19
Nisan
2024
Cuma
TURİZM

Mazı Köyü tanıtım bekliyor

MAZI KÖYÜ TANITIM BEKLİYOR

Türkiye'nin en gözde kültür turizm merkezlerinden biri olan Kapadokya bölgesinde, Romalılar'ın en önemli yerleşim merkezlerinden birinin Ürgüp ilçesine bağlı Mazı köyü olduğu belirtildi.

Bölgede yapılan arkeolojik yüzey araştırmalarında 3 ayrı tepe noktalarında Romalılara ait olduğu belirlenen 300 ü aşkın kaya mezarı saptandı.

Mazı köyü muhtarı Naci Yılmaz yaptığı açıklamada, 3 ayrı tepe noktasının arasında kalan Mazı köyünün Antik çağda Matazo olarak isimlendirildiğini belirterek, verimli arazilerinin de etkisi ile bu günkü Mazı köy yerleşiminin Erken Roma döneminden itibaren oldukça önemli bir merkez haline geldiğini söyledi.

Değişik yerlerde farklı 4 girişi tespit edilebilen Roma döneminden kalma yer altı kentinin önemli bir mirası olarak günümüze kadar ulaştığını kaydeden Yılmaz, yer altı kentindeki çok sayıdaki ahır sayısının bölgenin geçmişte hayvancılığın da yaygın olarak yapıldığını gösterdiğini belirtti. Bölgede yapılan bilimsel araştırmalarda Kayabaşı ve Davutlu Bucağı olarak da isimlendirilen iki ayrı tepede oldukça geniş bir alana yayılan kaya mezarlarının bulunduğunu ifade eden Yılmaz, bebek, çocuk ve yetişkin mezarı olarak 300 civarında belirlenen mezar alanlarının bile başlı başına bir gezi alanı olarak düzenlenebileceğini kaydetti.

Romalıların geleceğe anıtsal bir miras olarak bıraktıkları dik yamaçlara oyulu, estetik bir mimari ile dizayn edilen ve bu bölgede yaşayan önemli kişilerin gömülü buluduğu 3 kaya mezarının da bölgenin en önemli tarihsel ve kültürel değerleri arasında yer aldığını kaydeden Mazı köyü muhtarı Naci Yılmaz, bu değerlerin etkin bir tanıtım çalışması ile turizme kazandırılması gerektiğine inandıklarını ancak köy muhtarlığının dar bütçesi ile bunları yerine getirmenin mümkün olmadığını ifade etti.

Yılmaz "Kapadokya turizminde önemli kültürel ve tarihsel potansiyele sahip olmamıza karşın maddi sorunların aşılmaması nedeniyle Mazı köyü turizmden hak ettiği şekilde yararlanamıyor. Roma döneminin köklü değerlerine sahip Mazı köyünün bölgede önemli bir gezi merkezine dönüşmesini yetkililerden bekliyoruz."diye konuştu.

MAZI KÖYÜ TANITIM BEKLİYOR
MAZI KÖYÜ TANITIM BEKLİYOR
MAZI KÖYÜ TANITIM BEKLİYOR
MAZI KÖYÜ TANITIM BEKLİYOR
İHA
Yayın Tarihi : 15 Aralık 2010 Çarşamba 00:28:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?