16
Mayıs
2024
Perşembe
TURİZM

Kutsal emanette dekolteye önlem

Kutsal Emanetler için dekolte yasağı

Topkapı Sarayı Müdürü Prof. Ortaylı, 3 dinin 'Kutsal Emanetler'inin bulunduğu bölüme şort ve açık kıyafetlerle girilip fotoğraf çekilmesine isyan etti. Prof. İlber Ortaylı "Önlem alacağız" dedi.

Topkapı Sarayı Kutsal Emanetler Bölümü'ne turistlerin şortla, terlikle, göbeklerini açık bırakan kıyafetlerle girmesi ve izin verilmemesine rağmen fotoğraf çekilmesi Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı Prof. Dr. İlber Ortaylı'yı isyan ettirdi. Ortaylı, dünyanın hiçbir yerinde kutsal mekânlara bu tür kıyafetlerle girilemediğine dikkat çekerek, "Böyle giderse önlem almak zorunda kalacağım" dedi. Bu duruma Müslümanların yanısıra Hıristiyan ve Musevi dünyasından çok sayıda kişinin tepki gösterdiğini ifade eden Ortaylı şunları söyledi: "Ne Vatikan'a ne Roma'daki kiliselere ne de Kudüs'e böyle kıyafetlerle girilmesine izin verilir. Ama buradaterlik, şort, başları açık giriyorlar. Yasak olmasına rağmen fotoğraf makineleriyle resim çekiyorlar. Hatta geçtiğimiz günlerde bu nedenle bir grup ziyaretçi ile güvenlik arasında kavga yaşandı." Ortaylı geçen yıl fotoğraf çeken bir Alman turistle güvenlik görevlisinin kavga ettiğini ve olayın mahkemeye taşındığını söyledi.

'İLBER ORTAYLI HAKLI'
Yaz dönemiyle birlikte sarayı ziyaret edenlerin sayısının daha da artacağını vurgulayan Ortaylı, "Böyle devam ederse bir dizi önlemler alacağım. Başta bu bölümün kapısına İngilizce ve Türkçe uyarı levhaları koyacağım. Burada Müslümanlar, Hıristiyanlar ve Museviler içinçok önemli olan Vaftizci Yahya'nın iskeletinin kalıntıları da bulunuyor. Gerçi bu bölüme gelenlerin çoğu içeride ne olduğunu bilmiyor. Girmiş olmak için giriyorlar. Bakanla görüşeceğim ve çok kısa zamanda mutlaka bir önlem alınmasını sağlayacağız" diyor. Ortaylı'nın isyanına Ayasofya Müzesi ve Türk İslam Eserleri Müzesi eski müdürü Erdem Yücel de destek verdi. Yücel, "Dünyanın bir çok yerinde kutsal yerlere girilirken giyime özen gösterilir. Bu Meryem Ana'da da böyledir. Gelenlerin çoğu özen gösteriyor. Uymayanlar ikaz edilebilir. Fotoğraf çekmek de dünyanın her yerinde yasaktır.Tarihi eserlerin üzerine flaş ışığı gelmemeli" dedi. Ortaylı'ya hak veren İstanbul Müftüsü Prof. Mustafa Çağrıcı, "Dünyanın bir çok yerinde bunun böyle olduğunu gördüm. Özellikle İsrail'de erkekler başlarına kippa takar kadınlar başını örter. Bu emanetlerin bulunduğu ülkenin insanın inancına da saygıdır" dedi. Mevlana Müzesi Müdürü Erdoğan Erol, isimlerinde müze ibaresi olduğu için uygunsuz giyinenlere karışamadıklarını vurgulayarak şunları söyledi: "Kapıda giymek için etek de var başörtüsü de. Yabancılar, turist rehberi ikaz ederse uyguluyor. Buralarda özenli giyinmek lazım." 

