19
Mayıs
2024
Pazar
TURİZM

'One minute' dargınlığını bitirecekler

Turizmci Tel Aviv'e gidip 'one munite' dargınlığını bitirecek

Başbakan Erdoğan'ın Davos çıkışından sonra İsrailli turist sayısı yaklaşık yüzde 65-70 oranında gerileyince, TÜROFED ve Turizm Bakanlığı yetkililerinin de aralarında bulunduğu 30 kişilik heyet, İsrail'in başkentine gitme kararı aldı.

Filistin'e düzenlenen saldırılar ve Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın Davos çıkışı nedeniyle gerginleşen İsrail-Türkiye ilişkileri, turizme de darbe vurdu. Yılın ilk 4 ayında Türkiye'ye gelen İsrailli turist sayısı yaklaşık yüzde 65-70 oranında gerileyince, turizmciler bu pazarı kaybetmemek için harekete geçti. Türkiye'ye yılda 540 bin İsrailli turistin geldiğine dikkat çeken Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Ahmet Barut, "İsrail pazarı Türkiye için çok önemli. Bu nedenle 19 Mayıs'ta Tel Aviv'e giderek İsrail pazarını yeniden canlandırmak için çalışmalar yapacağız" dedi. Barut, Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğü yetkilileri, acenteler ve tur operatörlerinden oluşan yaklaşık 30 kişilik bir grupla gideceklerini ve bölgede bir workshop düzenleyeceklerini söyledi.

TÜROFED'in Antalya'da yaptığı yönetim kurulu toplantısı sonrası basınla bir sohbet toplantısı düzenleyen Barut, özellikle Başbakan'ın Davos çıkışından sonra İsrail'den gelen turist sayısında önemli düşüş meydana geldiğini belirterek "İsviçre'deki olaylı milli maç sonrasında da aynı türde olaylar yaşanmıştı. Gazze saldırılarıyla birlikte gerginleşen ilişkileri tekrar normale döndürmemiz gerekiyor. Türkiye'ye turist gönderen tur operatörleri de durumdan memnun değil. İsrail'in nüfusunun yüzde 10'u her yıl Türkiye'ye geliyordu. Dolayısıyla çift taraflı olarak bu işin düzeltilmesi için çaba harcanacak. Onlara Türkiye'de güvenli olarak tatil yapacakları mesajını vereceğiz" diye konuştu.

Rus pazarından olumlu konuşamıyoruz
Bu yılın ilk 4 ayında Türkiye'ye AB'den gelen turist sayısındaki düşüşün tek hanelerde olduğunu, ancak Rusya, Ukrayna ve Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkelerinden gelenlerdeki düşüşün daha büyük çapta olduğunu vurgulayan Barut, şöyle devam etti: "Rus pazarıyla ilgili olumlu konuşamıyoruz. Genelde bu pazarlar son dakika rezervasyon ağırlıklı olduklarından bir öngörü de yapamıyoruz. Ancak Rus ve BDT pazarı yüzde 10 bile düşse bu önemli bir başarıdır. İngiltere pazarı ise bu yıl çok iyi gidiyor. Pound'un güç kazanması İngiltere pazarını büyüttü. Genel olarak euro bölgesi rakiplerimizde sıkıntı var. Ancak Türkiye, Mısır gibi ülkeler fiyat avantajına da sahip. Bu yılı Türkiye ufak bir küçülme ile kapatabilir. Kriz nedeniyle 2010'da da turizmde bu yıla benzer bir beklentimiz var."
Turizm Bakanlığı'nın desteğiyle yürütülen erken rezervasyon projesinin iyi gittiğini ve vatandaşların erken rezervasyon konusunda bilinçlenmeye başladığını anlatan Barut, yaz aylarında yaklaşık 2 milyon kişinin iç turizm yaptığına dikkat çekerek geçen yıl bu kişilerin yüzde 35'inin organize olarak tatile gittiğini, bu sayıyı daha da artırmak istediklerini vurguladı. Barut, Antalya'da bu yıl yaklaşık 5 bin yataklık yeni proje bulunduğuna, Ankara, İzmir, İstanbul gibi büyük şehirlerde de bazı projelerin hayata geçtiğine dikkat çekti.


Bankalar kredi için turizmcinin peşinde
TÜROFED Genel Sekreteri Gürel Aydın, bankacıların kredi vermek için turizmcilerin peşine düştüğünü söyledi. Sektörde son 5 yıldır önemli yatırımlar yapıldığını ve borçların düzenli ödendiğini anlatan Aydın, "Turizmde dönmeyen kredilerin oranı yüzde 2. İşler diğer sektörlere göre fena gitmediğinden bankacılar bize kredi vermek için kapımıza geliyor" dedi. Geçmiş yıllarda turizm sektörüne yönelik ihtisas bankası bulunduğunu bu uygulamanın tekrar gündeme gelmesi gerektiğini savunan Aydın, "Ancak halen kredi faiz oranları oldukça yüksek. Bankalar yüzde 12 ile para toplayıp, 18'den satıyor" diye konuştu.

Tanıtım için 100 milyon TL harcandı
Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdür Yardımcısı Levent Demirel, yıl başından bugüne dek yaklaşık 100 milyon TL'lik tanıtım harcaması yapıldığını, alınan ek bütçelerle yıl sonuna kadar 50 milyon TL'lik daha tanıtım yapmayı hedeflediklerini açıkladı. Turizm Tanıtma Konseyi oluşturmayı ve ortak bir tanıtım bütçesi oluşturmayı hedeflediklerini kaydeden Demirel, İsrail'in ardından İran ve Arap ülkelerinde de çalışma yapacaklarını belirtti.

 

Referans
Yayın Tarihi : 12 Mayıs 2009 Salı 16:50:04
Güncelleme :12 Mayıs 2009 Salı 17:00:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?