TYD Yüksek İstişare Konsey üyeleri Dedeman İstanbul Hotel'de toplandı. Yüksek İstişare Kurulu toplantısından sonra yemekte turizmcilere hitap eden Prof. Dr. Şükrü Kızılot, turizm teşviklerini değerlendirdi, yeni konaklama vergisini yorumladı...
Turizmin önde gelen isimleri, Turizm Yatırımcıları Derneği Yüksek İstişare Kurulu toplantısı ve ardından düzenlenen yemekte bir araya geldi. Yemekte bir konuşma yapan TYD Başkanı Murat Dedeman, TYD'nin kuruluş günlerinde ortaya konan hedefler ile bugün ulaşılan hedefleri yan yana koyunca büyük bir mesafe kat edildiğini belirterek bunda emeği geçen tüm turizmcilere teşekkür etti.
Dedeman: 2023 hedefini aşmanın yolu yatırımdan geçiyor
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 2023 yılı için açıklanan 50 milyon turist 50 milyar dolarlık gelir hedefinin mütevazi bir hedef olduğunu ifade eden TYD Başkanı Dedeman bunun çok daha üzerine çıkma potansiyelimiz olduğunu vurguladı. Bu hedefi aşmanın yolunun yatırımdan geçtiğine dikkat çeken Dedeman, mevcut turizm alanlarıyla bunu gerçekleştirmemizin mümkün olmadığını söyledi. Dedeman konuşmasını şöyle sürdürdü: "1983 yılında turizm yatırımlarında yaşanan hamlenin ikinci adıma taşınması gerekiyor. Şu anda 1 milyon 200 bin olan toplam yatak kapasitemizi 2 milyona çıkartmamız gerekir. Turizmi çeşitlendirerek farklı alanlara ve 12 aya yaymamız gerekiyor"
Turizmin cari açık, işsizlik ve kayıt dışına olumlu katkısı var
TYD Başkanı Murat Dedeman'dan sonra kürsüye çıkan Prof. Dr. Şükrü Kızılot, turizmin ülke ekonomisine olumlu katkısından bahsetti. Turizmin cari açığın aşağıya çekilmesi için çok önemli olduğunun altını çizen Kızılot, bundan dolayı turizmin teşvik edilmesi gerektiğini belirtti. Prof. Dr. Kızlıot, turizmin sağladığı istihdam olanakları ile işsizliği azaltma yönü bulunduğunu, ülkeye döviz girdisi sağlaması yönüyle cari açığı azalttığını ve vergiler dolayısıyla kayıt dışının azaltılmasına olumlu katkı sağladığını ifade etti.
1950 yılında başlayan Türkiye'deki turizmi teşvik süreçlerini anlatan Kızılot, günümüzdeki teşviklerin ise vergi yönünden teşviklerle sınırlı olduğuna dikkat çekti. Türkiye'de turizmden alınan KDV'yi dünyadan örneklerle karşılaştıran Kızılot, turizmin teşvik edilmesi için KDV oranında indirme gidilmesi gerektiğini belirtti.
Kayıtdışına benzin dökecek çalışmalar
TBMM gündeminde bulunan konaklama vergisine de değinen Şükrü Kızılot, bu çalışmaları "kayıt dışına benzin dökecek çalışmalar" olarak yorumladı. Yasa tasarısının hasılat üzerinden yüzde 3 konaklama vergisi öngördüğünü belirten Kızılot, bunun sektörü kayıt dışına zorlayacağını söyledi.
Kızılot konuşmasını şöyle sürdürdü: "Brüt hasılatın yüzde 3'ü çok ciddi bir oran. Net karın çok önemli bir kısmına isabet ediyor. bu beraberinde kayıt dışını getirir. Türkiye ekonomisinin en önemli problemi kayıt dışı iken son dönemde kayıtdışına benzin dökecek tasarılar arka arkaya hazırlanmaya başlandı. Konaklama vergi tasarısına göre, hasılatın çok oldukça zarar etsen dahi ödeyeceksin. O zaman hasılatı az olan daha az ödeyecek bu vergiyi. Dolayısıyla hasılatı aşağıya çekmenin turizmde yollarını aramak için adeta teşvik edilecek. Mutlaka alınacaksa kar üzerinden alınması lazım, net kar üzerinden alınması lazım"