Üç dinin kutsalları

Topkapı Sarayı'ndaki Kutsal Emanetler, Yavuz Selim'in 1517'de Mısır seferinden sonra getirdikleri, yüzyıllar boyunca gelen hediyelerden oluşuyor. En önemli parçalar ise Medine Müdafii Fahreddin Paşa'nın 1918'de Medine'yi terk ederken getirdiklerinden oluşuyor. Kutsal Emanetler'den bir bölümünün sergilendiği Taht Odası'nda Hz. Muhammed'in kılıçları, yayı ve değerli bir kutu içinde muhafaza edilen hırkası koleksiyonun en önemli parçaları. Bunların yanı sıra Vaftizci Yahya'nın iskelet kalıntıları, Hazreti Musa'nın asası da Kutsal Emanetler arasında. Kutsal Emanetler'den bazıları Hırka-i Saadet, Sancak-ı Şerif, Kuran-ı Kerim'den ilk nüshalar, Hz. Muhammed'in mektupları, Na'leyn-i Saadet, Kadehi Şerif, Sakal-ı Şerifler, Dendan-ı Saadet, Hz. Muhammed'in yayı, Hz. Musa'nın asası, Hz. İbrahim'in tenceresi, Hz. Yusuf'un sarığı, Hz. Yahya'nın kol ve kafatası kemikleri, Kâbe kilit ve anahtarları, Hacerü'l Esved mahfazaları, Tevbe Kapısı ve Kanadı, Kâbe olukları, Hz. Muhammed'in kabir toprağı, Hz. Fatıma'nın gömleği, hırkası, seccadesi, duvağı, sandığı; Hz. Hüseyin'in hırkası, Veysel Karani'nin külahı, İmam-ı Azam'ın cüppesi, Hz. Mevlana'nın tasları, Hz. Osman, Hz. Davud, Hz. Ebubekir, Hz. Ali, Hz. Ömer'in kılıçları; zemzem sürahileri... 

Dünyadaki kurallar ne?

Hassas davranılıyor.

FRANSA: TAHRİK EDİCİ OLMAYACAK
Fransa muhabirimiz Belkıs Kılıçkaya'nın verdiği bilgiye göre; kilise ya da kutsal kimliği olan yerlere girişte bir sınırlandırma yok ancak ziyaretçilerin çok "tahrik edici" biçimde giyinmemeleri gerekiyor. Paris'teki kiliseler ve kutsal yerlerin yönetiminden bir yetkili, kadınların çok aşırı dekolte giysilerle, örneğin göğüslerini sergileyecek şekilde, kadın ve erkeklerin de çok kısa şortla girmelerinin yasak olduğunu söyledi. Giyim konusunda, 1960'lara kadar çok daha ciddi kısıtlamaların geçerli olduğu Fransa'da bugün artık çok "tahrik edici kılıklar" hariç kıyafet serbestisi var.

İSRAİL: DİNİ KURALLAR GEÇERLİ
Dini eserlerin sergilendiği müzelerde dini kurallara uygun olarak erkeklerin kippa, kadınlarınsa baş örtüsü takması gerekmiyor. Sadece soykırım müzesi Yad Vaşem'de Holocaust kurbanlarının anıldığı özel bölümde dua etme geleneği olduğu için kippa takma geleneği var.

RUSYA: ÖNCEDEN UYARI YAPILIYOR
St. Petersburg'da kilise ve dini hüviyeti olan yerlere, müzelere girişte kıyafete ilişkin kurallar son derece katı. Ziyaretçiler önceden uyarılıyor, mesela kadınların omuzlarının açık olmaması gerekiyor.

İTALYA: KOLSUZ BLUZ VE ŞORT YASAK
İtalya muhabirimiz Yasemin Taşkın kutsal emanetlerin sergilendiği yerlerde zorunlu bir "kapanma" talebinin olmadığını bildirdi. Ancak uygulama biraz da kutsal emanetlerin nerede sergilendiğine bağlı. Floransa'daki büyük katedral ya da Roma'da San Pietro Katedrali'nin girişinde resimli tabelalarla ziyaretçilere iletiliyor. Tüm İtalya'da kiliselere şort, mini etek ve kolsuz bluz ile girmek yasak. Mini etek dışında, şort ve atlet yasağı erkekler için de geçerli. Bunun mantığı da ibadet yerine uygun giyinmek. Ancak, doğrudan kutsal emanetlerle bir ilişkisi yok.
 
Anıtkabir çarşaf dışında serbest

Anıtkabir'e girişte yasak olan tek kıyafet kara çarşaf. Anıtkabir'e girişte resmi kıyafet zorunluluğu ya da herhangi bir kısıtlama uygulanmıyor. Çevreyi rahatsız etmeyen ve genel giyim-kuşam kurallarına uygun her tür kıyafetle Anıtkabir'e ziyaretçi kabul ediliyor. Kabul edilmeyen tek kıyafet ise kara çarşaf. Kara çarşafla Anıtkabir'e gelenler turist de olsa içeri alınmıyor. Sakal ve saçla ilgili de bir sınırlama yok. 
sabah
Yayın Tarihi : 27 Mart 2007 Salı 06:56:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?