19
Mayıs
2024
Pazar
TURİZM

Otellerdeki büyük tehlike!

Bitkisel Atık Yağ Toplayıcıları ve Elektrik Üreticileri Derneği (BAYTED) Başkanı Mustafa Ezici, Antalya yöresinde, ayda 1000 ton atık bitkisel kızartmalık yağ toplanması gerekirken, ancak 200 ton atık yağ toplayabildiklerini belirtti. Ezici, otellerden toplanan atık yağların, asit sayısının 80'e ulaştığını ''Katran gibi, zehir gibi yağlar geliyor rengini bile açamıyoruz. Türkiye’de atık yağ terörü yaşanıyor'' dedi.

Türkiye'de 30 civarında firmanın atık kızartmalık yağ toplama lisansı olmasına karşın sadece 3'ünün aktif olarak çalıştığını, kendisinin de firması aracılığıyla 5 yıldır atık yağ topladığını anlatan Ezici, Türkiye'de geçen yıl toplanan 7 bin 700 ton atık yağın 6 bin 500 tonunun BAYTED üyeleri tarafından toplandığını kaydetti.
Toplanan atık yağları, Türkiye'de, biyodizel veya elektrik üretiminde değerlendirme imkanı olmadığı için, temizleyip, ayıklayıp standart hale getirerek Almanya, Hollanda ve İtalya'ya ihraç ettiklerini belirten Mustafa Ezici, yaz aylarında turizmin canlanması ile birlikte ayda ortalama 500 ton atık bitkisel kızartmalık yağ toplar hale geldiklerini, ancak toplanan bu yağları gördükçe ''şok olduğunu'' söyledi.

Kanserojen olduğu bilinen atık nitelikteki kullanılmış kızartmalık yağların yemek sektöründe tekrar kullanımını önlemek için Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın 3 yıl önce kontrol kriterleri uygulamaya koyduğunu, değiştirilmesi öngörülen bu kriterler arasında ''yağın içindeki asit sayısının (mgKOH/g yağ) 2,5'a eşit veya daha az olması''nın da bulunduğuna işaret eden Ezici, ''Antalya'daki otellerden topladığımız atık kızartmalık yağların asit sayısı 8 ile 80 arasında. Katran gibi, zehir gibi yağlar geliyor. Rengini bile açamıyoruz. Orada bence sağlık katliamı yapılıyor'' dedi.

-''TEKRAR KULLANIMIN MUTLAKA ÖNLENMESİ GEREKİR''-

Kızartmalık atık yağların yemek sektöründe tekrar kullanımının mutlaka önlenmesi gerektiğini vurgulayan Ezici, şöyle konuştu:

''Antalya'da 1500 turizm işletmesi var. Buralardan ayda en az 1000 ton atık kızartmalık yağ çıkması lazım. Biz ancak 200 ton toplayabiliyoruz. işletmelerin çoğu, ucuz olduğu için margarin kullanıyor. Atık kızartmalık yağlar konusunda hassasiyet gösteren işletmeler de, insan sağlığını hiçe sayan işletmeler de var. Özellikle her şey dahil sistemi içinde çalışan ve insan sağlığını büyük tehlikeye atan bazı işletmelerden gelen yağları görünce şok oluyoruz.”

Tarım ve Köyişleri, Çevre ve Orman ile Turizm bakanlıklarının denetimlerini artırması, belediyelerin ve sivil toplum örgütlerinin de bu konuda aktif olması gerektiğini anlatan Ezici, “Sağlık yönünden bir terör var. Önemli olan insanların kanser olmasını önlemek. Bu sorun bence milli bir sorun. Ben, Başbakan'a, Tarım ve Köyişleri ile Çevre ve Orman, Kültür ve Turizm bakanlarına yazı yazdım. Türk insanının da Türkiye'ye tatile gelen turistlerin de sağlığını ilgilendiren bu konuda, insanların sağlığını hiçe sayan bu uygulamalar konusunda, Meclis araştırma komisyonu bile kurulmalı” dedi.

Bülent Ecevit - Kenthaber
Yayın Tarihi : 30 Temmuz 2010 Cuma 16:08:53
Güncelleme :30 Temmuz 2010 Cuma 16:22:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?