22
Mayıs
2024
Çarşamba
TURİZM

Koylarda balık çiftliği kalmayacak

 Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, bugün Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren balık çiftlikleriyle ilgili tebliğ uyarınca, kapalı koylarda ve kıyıya yakın yerlerde bulunan balık çiftliklerinin en geç 15 ay içerisinde açık denize taşınacağını söyledi


Çevre ve Orman Bakanlığının `Denizlerde Balık Çiftliklerinin Kurulamayacağı Hassas Alan Niteliğindeki Kapalı Koy ve Körfez Alanlarının Belirlenmesine İlişkin Tebliği, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak, yürürlüğe girdi.

İzmir'in Kemalpaşa İlçesi'ne bağlı Yeşilköy Köyü'nde mermer mozaik kursunun açılışına katılan Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe basın mensuplarının balık çiftlikleriyle ilgili sorularını yanıtladı. Balık çiftlikleriyle ilgili yapısal düzenlemeler yaptıklarını anlatan Bakan Pepe, şunları söyledi:

"Yeni yönetmeliğe göre kapalı koylarda balık çiftliği kurulamayacak. Ege ve Akdeniz'de yoğunluklu olarak bulunan balık çiftlikleriyle ilgili olarak karadan, havadan ve denizden çok ayrıntılı incelemeler yaptık. Bunun sonucunda kıyılarda görsel kirlilik, deniz suyunda ve kumunda ise yapısal kirlilik olduğunu tespit ettik. Bu tablonun böyle sürmesi ülkemizin muhteşem güzelliklerini yok edecek seviyeye ulaşacak, onulmaz yaralar açacaktır. Bunu önlemek için bu çiftliklerin kıyılardan kaldırılmasına yönelik bir yönetmelik hazırladık. Balık çiftlikleri yeni çıkan yönetmelik doğrultusunda bizim gösterdiğimiz yeni yerlerine taşınacak. Taşınmayanlar ise faaliyetlerine devam edemeyecek."

Yönetmeliği hazırlarken balık çiftliklerinin sahipleriyle mutabakata vardıklarını anlatan Bakan Pepe, "Balık üretimi yapılmasın diye bir şeyimiz yok. Elbette ki balık çiftlikleri kurulacak ve üretim yapacak ancak herkes kurallar neyse uyacak. Bu konuyla ilgili olarak illerde valiler çok hassas bir şekilde ilgilenecek" dedi.

Yeni düzenlemeyle balık çiftliklerine ilgili bütün işleri bakanlık tarafından yapılacağını ifade eden Bakan Pepe, "Önceden ÇED başvurusu illere yapılıyordu. Çiftlik kuracaklar örneğin 990 ton üretim gösteriyorlardı ancak uyanıklık yaparak 2 bin 990 ton üretiyorlardı. Bu da bulundukları yere çok zarar veriyordu. Artık bundan sonra ÇED başvurusu bize yapılacak, biz de sıkı kontrolünü yapacağız. İster 30 isterse 3 bin ton olsun bütün işlerle biz ilgileneceğiz" diye konuştu.

Yönetmelik uyarınca balık çiftliklerinin bir kısmının taşınmaya başladığını bir kısmının ise zaman istediğini sözlerine ekleyen Bakan Pepe, "Üreticiler yavruların gelişmesi için 15- 18 ay arası zaman istedi. Biz de bu süreyi onlara verdik. Sürenin bitiminde hepsi taşınmış olacak" dedi.

ORMAN KÖYLERİNE YENİ GELİR KAYNAĞI

Bakan Pepe, Yeşilköy'deki mermer mozaik kursunun açılışında yaptığı konuşmada ise Türkiye'de 20 bin orman köyü bulunduğunu, bu köylerde yaşayan insanlar için yeni gelir kaynağı yaratmak için çalışmalar yaptıklarını söyledi.

KÖYDES Projesi kapsamında köylerin altyapı sorunlarının tamamlanması için çalışmalar yapıldığını hatırlatan Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, Or- Köy kapsamında ferdi kredilerle orman köylülerine yeni iş imkanları sağladıklarını belirtti. Bakan Pepe, "Geçen yıl 850 trilyon kredi dağıttık 2007 yılında ise toplam 1 katrilyon 100 trilyon'a çıkartacağız" diye konuştu. Pepe, kursta çalışan 49 kursiyere ise diplomalarını dağıttı.

Bakan Pepe ardından Kemalpaşa Belediyesi tarafından yaptırılan Osmanlı Bahçesi ve Kemalpaşa- Armutlu Kavşağı'nın açılışını yaptı.





aa/dha
Yayın Tarihi : 24 Ocak 2007 Çarşamba 15:15:59
Güncelleme :24 Ocak 2007 Çarşamba 15:16:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ahmet kanıtürk IP: 81.215.136.xxx Tarih : 11.04.2007 23:33:06
biz su ürünleri 1. sınıfta okuyan öğrencileriz ve hükümetin asıl niyetinin çok karlı ve istihtam olanağı yüksek olan bir kaç sektörümüzden biri olan balık yetiştirme çiftliklerini sırf avrupa istiyor diye kapatma yada onların sözüyle düzenlemeye çalışıyorlar olmasıdır. burada dikkat etmenizi istedigimiz husus son dönemde çıkartılan iskan yasalarıyla özellikle yabancılara verilen türk topraklarının üzerine hiç zorlanmadan altyapısı bile olmayan villalar dikilirken veya çok hayran kaldıkları o turistler bizim denizlerimizin içine ederken hiç sesleri çıkmıyorda ülkemiz insanına iş saglayan ve diğer bir açıdan avrupanın 25 üye ülkesinden daha fazla üretim yapılan balık üretim tesislerinin neden bu kadar üstüne gidildiğinin araştırılmasını temenni ediyoruz. buradaki asıl amaç avrupanın bize her alanda egemen olma gayesidir. yani hiç bir alanda bizimle rekabet istememeleridir.tabiki bizim siyasetçilerimizden bazılarının avrupa sevdasına ülkesindeki insaları işsiz bırakmak yada avrupanın işçisi haline getirmek onlar için çok güzel bir iş olarak gözükmektedir. denizlerimize hiç denetimi olmayan turizmin mi yoksa şimdilik hiç bir avrupalının rekebet edemediği balık yetiştirme sektörümüzün daha fazla zarar verdiğini detaylarıyla araştırmanızı ve ülkemiz insanının görüşünün bilinçli şekilde çarpıtılmasına sesiz kalmamak için herkesin harekete geçmesi gerekmektedir. umarım gerçek görülür ve ayakta kalan bu son sektörlerimizden biri olan balık yetiştirme tesislerin zararlı değil aksine çok faydalı olduğu anlaşılır.