıklaması Ankara'yı fazla şaşırtmadı. Rum lider Papadopulos da Blair'in çıkışı karşısında, "Blair, 'eğer' diyor. 'Eğer' başlatabilirse. Üç yıldır uğraşıyorlar yapamadılar, şimdi mi yapacaklar?" değerlendirmesinde bulunmuştu.

'Hoon'un açıklaması zamansız'

KKTC lehine lobi faaliyetlerinde bulunmak üzere İngiltere'de yaşayan Kıbrıslı Türkler tarafından kurulan Ambargolular Derneği, Geoff Hoon'un açıklamalarına tepki gösterdi. Cihan'a değerlendirmede bulunan derneğin yönetim kurulu üyelerinden Ata Çolak, İngiliz bakanın açıklamasının "zamansız" olduğunu belirterek, "Hoon bu açıklamayı şu an yapmamalıydı." dedi. Geoff Hoon'un KKTC'nin üç yıl önceki direkt uçuşlarla ilgili başvurusunu değerlendirdiğini ifade eden Çolak, "Yapılan son başvuru hâlâ inceleniyor." diye konuştu. Ata Çolak, KKTC'nin başvurusundan olumsuz bir netice çıkması durumunda Kuzey Kıbrıs Türk Hava Yolları ile birlikte mahkemeye gideceklerini dile getirdi. 




Kamuran Samar/CHA/Zaman
Yayın Tarihi : 15 Ocak 2007 Pazartesi 16:22:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?