15
Mayıs
2024
Çarşamba
TURİZM

Öğretmenin okul-otel tatili

Milli Eğitim Bakanlığı okullara yeterli ödenek göndermediği için okullar gelir getirici ilginç projeler üretmeye başladı.

Bunlardan birisi de deniz kenarında bulunan okulların öğretmen ve memurlara sınıfları pansiyon gibi kiraya vererek gelir sağlamak amacıyla okullarda ucuz tatil sezonunu başlatması oldu.

Bütün yıl okullarda öğrencilerine bir şeyler öğretmek için çırpınan öğretmenlerde okulların sunduğu ucuz tatil seçeneğinden faydalanıyor.

Tatil beldelerindeki otel ve tatil köylerine gitmesi hayal olan öğretmen ve memurlar okulların açık olduğu aylarda olduğu gibi yaz tatilini de okullarda geçiriyor.


BES'ten yapılan açıklamada  (Bağımsız Eğitimciler Sendikası) yaz tatilini deniz kenarında geçirmek isteyen, ancak ekonomik koşulları uygun olmayan öğretmen ve memurlar kavurucu yaz sıcaklarında evde oturmaktansa okul pansiyonlarda, okul bahçesinde kurdukları çadırlarda ya da sınıfları kiralayarak tatillerini geçiriyor. Ortalama özelliklere sahip vasat bir pansiyonda eş ve iki çocuktan oluşan 4 kişilik bir öğretmen ailesi bir haftalık tatil için 1.400 YTL ödemesi gerekirken okul bahçesinde kurduğu çadıra bir hafta için 80 ila 120 YTL, sınıflara ise 100 ila 150 YTL, pansiyonlarda ise 350 ila 600 YTL arasında ücret ödüyor.

Okul pansiyonunu, sınıf ve bahçesini kiraya veren okul idarecileri 22 Temmuz genel seçimlerinden sonra okullarının neredeyse tam kapasiteyle dolduğunu ve bu durumdan hem kendilerinin hem de öğretmen ve memurların çok memnun kaldıklarını söylüyor. Bu uygulama sayesinde okulların para gerektiren pek çok sorununu çözme olanağı bulduklarını da vurgulayan okul idarecileri, tatilcilerden alınan ücretle okulların tadilat çalışmalarını çözeceklerini söylüyor.

Yemeklerini piknik tüplerde pişiren, çadırlarda yatan, okullardaki ortak tuvalet ve banyoları kullanan, taşıma suyla bulaşık ve çamaşırlarını yıkayan öğretmen ve memur aileleri düşük maaş ve ekonomik sıkıntılar nedeniyle bütün yılın yorgunluğunu ancak böyle bir yerde tatil yaparak attıklarını ve öğretmen maaşlarının ancak bu koşullarda tatil yapmalarına izin verdiğini ifade ediyor.

Okul bahçesinde kurdukları çadırlarda, koğuş tipi yataklarla hazırlanan okul sınıflarında ve okul pansiyonlarında tatil yapmaktan memnun olmadıklarını, herkes gibi tatil köylerinde ve otellerde tatil yapmak istediklerini fakat ekonomik durumlarının ancak bu şartlara izin verdiğini söyleyen eğitim çalışanlarının düşürüldüğü bu durumu “Öğretmenlik mesleği saygınlığını” zaafa uğrattığını söyleyen Bağımsız Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Gürkan AVCI, “Ülkemizin ve çocuklarımızın geleceğini emanet ettiğimiz öğretmenlerimiz ve eğitim çalışanlarımızın düşürüldüğü duruma üzülüyor ve adeta isyan ediyorum. Bu ayıp öğretmenlerimizin değil, bizleri bu duruma düşüren dahası bizlere bu durumu layık gören siyasetçilerindir. Son yıllarda tatil harcamalarının yükselmesi ve reel ücretlerimizde yaşanan düşüşün etkisiyle eğitim çalışanları Türkiye’nin herhangi bir yöresine gidip tatil yapma olanağı bulamamaktadır. Ülkemizin kalkınması ve büyümesi için en büyük katkıda bulunan eğitim çalışanlarını bırakın, kendi vatandaşlarının büyük çoğunluğunun güçlükle faydalandığı cennet yörelerde, yabancı turistler hiçbir ekonomik sıkıntı çekmeden rahatlıkla tatillerini yapıyorlar. Ülkemize yurtdışından gelen ve yurt dışında en vasat görevleri yapan turistleri izlerken, ülkemizde görev yapan eğitimciler ve memurlar ise belki bir gün ekonomik sıkıntı çekmeden tatil yapabilmenin hayaliyle avunuyorlar.” dedi.

AVCI, Öğretmenlerin parasıyla ve katkılarıyla yapılan Öğretmen Evleri ve Dinlenme Tesislerinin ise çok pahalı olduğunu, öğretmenlerin buralarda kalarak tatillerini geçirmelerinin mümkün olmadığını dahası imkanı olanların ise buralarda yer bulmasının söz konusu olmadığını belirterek, “Öğretmen Evleri ve Sosyal Tesislerindeki hizmet kalitesinden tutun, ücretler, kriterler ve sunulan imkanlar açısından “Askeri Misafirhaneler” örnek alınmalıdır. Biz eğitim çalışanları birçok kurumun misafirhanesinde kalamazken, kalabildiğimiz yerlerde ise kendi personeline oranla yüzde 50 hatta yüzde 100 oranlarında zamlı kalırken, bize ait Öğretmen Evlerinde öğretmenden başka herkes kalıyor. Öğretmen Evleri sorunu tez elden çözülmeli ve otellerde, tatil köylerinde tatilini geçirme imkanı olmayan eğitimci arkadaşlarımıza hizmet verir hale getirilmelidir, dedi.

kenthaber
Yayın Tarihi : 6 Ağustos 2007 Pazartesi 12:14:46
Güncelleme :6 Ağustos 2007 Pazartesi 12:29:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?