19
Mayıs
2024
Pazar
TURİZM

Oteller ölü fiyatına oda satıyor

Şimdi odalarını ölü fiyatına satan otelci yazın ne yapacak?

Rixos Hotels Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince, turizmin Türkiye ekonomisini sırtlayacak sektörlerden biri olduğunu söyledi.
Küresel kriz turizmcileri de tedirgin ediyor. Rusya gibi ekonomik açıdan zora giren ülkelerde tatil planlarının ertelenmesi ihtimali endişeleri artırıyor.

Bazı turizmciler yüzde 30'ların üstünde erken rezervasyon indirimi sunarak yurtdışından turist çekmeye çalışıyor. Rixos Hotels Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince, kriz paniğiyle yapılan yüksek indirimlerin riski de beraberinde getirdiği uyarısında bulundu. Yılın ilk aylarında Avrupalı turistin rezervasyonlarda en çok Türkiye'yi tercih ettiğini vurgulayan Tamince, "Rakip ülkelere göre zaten ucuzuz. Bazıları nakit sıkıntısını gidermek için yaz dönemini çok ucuz fiyatla satıyor. Belki şimdi alacağı parayla ihtiyacını görecek ama yazın ne yapacak?" diye sordu. Tamince, oda fiyatlarındaki ayarlamanın gelecekteki gelir-gider dengesi de hesap edilerek yapılmasının faydalı olacağını dile getirdi.

Zaman'a değerlendirmelerde bulunan Fettah Tamince, Türk turizm sektörünün krizde rakiplerine göre daha iyi durumda olduğu görüşünde. Türkiye'nin yeni ve bakımlı turistik tesislere sahip olmasının yanı sıra fiyat olarak diğer ülkelerden daha uygun olduğunu ifade eden Tamince, bu sayede ocak ve şubat aylarında Avrupa'dan en iyi rezervasyon alan ülkenin Türkiye olduğunu kaydetti. İşadamı, Yunanistan gibi rakip ülkelerin kendini geliştiremediğini, Türkiye'nin bu süreci iyi değerlendirmesi gerektiğini kaydetti. Tamince'ye göre küresel kriz etkisini bir süre daha sürdürecek. Çok iyimser ve kötümser tahminlerde bulunmak doğru değil. Gerçekleri göz ardı etmeden ekonomiyi sırtlayacak sektörler üzerine gelecek planları yapılmalı. Türkiye'nin geleceği tarım ve turizm sektörlerinde. İnsanların tatile verdiği önem gün geçtikçe artıyor. Sadece sahil değil, dağları, kaplıcaları ve yaylalarıyla turizm çeşitliliğine sahip Türkiye'de 2023 için 50 milyar dolarlık turizm geliri hedef konulmasına rağmen çalışmalar yeterli değil.

Fettah Tamince, toplumda da turizm sektörünün öneminin yeterince kavranamadığı görüşünde: "Türkiye'de turizm konusunda toplumun her kesiminde bilinç oluşması gerekiyor. Büyüyünce ne olacaksın, sorusuna hâlâ çocuklarımızın büyük bölümü doktor, uçak mühendisi cevabını veriyor. Hiçbirisi 'turizmci olacağım' demiyor. Aileler de çocuklarını bu alana yönlendirmiyor. Oysa turizm Türkiye'nin geleceğinde çok önemli bir paya sahip olacak." Tamince, devletin turizm ve tarım sektörlerinin geliştirilmesi için kağıt üzerinde kalmayacak 10-20 yıllık planları sistemli bir şekilde hayata geçirmesi gerektiğini vurguluyor. Bu çerçevede her bölgeye uygun turizm yatırımları yapılmasını isteyen Tamince, buna örnek olarak Van Gölü ve Abant'ı gösterdi.

 

Zaman
Yayın Tarihi : 19 Mart 2009 Perşembe 02:45:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?