22
Mayıs
2024
Çarşamba
TURİZM

Kral daireleri bile doldu

Rus turist istilası yaşanıyor! Kral daireleri bile dolu...


Geçen yıl kuş gribi, karikatür krizi ve patlayan bombalar nedeniyle kötü bir sezon geçiren turizmde bu yıl rekor büyüme yaşanıyor. Turist sayısı yılın ilk yarısında 9 milyon 184 binle rekor kırarken, otellerde boş oda kalmadı.


Lüks oteller kendi üst düzey yöneticilerinin kullandığı odaları bile ziyaretçilere açmaya başladı. Bir çok tesiste önümüzdeki bir ay boyunca boş oda bulmak çok zor

Asıl hareketlilik seçimden sonra

Turizmciler, yerli turistin tatil planlarının seçim sonrasına ertelenmesi nedeniyle asıl hareketliliğin 23 Temmuz itibariyle başlayacağını vurguluyor. 2007 Temmuz-Ağustos döneminin Türk turizm tarihinin en dolu ve hareketli dönemi olacağı belirtiliyor.


İç piyasadaki yığılma ile dış piyasalardaki talep artışının aynı döneme denk gelmesi fiyatlara da yansıdı. Geçen sene Antalya'da tatil yapmak isteyen bir Rus turist bir haftalık tatil paketini 580 dolar iken bu yıl aynı pakete 680 dolar ödüyor. Aynı durum yerli turist için de geçerli. Geçen yıl kötü giden sezon nedeniyle oteler fiyatlarında indirim yaparken, bu yıl yüzde 30 ila 40 arasında fiyat artışına gitti.

Ruslar akın etti



Turizmdeki patlamanını asıl nedeni ise Ruslar. Yoğun talep karşısında turizmciler de ne yapacaklarını şaşırmış durumda. Geceliği 4 bin euro olan kral dairelerine bile ancak bir ay önceden rezarvasyonla müşteri alabildiklerini kaydeden turizmciler “Ruslar otelleri doldurdu. Avrupalı turiste bile yer bulamıyoruz'' diye konuşuyor.


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre bu yılın ilk beş ayında Rusya’nın da yer aldığı Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkelerinden Türkiye’ye gelen turist sayısı yüzde 26.5 artışla 1 milyon 278 bine çıktı. Sadece Mayıs ayında 283 bin Rus turist Türkiye’yi ziyaret ederken, sayı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 32.2 yükseldi. Ruslar’ın toplam turistler içindeki payı yüzde 11.1’den, yüzde 12.4’e ulaştı.


Rekor yılı olan 2005’ten sonra geçen yılı kayıpla kapattıklarını anlatan turizmciler, 2007’de yaşanan patlamada en büyük sıkıntılarının yer yokluğu olduğunu belirtiyor.


Sheraton Çeşme Genel Müdürü Mesut Güven, “Otelimizde doluluk yüzde 100. Aslına bakarsanız bu oranı bile geçiyor. Bizim 400 odamızın 7’si Sheraton’un Genel Merkezi’nden gelecek özel misafirlere, genel müdürlere ve yönetim kurulu üyelerine tahsis edilmiştir. Ancak oraları dahi müşterilerimize kiraladık'' diye konuştu.


Odaların kapış kapış gittiğini söyleyen Mesut Güven, “Şu anda bütün odalarımız 2 hafta boyunca rezerve edilmiş durumda. Günlüğü 4 bin euroya verdiğimiz bin metrekarelik kral dairemiz bile 10 Ağustos’a kadar kapatıldı'' dedi.

Bölgedeki kapasite neredeyse doldu

Türkiye'de iç turizmde bu tarz sıkıntıların yaşanmaması için artık seyahat acentelerinin ve tüketicilerin erken rezervasyon sistemini daha cidiye alması gerektiğini kaydeden Akdeniz Otelciler Birliği (AKTOB) Başkanı Osman Ayık, "Bu yıl iç pazarda ciddi bir büyüme var. Bunun yanında başta BDT ülkeleri olmak üzere Rusya ve Ukrayna gibi pazarlarda iki haneli büyüme rakamları var. Dolayısıyla yaşanan bu artışlar özellikle bizim bölgede olan kapasiteyi doldurmaya yetti. Bu nedenle seçimden sonra erken rezervasyonunun yaptırmayan iç pazar müşterisine yer kalmıyor. Bunun için artık tüketicilerin erken rezervasyon alışkanlığını elde etmesi gerekiyor" ifadesini kullandı.

aa
Yayın Tarihi : 16 Temmuz 2007 Pazartesi 12:43:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?