19
Mayıs
2024
Pazar
TURİZM

Kollar çoktan sıvandı

Anadolu da gelişen iş hacmi ve yaşam seviyesinin artışı, yüksek hizmet seviyesi beklentisini beraberinde getirdi. Uluslararası hizmet kalitesinden uzak işletmelerin bile yüksek doluluk oranlarına ve yüksek oda fiyatlarına ulaşması yatırımcının dikkati çekti. Yabancı sermayeli Hilton, Mövenpick, Accor ile yerli otel zincirleri Divan ve Dedeman’ın yeni otel yatırımlarında artık Anadolu şehirleri ön plana çıkıyor.

Pfd Consulting tarafından gerçekleştirilen ve 20 Anadolu şehri için yapılan analizlerde otel yatırımcılarının büyük ilgisini çeken 4 ve 5 yıldızlı Anadolu otellerinin cazibesi rakamlarla ortaya kondu. Anadolu’ya seyahat eden her işadamının nitelikli hizmet sunan otel bulmada güçlük çektiğini ifade eden Pfd Consulting şirketinden Metin Erdoğdu, bu durumu, 'arzı karşılanamayan talep' olarak yorumluyor.

Otel zincirlerinin Anadolu'da ekonomik açıdan gelişmiş ya da gelişmekte olan 4 ve 5 yıldızlı otellerin bulunmadığı illere rağbet ettiklerini belirten Erdoğdu, şunları söyledi:

"Otel yatırımcısının şehirlerde aradığı 6 ana kriter var. Bu kriterler, nüfusun 500 bin ve üzerinde olması, sanayi üretimi ve ticaretin gelişmiş olması, yüksek kültürel zenginliğe sahiplilik, havaalanı ya da limanı olması, ana arter üstünde yer alması, gümrük kapılarına yakınlık şeklinde sıralanıyor.

Otel yatırımlarının, diğer gayrimenkul yatırımlarına nazaran pahalı olması, arazi maliyetinin toplam yatırım maliyetinin içinde yüzde 20-30 arasında kalmasını gerektiriyor. Özelikle yukarıdaki kriterlerden bazılarına sahip, teşvik kapsamında olan ve bedelsiz arazi tahsisi yapılabilen şehirler yatırımcılar için daha da cazip hale geliyor."

Yerli ve yabancı yatırım gruplarına Türkiye’de gayrimenkul danışmanlığı hizmeti veren Pfd Consulting yetkilisi Metin Erdoğdu, yaptıkları bu detaylı araştırma sonucunda yatırım danışmanlığı hizmeti verdikleri Kosifler grubu ile birlikte, Kütahya, Mardin, Şanlıurfa ve Konya gibi illerde Hilton Garden Inn markalı projelere başlandığını ve diğer illerde yapılacak yatırımların da devam ettiğini belirtti.

Milliyet
Yayın Tarihi : 11 Ocak 2009 Pazar 15:55:23
Güncelleme :11 Ocak 2009 Pazar 15:58:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?