25
Mayıs
2024
Cumartesi
TURİZM

Otelcilikte yeni bir konsept

'İş insanının hem sanata hem teknolojiye ihtiyacı var' anlayışından yola çıkarak yapılan Point Hotel Barbaros sanat, tasarım ve en son teknolojiyi bir araya getiriyor. Çağdaş müze otelde 26 sanatçının 265 yapıtı yer alıyor.

İster ticari ister turizm amaçlı olsun dünyada dolaşım arttıkça insanların otellerden beklentileri de arttı. Özellikle de iş insanları beş yıldızlı otellerin tekdüzeliğinden sıkılmaya başlayınca birbiri ardına "hip", "design", "art", "butik" gibi konseptlerle farklılığını vurgulamaya çalışan yerler açılmaya başladı.

İki ay kadar önce İstanbul'da kapılarını açan Point Hotel Barbaros da "art-tech/sanat ve teknoloji" adlı konseptiyle bu arayışın son örneği. Türkiye'de ilk olduğu söylenen projenin arkasında Dursun Özbek ve çocukları var. Point Otelleri Genel Koordinatörü Gökhan Özbek'le buluşup konuştuk. Gökhan Bey hem otelcilik geçmişlerini hem de içinde yer alan çağdaş sanat yapıtlarıyla gündeme gelen bu yeni otele hazırlanma sürecini anlattı.

Çok uzun yıllardır yedek parça ticareti yapan Dursun Özbek 1989 yılında Özbek Turizm'i kurarak otelcilik işine girişmiş. İlk otelleri Talimhane'deki Nippon. Ardından Point Hotel Taksim gelmiş. Eylül ayında da Point Hotel Barbaros'u açmışlar. Otelin dekorasyonu aslında makine mühendisi olan Dursun Özbek'e ait. Kızı Neslihan Özbek ise şirket satıştan sorumlu.

2005 yılında Taksim Point Hotel'i açtıklarında Ara Güler'le benzer bir çalışma yapan Özbek Ailesi Point Barbaros'u açarken "Bu kez İstanbul'u çağdaş sanatla anlatan ve teknolojinin son olanaklarını kullanan bir yer yapalım" diye düşünmüş. Mühendislik eğitimi alan, sonra da İsviçre'de otel yönetimi okuyan Gökhan Özbek, bu karar verildikten sonra dünyadaki sanat otellerini araştırmış. Yarım yamalak özenti bir iş yapmamak için çağdaş sanat konusunda detaylı bir ön çalışma yapmış.

Uzman isimlerle sanatçılarla buluşup konuşmuş. Bizim sanatsal bilgi ve birikimimiz bu kadar büyük çapta bir işi kotarmaya yetmez" deyip bir küratörle beraber bu projeyi yapmaya karar vermiş ve sanat konusunda bir derya olarak nitelediği Beral Madra ile yola koyulmuş. Bu süre içinde Beral Madra'dan çağdaş sanat hakkında bir sertifika alacak kadar çok şey de öğrenmiş.

Videoart, heykel, resim, fotoğraf, enstalasyon
Basit, yalın ve fonksiyonel anlayışıyla dekore edilen otelde çağdaş sanat yapıtlarının hiçbiri gelişigüzel yerleştirilmemiş, hepsinin bulundukları yerde bir anlamı var. Gökhan Özbek'e göre bir otelde yer alan sanat eserleri müşterilerin duygusal konforunu artırıyor. Otelin farklı bölümlerinde Yeşim Ağaoğlu, Nuri Bilge Ceylan, Melih Görgün, Hakan Gürsoytrak, Serhat Kiraz, Sıtkı Kösemen, Pablo Martinez, Murat Morova gibi isimlerin olduğu 26 sanatçının 265 yapıtı yer alıyor. Sanatçılar daha inşaat aşamasında bu sürece dahil olmuşlar. Sürekli serginin ismi "Password: İstanbul/Şifre İstanbul".

İstanbul Modern'le işbirliği yapıp müzedeki mağazanın aynısını lobide açmışlar. Bu bölümün karşısında İstanbul Kültür AŞ işbirliği ile hayata geçirilen "Sahaf" isimli bir kütüphane var. Kitapların 800'e yakını İstanbul Kitapçısı'ndan alınmış. 700 kadarını da Gökhan Bey sahaflardan toplamış. 1600-1700'lerden kalma Latince, Ermenice, Süryanice, İtalyanca ve İngilizce gibi farklı dillerde kitaplar var.

Çok yakında da dünya çapında 33 şubesi olan pizzalarıyla ünlü İtalyan restoranı Piolla'nın şubesi açılıyor. Onlar da "Art inside Piolla/Piolla'nın içinde sanat" adıyla mekânlarını sanat galerisi olarak kullanıyormuş. Sao Paolo kentindeki sergi önümüzdeki yıl İstanbul'da, İstanbul'daki sergi de New York'a gidecekmiş.

Büyük çocuklar için oyunlar
Çağdaş sanat Point Barbaros'un temelini oluşturuyor ama sonuçta bir iş oteli oldukları için iş insanının olmazsa olmazı teknolojiye de büyük bir yatırım yapılmış. Otelin 18 toplantı salonu var. Bu salonlara dünyanın her tarafından video konferans yapılabilecek sistem de kurulmuş. Misafirlerine VIP uygulama yapmak isteyen şirketler için otelin terasında helikopter pisti de bulunuyor.
Sony Nintendo işbirliği ile "The Game" diye bir konsept yaratmışlar. Sloganları da "For big kids". Oyun tutkunu işadamları akşamları odalarında ya da salonlarda play station ile oyun oynama imkânına da sahip olacakmış.
Otelin Business Center'ını Microsoft tasarlamış, Windows 7'nin ilk sürümleri kullanıma sokulmuş. Resepsiyondaki bilgisayarlarda bir müşterinin Çince yazdığı bir isteğin görevliler tarafından Türkçe görüleceği bir sistem de bulunuyor.

Odalarda Microsoft'un bugüne dek dünyada hiçbir ülkede yapmadığı büyüklükte bir projeyi de hayata geçirmişler. Tüm odalarında 1000 kanallı interaktif Windows Media Center tabanlı televizyon var. Gökhan Bey açıklamak istemiyor ama otele bugüne dek 60 milyon euro kadar bir yatırım yapılmış. Açılalı iki ay olmasına rağmen bu yılı %75 gibi bir dolulukla kapatıyorlar. Kendileri de dahil İstanbul'daki otellerin bu son krizden etkilenmediğini düşünüyor

Müge Akgün - Referans
Yayın Tarihi : 30 Ocak 2010 Cumartesi 15:51:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?